seler naciowy - 4547 przepisów (strona:121/304)

HUMMUS Z BURAKIEM 122

chrupiącej sałaty). Gwarantuję, że kolegom z pracy szczęka opadnie, kiedy zobaczą taką cudowną propozycję na drugie śniadanie. Hummus pasuje też do surowych warzyw na zdrową przekąskę (z marchewką, ogórkiem, selerem naciowym). Można go także jeść prosto ze słoiczka, tak jak robię to ja!  Nasz dzisiejszy hummus z burakiem zapewne nie jest dla nikogo z foodies, czyli pasjonatów jedzenia, czymś(...)sól i pieprz. Jeśli hummus jest zbyt zwarty, dodaję oliwę z oliwę lub łyżkę lodowatej wody.  Dekoruję prażonymi ziarnami sezamu. Podaję ze świeżym pieczywem lub surowymi warzywami, np. selerem naciowym czy marchewką. Hummus przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiczku maksymalnie do 3 dni.  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 113

bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe (można zastąpić papryką chili) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru(...)przygotowujemy tak: na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i starty kawałek imbiru (około 2 centymetry) następnie dodajemy stratą marchewkę, poszatkowany czosnek i pokrojony na plasterki seler naciowy, chwilę przesmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy trochę wody, tak aby przykryła warzywa i dusimy. Przyprawiamy sosem sojowym, miodem, kurkumą i papryczkami. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich pokrojonego w kostkę pomidora, dusimy

Quinoa Raz!
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 204

dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam do szklanej miski i dodałam jajo. Wymieszalam dokładnie rękami . Następnie dodałam okolo 3 łyżek parmezanu , selera naciowego i ponownie wymieszałam rękami.  Delikatnie spróbowałam czy nie trzeba dodać soli, pieprzu Dodałam również czosnek przeciśniety przez praskę. Z powstałej masy zrobilam malutkie kuleczki.  We Włoszech nie smaży(...)Ugotowałam MAKARON CZANIECKI TARTE w osolonej wodzie.  Na każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny

Z Kuchni Do Kuchni
Sokowirówka, czy warto? 145

leżały na blacie i przepuściłam je przez tą moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców i warzyw, a ja? Nie będąc dłużna przyjrzałam(...)można myć w zmywarce I co ja o tym sądzę? Moc jak najbardziej ok, nie sądzę aby potrzebna mi była większa. Sokowirówka świetnie radzi sobie zarówno z twardym burakiem, selerem naciowym, czy świeżymi ziołami. Dodatkowo sprawdziłam jak poradzi sobie z rozmrożoną uprzednio czarną porzeczką. Testy zdała na 5+, tym bardziej, że ja do podajnika wkładam po kilka owoców lub warzyw

Blondynka Gotuje
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 115

sosów – jajecznego majonezu, pomidorowego ketchupu, octowego sosu Worcestershire i pikantnego Tabasco lub Srirachy. Wszystkie składniki sosu podane w liście składników bardzo dokładnie ze sobą mieszamy – sos gotowy!   Łodygę selera naciowego myjemy i bardzo drobno kroimy ją w kostkę. Puszkę groszku (wzięłam taką małą, 120g groszku) odsączamy dokładnie na sicie. Cebulkę szalotkę, jak najmniejszą, obieramy i bardzo, bardzo drobno siekamy(...)Jeśli chcecie podać ją bardziej elegancko, napełnijcie porcjami sałatki liście cykorii lub wewnętrzne, małe liście sałaty. SKŁADNIKI SAŁATKI 250g paluszków krabowych 80-100g żółtego sera 1 spora łodyga selera naciowego 1 mała puszka zielonego groszku(lub ½ standardowej puszki) 1 maluśka szalotka klika gałązek szczypiorku garstka listków pietruszki SOS MARIE ROSE 3 pełne łyżki stołowe majonezu 3 pełne łyżki stołowe

Karo in the Kitchen
Chińszczyzna z ryżem basmati 157

wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli - czosnek granulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light(...)mięso zamiast się rumienić będzie się dusić). Po usmażeniu mięsa na nową rozgrzaną porcje oleju arachidowego wrzucamy warzywa (oprószamy różową solą himalajską) – szybko smażymy cebulę, szalotki, czosnek, paprykę, seler naciowy. Aby warzywa zachowały chrupkość najlepiej smażyć je kolejno – usmażone wykładamy i wrzucamy następne. Rzepę i zieloną cebulkę podrumieniłam osobno na patelni. Do woka przekładamy mięso, wszystkie warzywa, dodajemy sos ostrygowy

mojewypiekiinietylko
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 130

przygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki(...)Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot Mięso gotowe do pieczenia Tuż po wyjęciu z piekarnika Gotowa pieczeń Faszerowaną pierś można podać z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach

W SMAK
Pieczony Kurczak z Masłem Ziołowym 143

jedzonka. Ale się rozgadałam, zaczynamy! :) Składniki: 1 cały kurczak (1.8 kg) 100 g masełka smakowego 1 cytryna 2 gałązki świeżego rozmarynu Sos pieczeniowy: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 główka czosnku 1/2 pół pęczka (15 g) świeżych ziół, np.: szałwii, rozmarynu lub tymianku 150 ml białego lub czerwonego wina 600 ml bulionu drobiowego opcjonalnie 1 łyżeczka dżemu(...)warzyw. Ten patent od tamtej pory świetnie się sprawdza w moim domu, bo to moje antywarzywne dziecko wcina sos aż mu się uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 154

pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz i pokrój na cienkie plasterki 1 duża cebula, obierz 2 goździki 150 ml białego wina(...)jako dodatek do kolacji. Korpus i dwa skrzydełka Mięso zalane zimną wodą. Po I etapie gotowania dodaj do wywaru warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę),  seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki (brązowe lub białe), cebulę nabitą goździkami (możesz wrzucić goździki luzem),  wytrawne białe wino, tymianek i łodygi pietruszki. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy

Szybko Szybkowar
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 139

wykładamy na nią mięso. Rumienimy je najpierw z każdej strony, co jakiś czas mieszając, przez 8-10 minut. Wyjmujemy kurczaka, dodajemy do rondelka drobno posiekaną cebulę i łodygi selera naciowego – drobno pokrojone. Dodajemy liść laurowy i smażymy wszystko razem 6-7 minut, do lekkiego zrumienienia. Wlewamy szklankę wody i zeskrobujemy to, co przywarło do dna, dodajemy zrumieniony kręgosłup kurczaka. Gotujemy(...)łyżeczki proszku do pieczenia niecałe ½ łyżeczki mielonego pieprzu SKŁADNIKI SOSU Z KURZCZAKA kręgosłup wycięty z kurczaka, z szyją i kuperkiem 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 -2 gałązki selera naciowego liść laurowy 250ml wody 40g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę skrobia ziemniaczana (ilość podana w przepisie) sok z ½ cytryny – do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Pasta jajeczna – nie tylko na śniadanie. Patent na obieranie jajek w kilka sekund 141

Pasta jajeczna i grzanki. Zderzenie dwóch tekstur – kremowej, delikatnej z chrupiącą i przypieczoną. Śniadaniowy duet idealny. Moja pasta jajeczna jest mocno przyprawiona a dodatek curry, selera naciowego i kwaskowych korniszonów idealnie podkreśla w niej smak jajek. Ubóstwiam jajka. Najbardziej te z jeszcze płynnym żółtkiem, czyli jajka na miękko i poszetowe, takie gdzie w żółtku mogę maczać grzankę, fasolkę, szparagi… Sałatka(...)tartinkach (świetnie smakuje z pumperniklem), lub – jeszcze bardziej rozrzedzona majonezem, kwaśną śmietaną czy kremowym serkiem – jako dip do chipsów, nachos i warzyw. SKŁADNIKI 6 jajek L 2 łodygi selera naciowego 50-80g korniszonów 3-4 łyżki majonezu 2 pełne łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki ½-1 łyżeczka curry sól pieprz wędzona ostra

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 256

skórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem(...)skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku

Karo in the Kitchen
Zupa fasolowa – lekka, wegetariańska i po włosku 178

pełną smaku wegetariańską fasolówkę lubię też , a jakże – bo czego tu można nie lubić? Syci, delikatnie rozgrzewa, a do tego jest całkiem zdrowa i szybka do zrobienia. Marchew, seler naciowy i cebulę obieramy, kroimy warzywa w drobną kostkę jednakowej wielkości. W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy na małym ogniu soffritto, często mieszając. Warzywa najpierw powinny się zeszklić(...)Piękny Jaś karłowy, namoczona przez 8h i ugotowana do miękkości, ok.600g 1 puszka pomidorów bez skórki, 400g 750ml domowego rosołu (albo bulionu warzywnego w wersji vege) 180g marchwi 100g selera naciowego 150g cebuli 3-4 średniej wielkości ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku, pełna 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, pełna 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Zupa z kurczaka z dzikim ryżem i warzywami – kremowa, sycąca i zdrowa 197

minut gotowania. Można ugotować je jednocześnie, w jednym garnku. Gotujemy ryż na małym ogniu, powoli, z przykryciem lub bez. Pietruszkę, marchew, cebulę obieramy i kroimy w drobną, równą kosteczkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien, kroimy go tak samo drobno. Warzywa po pokrojeniu wkładamy do jednej miski. Pieczarki oczyszczamy szczeciniastym pędzlem lub wilgotną ściereczką z piasku lub ziemi. Kroimy grzyby w cienkie(...)ilości składników wychodzi naprawdę duży gar zupy, którą nakarmicie osiem-dziesięć osób. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka 250g pieczarek 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 woreczek dzikiego ryżu 1 woreczek brązowego ryżu 5 pełnych (z lekkim czubem) łyżek mąki pszennej typ 500 lub 550 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 150g gęstej, kwaśnej śmietany

Karo in the Kitchen
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 236

podsmażonego mięsa wrzucamy cebule pokrojone w półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego drobno pomidora(...)łyżeczki papryki słodkiej 2 pełne łyżeczki papryki wędzonej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego kminku SKŁADNIKI, WERSJA II- dodatkowo 2 małe cebule 3-4 łodygi selera naciowego czerwona papryka duży malinowy pomidor

Karo in the Kitchen