Marynata: 3 łyżki sosu sojowego ciemnego House of Asia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru kokosowego House of Asia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 przeciśnięte ząbki czosnku Dodatkowo : Seler naciowy Opcjonalnie : Panierka Panko Przygotowanie: 1. Jackfruita odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy wodą lekko ponad jego stan. Dodajemy do niego paprykę słodką i wędzoną(...)przekładamy ponownie do garnka i dodajemy siemię lniane. Mieszamy. 5. Papier ryżowy przez kilkanaście sekund namaczamy w zimnej wodzie. 6. Przekładamy na niego ok. 2 łyżki jackfruita, układamy kawałek selera naciowego, formujemy udko, zawijamy papier ryżowy. 7. Smarujemy marynatą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 8. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Wpis powstał we współpracy z Quality
Czarnawisienkaśredniej wielkości główki młodej kapusty (może też być zwykła, biała kapusta) 6 średniej wielkości marchewek lub 8 małych 2 korzeni pietruszki 2 cebul 2 ząbków czosnku 1/2 jabłka ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie) 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie) 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka, kurkuma, kminek mielony, papryka wędzona lub ostra(...)rozgotowała, bo wtedy liście będą się rwać. 2. Kiedy będzie już miękka, wyciągamy pojedyncze liście i układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce. 3. Marchew, pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy
Okiem Blondynki by McBlondigrzyby) 1 szklanka wrzątku 2 łyżki oliwy Monini DOP Umbria + więcej do polania gotowej zupy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub listki oderwane z gałązek świeżego) 4 szklanki gorącej wody kieliszek czerwonego wina wytrawnego(...)wody, a uzyskanego grzybowego wywaru nie wylewaj. Odciśnięte grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka postawionego na średnim ogniu wlej 2 łyżki oliwy i dodaj cebulę, marchewkę, selera naciowego oraz czosnek. Dorzuć listki laurowe i suszony tymianek. Wszystko wymieszaj i smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj posiekane grzyby i smaż razem jeszcze 3 minuty. Do garnka
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki w gładką zupę-krem. Gazpacho pomidorowo-arbuzowe Składniki gazpacho / na 4-8 porcji: 1 kg pomidorów malinowych, obranych i pozbawionych twardych szypułek 3 średnie ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1/2 małej cebuli (czerwona będzie delikatniejsza w smaku) 200-300 g arbuza, bez skórki i pestek (ilość zależy od słodyczy arbuza, patrz przepis) 1/2 papryczki chilli bez pestek (można(...)kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również pokrój na kawałki. Przełóż wszystko do miski z pomidorami. Przy krojeniu nie musisz się bardzo starać, i tak za chwilę wszystko zmiksujesz blenderem. Jeżeli arbuz jest mało
Chilli Czosnek i Oliwatradycyjny sposób w garnku i w piekarniku. Zapraszam! Składniki : 250g suchej fasoli typu "Jaś" 150g kiełbasy chorizo (pikantnej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy 75ml czerwonego wina po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę zalać wodą(...)tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz selera naciowego pokrojonego w plasterki, smażyć kilka minut. Przesmażone warzywa z chorizo przełożyć do wolnowara (garnka), dodać obgotowaną fasolę, zalać winem, pomidorami z puszki (lub przecierem) oraz niewielką ilością wody
Codzienne Gotowaniektóry idealnie wkomponował się w smak tej zupy😋😋 Składniki: - 200g surowych grzybów (podgrzybki, borowiki, itp.) - 25g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, itp.) - 2 większe marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 liście selera naciowego - 1 średnia cebula - mały kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - 380g obranych ziemniaków - 2 łyżki drobnego makaronu - 2 łyżki kremówki - ok. 1,8l płynów: bulion, lub bulion + woda(...)kostkę cebulę i białą część pora, mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Do garnka dorzucamy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę marchew oraz korzeń pietruszki. Smażymy mieszając ok. 10 minut, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Po ok. 5 minutach dorzucamy suszone grzyby. Zalewamy całość bulionem
