seler naciowy - 4547 przepisów (strona:104/304)

3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy 168

podaniem.  Błyskawiczne kaszotto z grzybami i soczewicą Składniki / na 2 porcje: 1/2 średniej cebuli, przekrojonej na ćwiartki 1 ząbek czosnku 1 marchewka, pokrojona na duże kawałki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na duże kawałki 200 g pieczarek, przetartych ściereczką 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy sól i i pieprz do smaku 1 opakowanie Monini Rice & More(...)łyżki tartego parmezanu do podania garść posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie błyskawicznego kaszotto: W misie robota kuchennego z nożem w kształcie litery S umieść cebulę, czosnek, marchewkę, selera naciowego, pieczarki oraz suszony tymianek. Zmiksuj pulasyjnie, aż wszystko zostanie posiekane na małe kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przełóż na nią zawartość malaksera. Dopraw solą i pieprzem. Smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 105

łyżeczki mięty - 1 łodyga selera naciowego               - sól  himalajska - kawałek awokado                              - ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka(...)masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 148

szklanek: 2 buraki (opcjonalnie sok buraczany) 3 duże pomidory zielony ogórek 1duża marchew (albo sok z marchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli  Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy(...)upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.  Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki.  Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką 63

MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę z serem pleśniowym i gruszką. 15 dkg sałaty radicchio 15 dkg sałaty rzymskiej 30 dkg miękkiej gruszki 15 dkg sera pleśniowego 10 dkg selera naciowego Dressing: 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 2 łyżki soku z limonki Jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym i gruszką. Sałatę radicchio pokroić na kawałki(...)minut . Po tym czasie, sałatę przelać na durszlak, osuszyć i włożyć do miski. Dodać pokrojoną na podobnej wielkości sałatę rzymską, pokrojoną w kostkę gruszkę, ser pleśniowy oraz selera naciowego. W kubeczku wymieszać miód wraz z oliwą z oliwek, szczyptą soli oraz sokiem z limonki. Tak przygotowanym dressingiem skropić składniki w misce i delikatnie wymieszać. Sałatka Warto wiedzieć robiąc sałatkę

MeCooks
Sałatka krabowa (surimi) z makaronem i selerem naciowym 104

dowolnego makaronu (kokardki, ryżowy, muszelki...) 2 garście świeżego szpinaku baby 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek szklarniowy lub pół dużego tzw. węża lub 2 większe gruntowe 2 długie łodygi selera naciowego pół średniej cebuli czerwonej Sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy małej cytryny szczypta soli Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ważne(...)buraków. Dzięki temu zyskał piękny kolor. Można też zabarwić makaron na żółto dodając kurkumę do gotowania. Rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórka  kroić na plasterki i później na ćwiartki. Seler naciowy kroimy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka. Szpinak poszatkować . Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki Składniki na sos dokładnie wymieszać. Na półmisku lub w większej salaterce układamy

Andzia Pichci
Sałatka idealna na lunch czyli drugie śniadanie 76

mieszanki ,w której znajdziecie ryż parboiled, kaszę bulgur, kaszę owsianą i ryż czerwony ( ugotujcie na sypko, rozłóżcie na duży talerz,ostygnie) - kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych w paski - seler naciowy kilka plasterków z jednej łodygi - surówka z kapusty modrej doprawione a olejem lub majonezem. Znajdziesz w niej marchewkę i jabłko oraz całą masę koperku. Przepis na nią znajdziesz parę(...)pistacji - glassa balsaniczna z octem balsamiczny z Modeny oraz niewielka ilość oliwy z oliwek. Na wychłodzony Lunch Mix wyłóż pomidory z zalewy oraz surówkę. Dodaj listki sałaty i plasterki selera naciowego. Całość posyp granatem oraz siekanymi pistacjami, dosmacz solą ,oliwą i glassą balsamiczną. To wszystko . Cały lunch. Sałatka oczywiście jest spokojnie dla dwóch osób, ale moje dziecko zjada całą. Kasza

