tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra
Stare GaryWegetariańska sałatka orzechowa z domowym masłem orzechowym, selerem naciowym i makaronem. Nie dam sobie ręki uciąć, ale myślę że takiego przepisu na sałatkę jeszcze nie widzieliście. Coraz częściej staram się eksperymentować w kuchni, a przy okazji korzystać ze zdrowych i własnoręcznie wykonanych zamienników sklepowych produktów. Tak, więc mając przygotowane wcześniej domowe masło orzechowe, postanowiłam użyć go do sałatki. Sprawdźcie(...)szybko i prosto można wyczarować coś smacznego Czas wykonania: 15 – 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu 100 – 150 g selera 100 – 120 g sera żółtego 50 g papryki żółtej 20 g słonecznika 50 g orzechów włoskich Sos: 150 g jogurtu 2 łyżki domowego masła orzechowe (Przepis) 1 łyżeczka sos sojowy szczypta
KuchniaWeDwoje.plklasycznymi włoskimi dodatkami - balsamico i pieprzem. Mnie kiedyś to połączenie nie mieściło się w głowie, ale od kiedy spróbowałam, w tej wersji też je jadam :) Składniki : 3 grube łodygi selera naciowego kulka mozzarelli kilkanaście truskawek kilkanaście liści rukoli kilkanaście liści bazylii (w tej sałatce polecam szczególnie odmianę fioletową) chlust balsamico lub łyżka octu balsamicznego pieprz świeżo mielony oliwa (ilość według
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż
Qchnia po prostuzupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam! składniki ( 4 spore porcje) 400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) 3 - 4 łodygi selera naciowego 2 x 400 g pomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny 1 spory ziemniak natka pietruszki do przyprawienia
Stare Garyzjadłam sama 3/4 Składniki na 4-6 porcji jako główne danie: mała główka młodej kapusty (nie więcej niż 1,5 kg) średniej wielkości kapusta pekińska 3–5 gałązek selera naciowego (można pominąć, ja musiałam już swój zużyć) 2 jabłka 100 g moreli 100-150 g suszonej żurawiny łyżeczka kuminu łyżeczka sproszkowanej kolendry łyżeczka soli Przygotowanie: Kapustę podziel na ćwiartki
greenscarfzupa z cukinii . Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”. Składniki (4 porcje): 2 cukinie 3 marchewki 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 4 łyżki masła (dałam 3) lub oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię obrać, umyć, pokroić w plastry
Moja Delicjasosie pomidorowym z fasolą - składniki: (około 12-16 sztuk w zależności od wielkości, ja robię niewielkie) 400g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 łodyga selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku majeranek papryka słodka i ostra sól, pieprz Dodatkowo: 2 puszki pomidorów 1 puszka fasoli 2 listki laurowe bazylia sól , pieprz Pulpety w sosie pomidorowym
Di gotujeporcji: Puszka czerwonej fasoli puszka czarnej fasoli puszka białej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 cebula pół ananasa 2 puszki pomidorów lub około 1 kg świeżych 3-4 gałązki selera naciowego łyżeczka soli łyżeczka papryki łyżeczka kuminiu łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego około 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej
greenscarfczosnku - 1 łyżka pasty sezamowej tahini - 5 łyżek oliwy z oliwek - sok z 0,5 cytryny - 0,5 łyżeczki curry - 0,5 łyżeczki soli - warzywa do maczania (u mnie seler naciowy i endywia) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Soczewicę gotujemy, miksujemy z czosnkiem przeciśniętym
Gocha gotuje!Tarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć(...)włożyć ciasto i piec około 15-20 minut, aż zmieni kolor na jasno-złoty). 2. W międzyczasie warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić na talarki, a seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. 3. Do rozgrzanego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Chwilkę przesmażyć, następnie dodać seler i pora. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu
Ugotowaćbarszczem czy surówką. Składniki: 200 ml bulionu warzywnego, 2-3 ugotowane i pokrojone w kostkę buraki, 450g mrożonego szpinaku, 2 torebki prażonej kaszy gryczanej (ok 200g), 2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojonego, 1 średnia biała cebula pokrojona w kostkę, 1/2 cukinii pokrojonej w kostkę, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, majeranek, biały pieprz, sól i pieprz
Pełna Lodówka