Smaczne Zdrowejuż jest ! Pyszny kurczak w sosie 1 cały kurczak ( każde jego części będą dobre ) 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili 3/4 szklanki wina białego wytrawnego 2 kawałki selera naciowego 1 litr wody 2 nieduże cebule 1 litr sosu pomidorowego pieprz, sól do smaku świeży tymianek, świeży rozmaryn Oliwa + 3 łyżki masła Kurczaka kroimy na kawałki – 2 piersi(...)garnku naszego kurczaka i smażymy go około 8 minut z każdej strony ( do przyrumienienia ) . Gdy kurczak się przyrumieni z dwóch stron dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i selera naciowego i wino oraz zioła. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Jeśli potrzeba dolewamy wody, tak aby zrobił nam się sos. Po chwili dolewamy sos pomidorowy i całość
Kuchnia na wzgórzuLekka i syta sałatka która możemy zastąpić obiad. Z delikatnymi klopsikami i makaronem i aromatycznym sosem czosnkowym. 50 g makaronu świderki 1 marchewka 5 pomidorów koktajlowych 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie roszponki ser lazur klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku bazylia świeża bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)gorącym klopsie układam kawałek sera lazur. Ser rozpuści się delikatnie. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Na roszponce układam makaron, dodaję klopsiki, cienkie paski marchewki, pomidorki koktajlowe, pokrojony drobno seler naciowy. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, dodaję jogurt, czosnek, sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, dodaję natkę. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniaFASOLKA PO GRECKU Przygotowanie : 2 godziny Składniki: – 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw – 1 cebula – 1 marchewka – 2 laski selera naciowego – 2-3 listki laurowe – 1 puszka krojonych pomidorów – 3 łyżki przecieru pomidorowego – pół szklanki pokruszonego sera feta – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Fasolka(...)gotuj przez około 1,5 h na niewielkim ogniu pod przykryciem. Fasola musi zrobić się miękka. W razie potrzeby uzupełnij płyn w czasie gotowania wodą lub bulionem. Marchewkę oraz selera naciowego pokrój w bardzo małą kostkę i wrzuć do fasolki na 15 minut przed upływem czasu gotowania. Do fasolki dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, a następnie dopraw całość solą
nietylkopasta.plkmin rzymski. Skladniki 2 sztuki salata rzymska 1 duza cebula pokrojona w piorka 3/4 szl wrzatku 2 marchewki pokrojona w plastry 5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm 1 duza pietruszka pokrojona w plastry 500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 2 srednie cukinie pokrojone w kostke 300g pieczarek pokrojonych dużo(...)pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie i salatę rzymska pokrojoną w paski.. Calosc zalać passatą i dusić 15-20 minut do zgęstnienia-mieszajac
mojej kuchnikmin rzymski. Skladniki 2 sztuki salata rzymska 1 duza cebula pokrojona w piorka 3/4 szl wrzatku 2 marchewki pokrojona w plastry 5-6 lodyg selera naciowego pokrojone w 1-1,5 cm 1 duza pietruszka pokrojona w plastry 500ml passaty ,lub przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 2 srednie cukinie pokrojone w kostke 300g pieczarek pokrojonych dużo(...)pieczarki. Podsmażyć ze 3-5 minut do zarumienienia . Wlać wrzątek .Dodać marchewkę ,pietruszkę i całość wymieszać i dusić 6-8 minut. Dodać przyprawy ,oprócz soli i kopru. Nastepnie dodać seler naciowy,dusić 3-4 minuty. Teraz dodac papryke pokrojona w kostkę ,cukinie i salatę rzymska pokrojoną w paski.. Calosc zalać passatą i dusić 15-20 minut do zgęstnienia-mieszajac
w mojej kuchnismaku krewetek – zostawiamy do posmarowania bułek przed grillowaniem. Krewetki mieszamy z majonezem (użyjcie tylko tyle majonezu, żeby pokrył krewetki cienką warstwą), drobno posiekanym szczypiorkiem, drobniutko pokrojoną łodygą selera naciowego. Doprawiamy do smaku solą, wybranym ostrym sosem i sokiem z limonki, równoważąc wszystkie smaki – nie wolno zabić do końca słodyczy krewetek, ale trzeba dodać jej charakteru sokiem z cytryny(...)bułki z TEGO PRZEPISU 250-300g krewetek – najlepiej mieszanka 1:1 średnich i dużych (Black Tiger) 50g masła 82% tłuszczu 1 pełna łyżka majonezu 1 duża łodyga selera naciowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Sriracha 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny 3-4 łyżeczki prażonej cebulki sól selerowa lub limonkowa (przepis TUTAJ ) albo
Karo in the Kitchen