Z Kuchni Do Kuchni
GRILLOWANY KURCZAK Z KUSKUSEM 121

Polecam :) SKŁADNIKI składniki dla dwóch osób 200g fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy sól szczypta kurkumy ząbek czosnku mielony imbir tak z pół łyżeczki mała cukinia 2 łodygi selera naciowego szklanka kaszki kuskus bulion drobiowy sól łyżeczka oliwy natka pietruszki WYKONANIE Na początek przygotowujemy marynatę do mięsa czyli oliwę wlewamy do garnuszka dodajemy czosnek,sól,kurkumę i imbir.Mieszamy.Tak(...)grilujemy na rozgrzanej suchej patelni grillowej. W międzyczasie przygotowujemy kaszkę i dodatki. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem (1cm powyżej poziomu kaszy.)Przykrywamy i odstawiamy na 5 min.Cukinię i seler naciowy kroimy w kostkę i grilujemy na patelni posmarowanej oliwą.Można posolić. Grilowane warzywa łączymy z kaszą kuskus i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerz i dodajemy grilowaną pierś

Mała w garnku miesza
Krupnik z ogórkami kiszonymi 24

Jegomość od mięsa i awersji do kaszy, zjadł krupnik ze smakiem.  Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę kroimy(...)niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut

Kardamonovy
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 27

gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem.  Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki(...)myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych. Papryki i cukinie kroimy w większą kostkę, cebule i seler naciowy w mniejszą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy do zrumienienia. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy, dolewamy

Kardamonovy
Makaron z warzywnym ragù 71

być dowolny długi) 1 cukinia (ok. 300g) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 marchew 1 średnia cebula lub por (w zależności od tego jak wyrazisty smak lubimy) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 500ml passaty kilka listków bazylii oliwa sól i pieprz do smaku opcjonalnie: pół szklanki białego, wytrawnego wina Wykonanie: wszystkie warzywa obieramy (jeśli potrzeba) i kroimy(...)własnoręcznie przygotowanego dania. Smacznego!  😀 P.S. Wielką zaletą tego przepisu jest jego możliwość jego modyfikowania w zależności od dostępnych nam warzyw. Rzecz jasna "święta trójca" włoskiej kuchni czyli marchew•seler naciowy•cebula jest obowiązkowa ale reszta to już (prawie) pełna dowolność. Bakłażan obok/zamiast cukinii, pieczarki, zielony groszek... Ograniczać nas może chyba tylko wyobraźnia

Pasta Po Polsku
Krupnik z ogórkami kiszonymi 52

Jegomość od mięsa i awersji do kaszy, zjadł krupnik ze smakiem.  Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Marchewkę i pietruszkę(...)niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut

Kardamonovy
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 59

gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem.  Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki(...)myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych. Papryki i cukinie kroimy w większą kostkę, cebule i seler naciowy w mniejszą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy do zrumienienia. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy, dolewamy

Kardamonovy
Krupnik z ogórkami kiszonymi 95

Jegomość od mięsa i awersji do kaszy, zjadł krupnik ze smakiem.  Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę kroimy(...)niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut

Kardamonovy
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 137

szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek Składniki / na 4 porcje: 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego oliwa 2 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku (lub rozmarynu) 4 duże pieczarki portobello (ok. 250 g, można zamienić na zwykłe pieczarki) 100 g suchej zielonej soczewicy puszka(...)wywaru warzywnego 400 g makaronu tagliatelle (u mnie razowy), ewentualnie pappardelle lub fettuccine garść liści bazylii do podania: parmezan (wegetariański lub zwykły) Przygotowanie tagliatelle bolognese: Marchewkę, cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na duże kawałki, następnie rozdrobnij w malakserze na małe kawałeczki. Alternatywnie możesz pokroić warzywa nożem w drobną kosteczkę.  Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej trochę oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Węgierska zupa gulaszowa 288

duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone papryczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  Na głębokiej patelni rozgrzać masło(...)chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni.  Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu.  Dodać obrane i pokrojone na mniejsze

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania