seler naciowy - 4547 przepisów (strona:109/304)

Aromatyczna zupa buraczkowa 128

zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :)  Aromatyczna zupa buraczkowa Składniki:  1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku rozgniecione 2 gwiazdki anyżu kilka owoców jałowca kila ziarenek ziela angielskiego pół łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 cm świeżego imbiru startego na tarce(...)pieprz kwaśna śmietana lub jogurt grecki do przybrania szczypiorek do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie:  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę, czosnek, marchewkę i selera naciowego. Smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy - anyż, jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać i chwilę smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką

Codzienne Gotowanie
RISOTTO Z WARZYWAMI 163

szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona cukinia 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory 2 ząbki czosnku 5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć ) 50 g parmezanu szczypta szafranu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonego kminku sól świeżo mielony(...)Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta.  Kolej

potrawyregionalne
Brudny “Ryż” z kalafiora 106

carb bo zwykle z rana w pracy jadam bardziej białkowo-tłuszczowe posiłki, ale jeśli ładujesz węgle to bez problemu podmień kalafiora na ryż. 1 Średni Kalafior 3 Łodygi Selera naciowego 1 Papryka zielona 1 Średnia cebula 2 Ząbki czosnku 250 g Chudego Mięsa mielonego wołowego 250 g Wątróbki drobiowej (lub innej) 1 łyżeczka Papryki wędzonej 1 łyżeczka Oregano suszonego(...)smaku) Świeża natka pietruszki (do posypania) Kalafior obierz, podziel na mniejsze części i przy pomocy malaksera lub ręcznej tarki przygotuj z niego “ryż”. Pokrój paprykę, cebulę, selera naciowego i wątróbkę w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na maśle klarowanym aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso mielone, wątróbkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż mięso zbrązowieje. Dodaj przyprawy i smaż

Oslov.
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 182

szklanka nasion FENUGREEK (namoczone w gorącej wodzie minimum 3 godziny przed gotowaniem) 8 sztuk owocu pęcherzycy 1 cebula czerwona i jedna biała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli(...)kuminu 1 łyżka turmerik-u pieprz ,sól do smaku około 1,5 litra wody dolewamy co jakiś czas nigdy wszytko na raz Sposób: W garnku na maśle smażymy cebulę ,seler naciowy i koper, Często  mieszamy.(10 min) Naszą mieszankę warzywną skrapiamy wodą różaną. Następnie do garnka dodajemy ciecierzycę,fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK  dusimy

Viola cooks with passion
Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy 292

wariacja ): 1/2 małej dyni, np. Hokkaido 2 średniej wielkości cebule 1 czerwona papryka grubościenna 1 papryka grubościenna żółta 1 puszka ananasa średnio słodkiego, razem z zalewą 2-3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego chili lub ostrej papryki jeśli nie lubisz pikantnych dań sok z jednej cytryny 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)lodówki. Po tym czasie usmaż na dowolnym tłuszczu, ale masło nadaje lepszy aromat niż olej ;). Usmażone filety umieść po jednym w słoiku. Czas zabrać się za sos. Cebulę, paprykę, selera naciowego, wyczyść, obierz, pokrój na kawałki, podsmaż na złoty kolor razem z wyciśniętym praską czosnkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak już warzywa się zrumienią wlej sok z ananasa, wodę, dodaj koncentrat

Ogrodnik w podróży
Zupa krewetkowa / Shrimp soup 137

Składniki: (3-4 porcje) 1 duża łyżka masła 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 150 g. pancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany(...)pancerzyki z krewetek, mieszaj i smaż około 3 minut, aż zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 45 minut

Delicious Place
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 163

Coś dla wszystkich amatorów owoców morza. :) Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) -  1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) -  150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól  - pieprz - 1 kg żywych(...)się zamykać - są żywe, jeśli nie drgną - wyrzucamy je! Ten krok należy wykonać bardzo uważnie. W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając

DominikaDolci
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 148

możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża) 1 liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki lubczyku (u mnie mrożone liście) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 30 minut   Cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą

Cooking Monster
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 278

zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis to wariacja z kilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną kostkę. Szpinak albo(...)parmezan świetnie wiążą całość. Przypieczone grzanki całość zagęszczają – miska zupy wystarczy za cały obiad. Z tej ilości składników wyszło 6-8 średnich porcji zupy. SKŁADNIKI 3 duże łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula lub 2 cebule szalotki 2-3 średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki

Karo in the Kitchen
Rosół drobiowo wołowy 357

wołowiny z kością ( szponder) 3 l wody 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula  2 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu (dałam 8) 3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki 3 gałązki tymianku lubczyk, o ile mamy przygotowanie. Mięsa umyć. Z kurczaka(...)łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić na pół i przypiec mocno nad gazem ze wszystkich stron

Stare Gary
Makaron ryżowy z woka z warzywami 143

głód. Polecam. Na 4-5 porcji/ 30 dag makaronu ryżowego  wstążki  Kuchnie Świata 70 dag fileta z kurczaka 1 mały por lub ½ dużego 1 cukinia 4 łodygi selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki oleju arachidowego   Kuchnie Świata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich Szczypta soli do smaku(...)Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć na dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski paprykę, por oraz seler naciowy, całość smażyć 2-3 minuty, jak zacznie przywierać do patelni, wlać wodę, smażyć mieszając jeszcze 5 minut, doprawić do smaku mieszanką do dań chińskich szczyptą soli oraz pieprzu, zestawić

Wanilia i Kardamon
Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem 129

różnych gustów kulinarnych Składniki na 4 osoby : ryż do risotto – szklanka , może byc też zwykły kawałek świeżego brokuła 1/2 papryki , najlepiej cienkościennej , spiczastej 1 cebula 1 łodyga , selera naciowego 2 kostki rosołowe drobiowe lub rosół 1 szklanka , białego wina pół-wytrawnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu sól , pieprz do smaku oliwa z oliwek pozostałe : 4 piersi(...)razem i pokrywamy nimi piersi z kurczaka , odstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina i wkładamy kostki rosołowe . Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , dość często mieszając . Jak ryż , wchłonie

Ogrodnik w podróży
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2575

łyżek - do uzyskania rzadkiej konsystencji, można też dodać do sosu trochę zimnej wody 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie(...)wody), aż uzyskasz rzadką konsystencję sosu. Gdy makaron się ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj. Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus Party. Menu na imprezę. 154

kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które(...)Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy wigilijny barszcz - przepis 214

marchew 3 szt  seler 1szt (średni) korzeń pietruszki 2 szt  cebula 2 szt  imbir ok 3-4 centymetry  czosnek 3 ząbki por 1 szt  seler naciowy 3-4 pędy  grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść  konfiturę z żurawiny 2-3 łyżki (można pominąć nadaje lekkiej kwasowości) domowy zakwas do barszczu klik(...)umyte mięso zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody, mięso powoli się gotuję a my w tym czasie, przygotowujemy naszą całą włoszczyznę. Marchew, seler, pietruszkę, buraki obieramy, przekrawamy na pół. Seler naciowy, por dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i opalamy ją na ogniu, nada to słodyczy. Na wodzie zaczną się zbierać szumowiny, zbieramy je chochlą, za każdym razem myjąc ją, aby ponownie

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania