pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz i pokrój na cienkie plasterki 1 duża cebula, obierz 2 goździki 150 ml białego wina(...)jako dodatek do kolacji. Korpus i dwa skrzydełka Mięso zalane zimną wodą. Po I etapie gotowania dodaj do wywaru warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę), seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki (brązowe lub białe), cebulę nabitą goździkami (możesz wrzucić goździki luzem), wytrawne białe wino, tymianek i łodygi pietruszki. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy
Szybko Szybkowarwykładamy na nią mięso. Rumienimy je najpierw z każdej strony, co jakiś czas mieszając, przez 8-10 minut. Wyjmujemy kurczaka, dodajemy do rondelka drobno posiekaną cebulę i łodygi selera naciowego – drobno pokrojone. Dodajemy liść laurowy i smażymy wszystko razem 6-7 minut, do lekkiego zrumienienia. Wlewamy szklankę wody i zeskrobujemy to, co przywarło do dna, dodajemy zrumieniony kręgosłup kurczaka. Gotujemy(...)łyżeczki proszku do pieczenia niecałe ½ łyżeczki mielonego pieprzu SKŁADNIKI SOSU Z KURZCZAKA kręgosłup wycięty z kurczaka, z szyją i kuperkiem 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 -2 gałązki selera naciowego liść laurowy 250ml wody 40g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę skrobia ziemniaczana (ilość podana w przepisie) sok z ½ cytryny – do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz
Karo in the KitchenPasta jajeczna i grzanki. Zderzenie dwóch tekstur – kremowej, delikatnej z chrupiącą i przypieczoną. Śniadaniowy duet idealny. Moja pasta jajeczna jest mocno przyprawiona a dodatek curry, selera naciowego i kwaskowych korniszonów idealnie podkreśla w niej smak jajek. Ubóstwiam jajka. Najbardziej te z jeszcze płynnym żółtkiem, czyli jajka na miękko i poszetowe, takie gdzie w żółtku mogę maczać grzankę, fasolkę, szparagi… Sałatka(...)tartinkach (świetnie smakuje z pumperniklem), lub – jeszcze bardziej rozrzedzona majonezem, kwaśną śmietaną czy kremowym serkiem – jako dip do chipsów, nachos i warzyw. SKŁADNIKI 6 jajek L 2 łodygi selera naciowego 50-80g korniszonów 3-4 łyżki majonezu 2 pełne łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki ½-1 łyżeczka curry sól pieprz wędzona ostra
Karo in the Kitchenskórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem(...)skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku
Karo in the Kitchenpełną smaku wegetariańską fasolówkę lubię też , a jakże – bo czego tu można nie lubić? Syci, delikatnie rozgrzewa, a do tego jest całkiem zdrowa i szybka do zrobienia. Marchew, seler naciowy i cebulę obieramy, kroimy warzywa w drobną kostkę jednakowej wielkości. W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy na małym ogniu soffritto, często mieszając. Warzywa najpierw powinny się zeszklić(...)Piękny Jaś karłowy, namoczona przez 8h i ugotowana do miękkości, ok.600g 1 puszka pomidorów bez skórki, 400g 750ml domowego rosołu (albo bulionu warzywnego w wersji vege) 180g marchwi 100g selera naciowego 150g cebuli 3-4 średniej wielkości ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku, pełna 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, pełna 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenminut gotowania. Można ugotować je jednocześnie, w jednym garnku. Gotujemy ryż na małym ogniu, powoli, z przykryciem lub bez. Pietruszkę, marchew, cebulę obieramy i kroimy w drobną, równą kosteczkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien, kroimy go tak samo drobno. Warzywa po pokrojeniu wkładamy do jednej miski. Pieczarki oczyszczamy szczeciniastym pędzlem lub wilgotną ściereczką z piasku lub ziemi. Kroimy grzyby w cienkie(...)ilości składników wychodzi naprawdę duży gar zupy, którą nakarmicie osiem-dziesięć osób. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka 250g pieczarek 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 woreczek dzikiego ryżu 1 woreczek brązowego ryżu 5 pełnych (z lekkim czubem) łyżek mąki pszennej typ 500 lub 550 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 150g gęstej, kwaśnej śmietany
Karo in the Kitchenpodsmażonego mięsa wrzucamy cebule pokrojone w półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego drobno pomidora(...)łyżeczki papryki słodkiej 2 pełne łyżeczki papryki wędzonej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego kminku SKŁADNIKI, WERSJA II- dodatkowo 2 małe cebule 3-4 łodygi selera naciowego czerwona papryka duży malinowy pomidor
