seler naciowy - 4547 przepisów (strona:128/304)

słodko kwaśna karkówka z ananasem, na wietnamską modłę 216

Składniki (na 4 osoby): karkówka – cztery centymetrowe plastry 2 czerwone papryki 1/2 ananasa 3 szalotki 3 cebule dymki liście selera naciowego – pęczek 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 papryczka chili marynata: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch(...)pokroić: paprykę w paski ananasa w niezbyt grubą kostkę pomidory w ósemki cebulki od dymki w ósemki zieleninę od dymki w dwucentymetrowe kawałki chili w cienkie, ukośne plasterki liście selera w paski Drobno posiekać szalotkę i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Dobrze rozgrzać wok, wlać trochę oleju. Wrzucić połowę czosnku, połowę szalotki i zamarynowane mięso. Przesmażyć. Wyjąć z woka

stajnia gołębie od kuchni
Prosta sałatka imprezowa 35

jako się okazało smacznego, bo po sałatce nie został ślad, także jeśli planujecie jakieś imprezy to zostawiam Wam przepis na te pyszności. Składniki: podwójny filet z kurczaka 500 g selera naciowego  puszka kukurydzy puszka ananasa 3 garście suszonego słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz  Filet z kurczaka ugotowałam podczas gotowania krupniku, Wy możecie

Cynamonowe szczęście
Zupa jarzynowa 143

razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej); - 2 łyżki masła; - 3 łyżki śmietany 30 %; - sól, pieprz Wykonanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać

dom-agi.pl
Niezawodne Chilli con carne 116

straci ono przez to smaku. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: około 1,5 godziny Składniki: cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka seler naciowy – 1 łodyga papryka czerwona – 1 sztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny

wiecejwarzyw.pl
Zupa grochowa z imbirem 163

woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie!   6-8 porcji   -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około(...)awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący

Simple Dish
Zupa z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym 146

Dzisiaj mamy dla Was smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym której inspiracją był nasz ulubiony Jamie Olivier

Kuchenne Wariacje
ZAPIEKANKA Z SELERA NACIOWEGO, ZIEMNIAKÓW, MARCHEWKI I POMIDORÓW Z CYTRYNĄ I SEREM 101

dodatkiem cytryny, która nadaje jej subtelnego kwaskowatego smaku.  Na pewno ją polubicie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 40 min. Proporcje dla osób : ● 10 ziemniaków ● 3 marchewki ● 3 gałązki selera naciowego ● 1 koper włoski (fenkuł) ● 5 pomidorów ● 160 g sera gouda (lub mimolette) ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 pęczek szczypiorku ● 1,5 cytryny bio ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól(...)będą miękkie. Rozgnieć je wiedelcem, dodaj oliwę i pieprz, posól, wymieszaj i odstaw. Marchewkę obierz i umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gałązki selera umyj, z fenkuła odetnij twardą podstawę bulwy, usuń twarde wierzchnie liście, pokrój seler i fenkuł w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń szypułki,   pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce, pokrój drobno natkę pietruszki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z czerwoną soczewicą. Idealna na upalne dni. Smakuje świetnie i jest bardzo sycąca. PRZEPIS 91

gorące dni. Przepis na sałatkę z czerwoną soczewicą Składniki: Pół szklanki czerwonej soczewicy, 2 pomidory, 1 ogórek zielony, 1 niezbyt duża papryka zielona, 1 cebula czerwona, 1 łodyga selera naciowego, ser feta, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz. Składniki na 2 porcje. Jak zrobić sałatkę z czerwoną soczewicą? W garnku zagotuj szklankę(...)przez około 5-7 minut, wyłącz ogień, pozostaw bez odkrywania na kolejne 10 minut. Pomidory pokrój w ćwiartki, paprykę w paseczki, obranego ogórka w półplasterki, cebulę w pióra, seler w plasterki. Wszystko przełóż do miski, dodaj przestudzoną soczewicę skrop oliwą i sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Sałatkę wyłóż na talerze, posyp pokruszonym serem feta . Przepisy

Kulinarna Polska
Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką 83

Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona 2 piersi z kurczaka 1 puszka ciemnej fasolki 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku mielonego Sól, pieprz Garść natki pietruszki 1 szklanka ryżu 2 łyżki(...)rondelka, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy

Moja Delicja
Jaglana potrawka z tofu i "Cicha 5" 182

lodówce i można odgrzewać. Przyznaję, że jest wtedy smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej duża marchew mała pietruszka 2 cm świeżego imbiru 2 łodygi selera naciowego 20 cm pora łyżka tahiny 250 g tofu sól pieprz czarny 2 źdźbła trawy żubrowej ewentualnie wrzątek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach przecierając ziarna między palcami. Do kaszy wlać(...)julienne). Dorzucić do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą włożyć trawę żubrową. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika. Por pokroić na talarki grubości do 5 mm. Łodygi selera pokroić na kawałki szerokości ok. 5-10 mm. Warzywa dorzucić do kaszy, gdy ta będzie al dente.  Potrawkę doprawić tahiną (to jedyny tłuszcz w potrawce potrzebny do rozpuszczenia witaminy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pęczak z cukinią, papryką i selerem naciowym 98

osób) - 200 g kaszy pęczak - 1 cukinia - 2 białe papryki - 5 łodyg selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą) S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę

Gocha gotuje!
Gulasz z udźca indyka po kreolsku 195

łyżeczka posiekanego czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 4 goździki 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ostra czerwona papryczka 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki oleju pęczek dymki 100 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem(...)wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy odparuje woda dolać około 150 ml w międzyczasie na oleju podsmażyć posiekane cebulki dymki. Dołożyć do garnka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowe risotto 107

genialnie kremową konsystencję. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g ryżu arborio 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ szklanki białego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 40 g tartego parmezanu sok z ½ cytryny sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Oczyszczone pieczarki kroimy(...)łyżce masła i odrobinie oliwy. Oliwa zapobiegnie spaleniu się masła. Pieczarki smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową by nie wystygły. Cebulę i selera drobno siekamy, następnie smażymy na patelni po pieczarkach z odrobiną oliwy. Dorzucamy rozmaryn, tymianek oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund. Do patelni z warzywami dorzucamy ryż

Mostek w kuchni
Zupa krem z selera naciowego i sera pleśniowego 117

Bardzo fajny smak, wszystko ze sobą fajnie się zgrało. Polecam Masło rozpuścić i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć mieszając 10 minut. Wlać trochę wywaru i dokładnie wymieszać. Wszystko razem wlać do garnka i dolać pozostały wywar, kurkumę, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotować kolejne 15 minut. Dodać

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania