ściśle ustalonego przepisu na caponatę, wszystko więc zależy od konkretnego kucharza. Niezmienne jest tylko to, że caponata jest potrawą z bakłażana. Do innych, oprócz wyżej wymienionych, popularnych składników należą seler naciowy, natka pietruszki, pomidory, czosnek czy cebula. Niektórzy dodają też migdały lub orzeszki pinii. Niezależnie od tego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając(...)Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 1 duża cebula (200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 6 łyżek octu winnego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą
Kulinarna Pokusaprzyrumienienia mięsa. Następnie przekładamy je na talerz, a na tłuszczu po smażeniu mięsa przygotowujemy sos. Na sos: mrożona mieszanka chińska 1/2 czerwonej papryki (zalegała w lodówce) 2 łodygi selera naciowego (zalegały w lodówce) 1 cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra sproszkowana sól pieprz bazylia suszona ziele angielskie liść laurowy koncentrat pomidorowy - do smaku 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu zielenina(...)rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, po czym dodajemy posiekany czosnek, pokrojone drobno łodygi selera naciowego oraz pokrojoną paprykę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość bulionem lub gorącą wodą. Przekładamy roladki i dusimy całość ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę chińską i koncentrat pomidorowy, dusimy całość do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy
Walijskie Pichceniepomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy
KardamonovyBigos jest bardzo bardzo aromatyczny i porządnie przyprawiony. Składniki: 1 mała główka kapusty (u mnie młodej) 1 por 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól słodka i ostra papryka curry ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Wykonanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy(...)wodą i gotujemy 15 min. Po tym czasie wodę odlewamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy i por. Do chwili dodajemy pokrojone papryki oraz startą na oczkach marchew i pietruszkę. Smażymy całość około 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i obie papryki, lubczyk i szczyptę curry. Wlewamy
Walijskie Pichceniepomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy
Kardamonovykaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej(...)włoszczyzny) ok. 400ml Do smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu
Wylizany Rondelkaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej(...)włoszczyzny) ok. 400ml Do smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu
Wylizany Rondelwedle uznania może pod pasować nawet najmniejszym smakoszom. Składniki: 500g łososia 200g krewetek (ja użyłam już obranych i podgotowanych) puszka cieciorki (240g) 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 2 cm imbiru pęczek szczypiorku kozieradka, kmin rzymski, kolendra, kardamon, kurkuma, sól, pieprz 200g fasolki szparagowej zielonej 150g groszku cukrowego 400 mleczka kokosowego light (puszka) łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo(...)ryż (gotowany z kurkumą i kardamonem) oraz papadoms Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż w kolejności posiekaną cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir następnie przyprawy oraz szczypiorek. Zalej wodą (tak aby zakryć warzywa) i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zalej mlekiem kokosowym i zmiksuj. Do gotującego się sosu wrzuć kawałki łososia, krewetki, cieciorkę oraz zielone warzywa – fasolkę i groszek. Gotuj na wolnym
wysmienitypomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos - na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy, zagotowujemy
Kardamonovynastępnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos. Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g wątróbki kurczaka 1-2 szyje kurczaka 2 liście laurowe 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1 łyżeczka tymianku oliwa z oliwek lub olej(...)kokosowy do polania Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy z najgrubszych łupinek, a resztę zostawiamy, seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek. Do brytfanki można dorzucić wszystkie podroby i szyję z kurczaka, które w nim znajdziecie. Jeśli jednak kupicie kurczaka bez podrobów to koniecznie dokupcie te elementy, gdyż są one bazą aromatycznego
Cooking Monsterkoktajlach co się tylko da ;) Koktajl jest sycący, więc zaspokoi głód na jakiś czas. Doskonale nadaje się na szybkie śniadanie. 3 porcje: ananas 2 pomarańcze połowa limonki łodyga selera naciowego sok z połowy cytryny szklanka wody pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych łyżeczka młodego jęczmienia 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu łyżeczka miodu ze spadzi iglastej (lub innego) 2 garści młodego szpinaku(...)Ananasa, pomarańczę i limonkę obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera wraz z dokładnie umytym szpinakiem, pokrojonym selerem naciowym, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Wsypujemy płatki, wlewamy wodę i miksujemy na gładki koktajl. W Thermomixie, najpierw rozdrobniłam składniki […] Artykuł Zielony koktajl na śniadanie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę(...)boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce
Walijskie Pichcenieprzygotowaniu potrawa i bardzo smaczna, najlepiej smakuje gdy ją doprawimy na ostro. Będziemy potrzebować: 200 g ryżu 1 duży strąk zielonej papryki 1 duży strąk czerwonej papryki 1 seler naciowy 600 g pomidorów 1 średnią cebulę mały pęczek natki pietruszki 1 papryczkę chili 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku: sól, pieprz sos tabasco(...)warzyw na patelni lub w garnku. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki – nie za grube o długości około 3 centymetrów. Umyty seler naciowy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobno kroję i dodaję do papryki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobno kroję
Uwaga Babcia Gotujesoczystą wołowiną :) Składniki (12 sztuk): Ciasto: 230 g mąki pszennej 140 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Farsz: 250 g mielonej wołowiny 120 g świeżych grzybów shiitake 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, świeżo mielony pieprz Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sweet chili Oraz: posiekany drobno szczypiorek sezam do posypania (opcjonalnie) Shiitake i seler naciowy kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym przez 2 minuty aż zmiękną i studzimy. Do wołowiny przeciskamy czosnek, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wyrabiamy farsz i formujemy z niego
Delicious Placeżółtka 2 łyżki kaszy manny Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne. Na zupę: biała część 1 pora 2 małe marchewki kawałek selera 1/4 młodej kapusty 2 łodygi selera naciowego 100 g drobnego makaronu ziele angielskie liść laurowy sól słodka i ostra papryka koperek lub natka 1 szkl passaty pomidorowej(...)przecieru pomidorowego Wykonanie: Na wrzącą wodę (lub bulion) wrzucamy pulpeciki. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie ścieramy na oczkach marchewkę, seler, kroimy por i seler naciowy, szatkujemy kapustę. Wrzucamy warzywa do gotujących się pulpetów. Dosypujemy makaron. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz passatę lub przecier. Gotujemy całość na małym ogniu do miękkości produktów
Walijskie Pichcenie