oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam. Składniki: 600 – 700 g golonki wieprzowej 500 g łuskanego grochu 4 średnie marchewki dolna część selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Golonkę(...)garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam. Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę posiekałam, a seler naciowy po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam wszystkie warzywa. Smażyłam na małym gazie około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przyklejały
Kuchnia u Krysiterenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki 1 cebula pęczek lubczyku 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe 2l wody 3 średnie ziemniaki 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany(...)żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę
Apetyt na Zieloneposiłków, wypróbuj nasz przepis! Polecamy! Sałatka ze świeżych warzyw Składniki: mix sałat: 1 op. pomidory malinowe: 2 – 3 szt. rzodkiewki: 1/2 pęczka żółta lub czerwona papryka: 1 szt. seler naciowy: 2 łodygi cebula czerwona: 1 szt. natka pietruszki: 1/3 pęczka ser feta: 120 – 150 g oliwa z oliwek: 1 i 1/2 łyżki sok z cytryny: 3 łyżki suszona(...)bazylia: 1/3 łyżeczki suszone oregano: 1/3 łyżeczki sól i pieprz do smaku Sałatka ze świeżych warzyw przepis Przygotowanie: Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, selera naciowego w paski lub plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekaj, a cebulkę i rzodkiewkę pokrój w piórka lub cienkie krążki. Wydrążoną z nasion paprykę pokrój w niewielką kostkę. Oliwę z oliwek
Kuchnia Na Wypasiezakupiłam produkty i przystąpiłam do produkcji. Okazało się, że wyszła naprawdę fajna sałatka. Do imprezowego menu w sam raz. Sprawdźcie sami: Składniki: pierś z kurczaka mieszanka meksykańska w puszce seler naciowy ser żółty ananas 3 jajka majonez curry, chilli, sól i pieprz biały do kurczaka Przygotowanie: Produkty z puszek odsączamy. Kurczaka kroimy w średnia kostkę i przyprawiamy. Nie należy żałować(...)przypraw - szczególnie curry i chili. Reszta produktów jest łagodna, więc warto przyprawić dobrze mięso by było wyraziste. Mięso smażymy na rumiano. W przeźroczystej misie układamy kolejno: seler naciowy pokrojony w paski, ostry ser żółty krojony w kostkę drobną, mieszanka meksykańska, ananas pokrojony w kostkę oraz kurczaka. Każdą z tych warstw przekładamy majonezem. Na wierzch posypujemy tartym żółtym serem, porem drobno
Kuchnia po mojemupodawać same tak jak ja lub z makaronem ,ziemniakami czy kaszą.Polecam. 0.5 główki kapusty 4 kotlety z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 gałązki selera naciowego 0.5 litra bulionu 2 garście suchej soczewicy namoczonej 1 cukinia Sos pomidorowy w kartonie 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Zioła prowansalskie Natka pietruszki Oliwa ********************************* W dużym rondlu(...)rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibędzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć. Drobno kroimy paprykę, selera naciowego, szczypior. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy(...)Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe
Karo in the Kitchenkrojonych pomidorów 3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego niespełna 1/2 szklanki bulionu 2 łyżeczki oregano (suszone) sól i pieprz do smaku świeża bazylia (lub szczypta suszonej) świeża zielona pietruszka 1 seler naciowy makaron do Spaghetti opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania Przygotowanie: Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą(...)pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy makaron według
Słodkie okruszkimówię tutaj o typowych koktajlach warzywno-owocowych, bez dodatku nabiału czy innych płatków owsianych. Chociaż z takich też nie zrezygnuję. Newa. Składniki: 3/4 szklanki wody 1 łodyga selera naciowego 1 kiwi 1 gruszka garść mrożonych liści jarmużu (lub świeżych) 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny (przepis na 2 porcje) Kiwi obieramy, z gruszki pozbywamy się gniazd nasiennych(...)można ją również obrać). O myciu owoców i warzyw wspominać chyba nie muszę. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Artykuł Koktajl z selerem naciowym, gruszką i jarmużem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytygodni moje Dziecko domaga się codziennie bulionówki zupy jarzynowej...💪👍 Składniki: - ok. 0,5-2l dobrego bulionu (u mnie zwykle 0,5l, reszta to woda +sól) - 2 łodygi selera naciowego - 1 korzeń pietruszki - 3 marchewki - kawałek białej części pora - 0,5kg obranych ziemniaków - 0,5kg świeżego (lub mrożonego kalafiora) - pęczek koperku - 2 łyżki kremówki (można pominąć) - sól do smaku(...)pęczka natki pietruszki (nie jest konieczne) Bulion zagotowujemy w garnku (uzupełniamy wodą do ok. 2l). Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę obrane marchewki, korzeń pietruszki, łodygi selera naciowego i białej części pora. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10-15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz rozdrobnione różyczki kalafiora oraz część pokrojonego koperku i natki pietruszki. Zagotowujemy
Smaczne Zdrowecoraz łatwiej dostępne, kiedyś jeszcze coś z nich przygotujemy. Składniki na sałatkę z fioletowych ziemniaków 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek szczypiorku 1 / 2 pęczka rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach do miękkości(...)osolonej wodzie – 15-18 minut. Zlać wodę, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki. Szczypiorek opłukać, posiekać. Łodygi selera naciowego umyć, pokroić. W misce wymieszać majonez, oliwę, musztardę i ocet, wsypać warzywa, przemieszać. Sałatkę z fioletowych ziemniaków doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z fioletowych ziemniaków
niecodziennikparyproszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 300 g ryżu 1 średni brokuł 250 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czubata kurkumy 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 pęczka koperku 4 jajka 4 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu dodając do wody kurkumę. Brokuła ugotować na półtwardo i odcedzić(...)sicie. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, kiedy będzie już rumiany dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno pokrojonego selera naciowego i zeszklić wraz z boczkiem. Na koniec dodać brokuła podzielonego na małe części i chwilę smażyć. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać ugotowany ryż. Smażyć około 3 minut mieszając
O kuchni z uczuciempotrawę sałatką / surówką. Jedno jest pewne, jest smaczna i lekka. Idealna na kolację. Polecam. Składniki: Sałata ( ja miałam typową, masłową ) Indyk wędzony (filet, ilość zależy od Was) Cebula czerwona Seler naciowy ( 1-2 łodygi ) Papryka żółta ( 1 mała lub ½ większej ) Natka pietruszki Kapary 2 średnie pomidory Sos Jogurt naturalny Ketchup Musztarda sarepska Sól Pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy i rwiemy(...)kawałki. Układamy na talerzu. Wędzony filet z indyka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną paprykę w większe paski, pomidora w cząstki, selera naciowego w kawałki. Pod koniec dodajemy talarki ( rozdzielone ) czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wykładamy po łyżeczce kaparów. Z podanych składników robimy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy niewielką ilość ketchupu, odrobina
Smaki Ewymakaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 2 duże marchewki kawałek selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili sól, pieprz do smaku 4 łyżki masła 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy(...)dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy kroimy w grubsze plasterki, cebulę w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano
Sama słodycz i szczypta chiliokoło 30 minutach miałam gotową bardzo smaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek(...)pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy (passatę), pieprz i listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml
Codzienne Gotowanie