seler naciowy - 4547 przepisów (strona:129/304)

Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 190

osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem!  Inspiracją był przepis z   tej  strony   składniki 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego(...)łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie) parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek  i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami,  pietruszką, bazylią, oregano

Stare Gary
Włoska zupa fasolowa na bulionie z warzywami i makaronem. PRZEPIS 63

znajdziecie też dużo warzyw i makaron. Przepis na włoską zupę fasolową Składniki: porcja rosołowa z kurczaka (około 500 gramów), 400 gramów suszonej fasoli piękny Jaś, 2 marchewki, 5 łodyg selera naciowego, 1 mały por, 2 ząbki czosnku, 3 garście makaronu nadającego się do zupy – na przykład kolanka, 1 średnia papryka czerwona, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, suszone zioła (może być(...)włóż także kurczaka, dopraw solą, gotuj pod przykryciem przez około 40-50 min. – aż fasola zmięknie. Kurczaka wyjmij, uzupełnij wodę, która wyparowała. Do zupy dodaj marchewkę pokrojoną kostkę, seler pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w małą kostkę, pokrojony w plasterki por i posiekany czosnek. Dopraw ziołami i pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj makaron i gotuj koleje 10 minut

Kulinarna Polska
Pęczak po meksyńsku 131

wszystko w jednym garnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak ok 2 szklanek bulionu lub wody ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak) 2 średnie cebule 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów lub passaty pomidorowej sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kolendra olej do smażenia Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju(...)pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 10 minut

Cynamonowe szczęście
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym 178

przepis i dajcie znać, czy Wam smakowało… Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – składniki (na 2 porcje) 300g polędwicy wieprzowej 2-3 gałązki selera naciowego mały por ok. 200 ml bulionu warzywnego 200g pieczarek mała cebula ok. 200 ml buliony grzybowego 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany ziemniaki świeży koperek sól pieprz Polędwiczki wieprzowe(...)kroimy w medaliony i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Medaliony obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie przekładamy je na drugą patelnię razem z liśćmi pora i gałązkami selera. Całość podlewamy bulionem warzywnym i dusimy aż będą miękkie (ok. 50 minut). W rondelku szklimy drobno pokrojoną cebulę i jak będzie już szklista dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pomidorowa z soczewicą 95

Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w paseczki 1 łodyga selera naciowego oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek posiekwać. Podsmażyć na oliwie. Dodać soczewicę, pomidory z puszki, pora i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około

Moja Galeria Smaku
Warzywa w sosie tikka masala 71

wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka. Składniki: 2 średnie marchewki 2 papryki w ulubionych kolorach 3 ziemniaki 1 papryczka chili 2 łodygi selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów w puszce kartonik przecieru pomidorowego 1 puszka ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 cebule ok. 3 cm świeżego imbiru puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju limonka(...)wody sól do smaku Warzywa w sosie tikka masala – przepis Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek i świeże chili w plasterki a imbir obierz i zetrzyj na tarce. Marchewkę, selera, papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Zamiast pomidorów w puszce możesz skorzystać ze świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie wrzuć do niej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetycznie – Filet z kurczaka z kaszą kuskus 196

kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli(...)smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki. Selera, marchewkę kroimy w pół plasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, tak aby były al dente. Kuskus zalewamy gorącą wodą (1 cm ponad powierzchnię kuskusu) i odstawiamy do ostygnięcia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grecka zupa z ciecierzycą revithia. Doprawiona sokiem z cytryny jest wyjątkowo pyszna. PRZEPIS 58

robi prawdziwe cuda ze smakiem. Naprawdę świetna! Przepis na grecką zupę z ciecierzycą revithia Składniki: 200 gramów suszonej ciecierzycy, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 4 łodygi selera naciowego, pół papryki czerwonej, 2-3 ziemniaki, sok z jednej cytryny, oliwa, oregano, sól, pieprz. Jak zrobić grecką zupę z ciecierzycą? Ciecierzycę namocz w wodzie przez 12 godzin, wodę odlej(...)przykryciem przez godzinę, uzupełnił wodę, która wyparowała. W międzyczasie rozgrzej na patelni trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszli, dodaj posiekany czosnek, marchewkę i seler pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, gotuj 5 minut, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano, gotuj jeszcze przez około 7 minut – aż ziemniaki zmiękną

Kulinarna Polska
Zupa fasolowa z harissą 123

krótkie nitki makaronu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasola – 1 szklanka, namoczonej przez noc por – ½, biała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion lub woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka skórka z cytryny(...)fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój w talarki, usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny. Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj

wiecejwarzyw.pl
zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 178

podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1  czerwona cebula, pokrojona w kostkę  2 selery naciowe  3 - 4  ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu(...)ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6  minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni

Stare Gary
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 164

gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki 1  marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 200 g -1szt- cukinia - pokrojona w sporą kostkę 240 g -1szt- bakłażan - pokrojony w kostkę(...)garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową,  pomidory

Stare Gary
Błyskawiczny, domowy hummus 97

Błyskawiczny hummus to propozycja dla wszystkich zapracowanych i tych, którzy chcą się dobrze odżywiać. Hummus to idealny dodatek do świeżej marchewki, pietruszki, selera naciowego. Ale możemy go również wykorzystać jako pastę do kanapki. Sprawdź przepis na kremowy makaron z szynką i brokułami Składniki 200g ugotowanej cieciorki (kupcie gotową w sklepie) 1 łyżka pasty Tahini 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 216

goleni wołowej z kością (5 plastrów z kością gr ok 2,5 cm każdy) pieprz sól olej lub oliwa z oliwek do pieczenia: 1 cebula czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 6-7 ząbków czosnku 1 marchewka 120 g grzybów - pieczarki lub boczniaki 3-4 gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego(...)wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe po smażeniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować

Stare Gary
Makaron z sosem warzywnym 191

document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i smażymy na oliwię do zeszklenia. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Podlewamy lekko wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidorki pelati, koncentrat pomidorowy, dusimy ok 5 minut. Hartujemy śmietankę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, słodką

CoolinarniePL

Proponowane wyszukiwania