Karo in the KitchenSmoothie z warzywami to doskonały sposób na szybkie i zdrowe śniadanie lub przekąskę. Coraz więcej osób zastępuje w swoich koktajlach owoce na rzecz warzyw, takich jak szpinak, jarmuż, czy seler naciowy. Warzywne smoothie są bogate w witaminy, minerały i błonnik, co pozwala na szybkie zaspokojenie głodu i dostarczenie organizmowi potrzebnych składników. Dieta roślinna Coraz więcej osób decyduje się na dietę(...)roślinna jest zdrowa, jeśli jest dobrze zbilansowana i zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jakie warzywa warto wykorzystywać w smoothie? Do smoothie można wykorzystać różne warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, seler naciowy czy brokuł. Jak przygotować sałatkę warzywną? Do sałatki warzywnej można wykorzystać różne warzywa, takie jak pomidory, ogórki, papryki czy rzodkiewki. Można dodać do niej również orzechy, nasiona czy awokado
Żyję by jeśćlekka, świeża, orzeźwiająca i bardzo sycąca, a dodatkowo – zrobicie ją w 30 minut! Wszystko na miejscu, czyli szykujemy sobie po kolei potrzebne składniki. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy łodygi selera naciowego. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach łyżeczkę cytrynowej skórki, wyciskamy łyżkę soku. Fasolkę(...)minut na stronę. SKŁADNIKI 2-3 średniej wielkości porcje obiadowe 250g sera halloumi 1,5 puszki białej drobnej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże łodygi selera naciowego 1 średnia cebula, biała lub czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1,5 łyżki posiekanego koperku 150ml
Karo in the Kitchenmarchew jest inna. Bardziej marchwiowa. Soczysta. Pachnąca. Słodka. Pomarańczowa. Cudowna! Marchew jest moim ulubionym "chrupkiem"... Ale, rzecz jasna, na tym nie koniec :) Najlepsze warzywa do chrupania: marchew seler seler naciowy kalarepa ogórek rzodkiewka papryka kalafior Warzywa pokrój w podłużne, wąskie słupki. Przełóż do jednej, większej miski lub porozkładaj do wielu małych
Gary Bez dnaSkładniki: na 4 burgery 4 bułki 300 g sosu bolognese 4 plastry mozzarella killa liści bazylii 1 łyżeczka oliwy Sos bolognese 500 g mielonego 2 ząbki czosnku 2 łodygi naciowego selera 1 cebula 200 ml czerwonego wina 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego Obierz czosnek(...)cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, a następnie mięso. Smaż aż mięso przestanie być czerwone. Wlej wino i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj przecier, pomidory, oregano. Dopraw bolognese solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Do burgerów użyłam schłodzonego sosu. Przekrój bułki na pół i napełnij sosem. Przykryj sos grubym plastrem mozzarella
codojedzeniasoków i musów. Codziennie, rano i po południu, pijemy owocowe lub warzywne soki. Warto dbać o swoje zdrowie. Do domu z zakupów przynoszę kilogramy jabłek, marchwi, gruszek. Taszczę kalarepki, naciowego selera, buraki. Ostatnio moje serce podbił ananas. Niedoceniany przez długi czas, teraz wręcz na piedestale w mojej kuchni. Zawsze jest. Ze swym pióropuszem sztywnych liści i szorstką, nieprzystępną skórką(...)jego środku – niebiańska słodycz! Wyciskany z niego sok najczęściej łączę z sokiem z samego selera naciowego, aby przełamać słodycz lub z gruszki, marchewki, z kroplą cytryny. Ananas to bomba dobrych witamin. Dzięki niemu mamy zdrowe serce, kości, jest zbawienny dla stawów, układu pokarmowego. Wspomaga pamięć i koncentrację, a także zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Taki z niego ananas! Sięgajmy
Raj dla Podniebieniaząbki czosnku. Tylko muszą się lekko zarumienić. Mięso pokroić w słupki i dodać do garnka. Marchewki obrać pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić w półplasterki, pora i seler naciowy pokroić drobno. Wrzucić warzywa do garnka, wlać pomidory z puszki. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać listki laurowe, zioła prowansalskie, nasiona kozieradki, posiekane drobno pomidorki suszone. Wlać
Kuchnia PokoleńNamawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, bo na jednej dokładce się nie skończy! Składniki: 800 g boczniaków 1 mała marchewka 1/2 pietruszki plaster selera kawałek pora 1 seler naciowy 1 cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kawałek imbiru 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1+1 łyżka masła 1 szklanka bulionu warzywnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka sosu sojowego kawałek tofu marynowanego w sosie tamari 1/2 marchewki kawałek pora kawałek selera naciowego przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie) tofu kroimy
healthy dreams