seler naciowy - 4547 przepisów (strona:97/304)

Makaron z sosem bolognese 32

rozpuszczonego, ciągnącego się sera. O mniam… Składniki (na 3 duże porcje): 300g drobnego makaronu – użyłam macaroni 400g mielonej wołowiny 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 2 szklanki passaty pomidorowej łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce suszonego oregano i bazylii 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól(...)smaku pół szklanki tartej mozzarelli – użyłam tej gotowej, tartej   Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i także kroimy w bardzo drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, odcinamy końce następnie kroimy w drobą kostkę.   Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią warzywa oraz roztarte w dłoniach zioła – oregano oraz bazylię

Smaczna Strona
Curry z kiszonym burakiem i kaczymi żołądkami 42

paprykę, groszek cukrowy, boczniaki. I właściwie im więcej, tym lepiej. Kombinujcie, na pewno będzie pysznie! Składniki: 4 kiszone buraki 2 szalotki 3 ząbki czosnku imbir 4 cm 2 łodygi selera naciowego 1 kg żołądków kaczych (wcześniej ugotowanych) 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 litra mleka kokosowego sos sojowy 2 łyżki oleju do smażenia garść liści szpinaku baby do podania(...)limonka kolendra ryż jaśminowy Przygotowanie: W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną drobno szalotkę z posiekanym imbirem. Po chwili dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i seler naciowy. Żołądki kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw razem z łyżką pasty curry. Wszystko razem mieszamy i podlewamy mlekiem kokosowym. Kiszone buraki kroimy w słupki i dodajemy do curry. Całość

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy 54

polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska(...)uważając aby nie przypalić. Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka

Moja Delicja
Zupa z zielonego groszku 56

dzielę się z Wami tym bardzo prostym przepisem na pyszną zupkę Polecam! Składniki: 450 g groszku zielonego mrożonego (lub świeżego) 1 mała cebula 4 średnie ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka (opcjonalnie) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 6 szklanki wody 2 łyżki stałej części mleka kokosowego z puszki (albo śmietanki kokosowej) sól himalajska i pieprz czarny mielony(...)smaku) Do podania: płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka razem z cebulką posiekaną w kostkę. Dodajemy marchewkę i selera naciowego pokrojone w talarki albo kostkę, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą. Zagotowujemy, po czym dodajemy groszek i gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy stałą część mleka kokosowego z puszki, dolewamy wody, jeśli

Lamarida.pl
Papryka nadziewana mielonym mięsem z indyka z selerem naciowym i kukurydzą 96

nadziewana papryka jaką widział i czuł świat. Łapcie.  Składniki (na 2 porcje): 2 papryki  200 g mielonego indyka  4 łyżki kukurydzy z puszki  3 łodygi selera naciowego  szalotka  ząbek czosnku  10 czarnych oliwek  100 passaty pomidorowej  1 jajko  sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek  olej rzepakowy do smażenia  Paprykę(...)nasion. Na patelni podsmaż szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj mielonego indyka i przyprawy: sól, pieprz, majeranek i wędzoną paprykę. Podduś składniki razem kilka minut. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego i kukurydzę. Smaż składniki 5-6 minut. Dodaj passatę pomidorową i duś sos 10 minut. Wystudź składniki, dopraw, dodaj jajko i wymieszaj. Wydrążone papryki przygotuj i nałóż farsz. Umieść

Mango Papaja
Grzyby z bobem, selerem naciowym i tymiankiem 121

Myślę, że to danie można śmiało nazwać letnim. Przypomina sałatkę na ciepło ale smakuje też na zimno. Chrupki seler, bób, pyszne grzyby i tymianek. 300 gram bobu 2 opakowania borowików stepowych ( w sezonie kurki, prawdziwki) łodyga selera naciowego czerwona cebula dymka ząbek czosnku 2 łyżki oleju tymianek (mięta opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Bób ugotuj we wrzącej wodzie(...)Grzyby przetnij na ćwiartki. Cebulę posiekaj w koskę. Rozgrzej olej wrzuć grzyby i dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż kilka minut aż będą miękkie. Dodać cebulę i pokrojony seler naciowy. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprze. Na koniec wrzuć obrany bób. Całość posyp tymiankiem i dymką. Podawaj z ryżem, grzankami lub kaszą

AZgotuj!
FILET Z KURCZAKA Z SOSIE WIELOWARZYWNYM 138

dzieci zazwyczaj "wygrzebują" ich nadmiar), a przemycimy w ten sposób do obiadu naszych pociech wiele cennych witamin 😉 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie(...)Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i kalafiora. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz oczyszczone pieczarki . Smażymy chwilę, a następnie przekładamy do gotujących się warzyw z mięsem

Walijskie Pichcenie
Wielkanocna sałatka z przepiórczymi jajkami, czarną quinoą, szynka szwarcwaldzką i olejem rzepakowym 126

białej kiełbasy i jajek z majonezem, musicie zwielokrotnić ilość składników o liczbę chętnych na świeżą wiosenną sałatkę. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 4 liście sałaty lodowej 1 łodyga selera naciowego 1/4 smaczliwki 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 3 jajka przepiórcze 2 łyżki dowolnych kiełków 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka(...)naturalnego ekologicznego octu jabłkowego 1 łyżeczka bezglutenowej musztardy chrzanowej świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na talerz, posypujemy ją plasterkami selera naciowego, czarną quinoą, kawałkami smaczliwki, porwaną na kawałki szynką. Jajka przepiórcze smażymy na oleju rzepakowym, tak aby wyszły jajka sadzone, delikatnie je solimy. Gdy są gotowe, dodajemy je do sałatki. Wierzch

Quinoa Raz!
Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki 110

chrupiącą grzanką równie wspaniale smakuje ;) Czas przekopać zamrażalki i wyczarować coś absolutnie przepysznego! Zimowy krem z zielonego groszku Potrzebujesz: 400g mrożonego zielonego groszku Hortex 1 cebulę 1 łodygę selera naciowego 70g białej części pora 2 listki laurowe 1,5 łyżeczki otartej suszonej mięty 450ml buliony warzywnego sól i pieprz do smaku Grzanki 4 kromki razowego pieczywa 1,5 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 25g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów 2 łyżeczki oliwy Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części. 2. Pokrojone warzywa umieść razem z groszkiem w garnku, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i gotuj na średnim ogniu przez 20mi. 3. Do ugotowanych warzyw dorzuć suszoną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą. 195

CZERWONĄ FASOLĄ. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 mała czerwona papryka 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml) 200 g pomidorków truskawkowych 1 ogórek sałatkowy 2 łodygi selera naciowego sok z limonki 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku Sos: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek jogurtu greckiego 1 - 2 ząbki czosnku sok z limonki sól pieprz czarny Sposób przyrządzania: Kukurydzę(...)fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szynka duszona z porem i młodymi warzywami 111

młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Koper do posypania   Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz Cebulę dymkę oraz(...)kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 60 minut

VioletoweKucharzenie
Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 163

zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą(...)limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące

Kuchenna Kontrrewolucya
Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy 187

polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska(...)uważając aby nie przypalić. Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka

Moja Delicja
Wegetariańska zupa fasolowa 13

różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę

Kardamonovy
Pollo (kurczak) alla cacciatora 37

obiad ,kończąc na kolacji!   Przepis na kurczaka alla cacciatora: - 500 g  udek z kurczaka pozbawionych kości i skór - bagietka - 3 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 3 gałązki selera naciowego, 8 listków szałwii, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku - 200 ml białego wina - 100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek bez pestek -oliwa z oliwek(...)zrobić kurczaka alla cacciatora: Bagietkę pokrój na kromki i wysusz na grzanki na suchej patelni. Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj drobno siekaną cebulę z siekanym selerem naciowym. Dołóż gałązkę rozmarynu szałwii oraz liście laurowe. Pod koniec smażenia dołóż czosnek. Gdy wszystko ładnie się zarumieni - zdejmij z ognia. Udka pokrój na większe kawałki, np. na trzy porcje

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańska zupa fasolowa 36

różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli  2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji)   Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory

Kardamonovy
Curry ze szparagami 116

pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego(...)świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, przeciśnięty przez praskę

Dorota Smakuje
Wegetariańska zupa fasolowa 102

różne mogą być pokolenia :). Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli  2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duża szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę

Kardamonovy
Tarta ze szpinakiem ,papryką i selerem naciowym z mozzarellą 129

Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin  do smażenia trochę śmietany 30 % Rozgrzewamy(...)stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą. Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając

Z Kuchni Do Kuchni
Sajgonki z wołowiną i warzywami 208

domowników bezcenna Składniki : 0,2 kg wołowiny ( może być gulaszowa ) 100 g makaronu sojowego kawałek słodkiej , cienkościennej papryki np Ramiro lub Marconi Red 2 szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego(...)kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco oleju , podsmażamy pocięte warzywa , z czosnkiem , dokładamy mięso i wszystkie przyprawy

Ogrodnik w podróży
FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 206

mielonym mięsem ilość składników na dwie małe cukinie 1 cebula wydrążony miąższ z cukinii  zielona papryka 1 pomidor 3-4 łyżki ugotowanego ryżu 1 ząbek czosnku 1 łodyżka selera naciowego kawałek startego parmezanu zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej starty czosnek jak również wydrążony i pokrojony miąższ(...)cukinii. Paprykę podpiekłam nad gazem i zawinęłam na parę minut w torebkę foliową, aż zmiękła. Obrałam ją ze skórki i pokroiłam w kostkę. Powędrowała na patelnię a za nią seler naciowy. Następnie skroiłam obranego ze skórki pomidora. Składniki wymieszałam i doprawiłam. Na koniec wsypałam ugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami

potrawyregionalne
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 948

apteką, co niestety często jest przypadłością sklepowych bulionetek.       Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek 5 ziarenek ziela angielskiego(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki tymianku 5 łyżeczek soli 1 szklanka wody 1 szklanka białego wina Wykonanie: Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w talarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy

Marder&Marder Manufacture