seler naciowy - 4708 przepisów (strona:95/314)

Krem dyniowo - kalafiorowy z kurczakiem 174

piersi z kurczaka liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz po 1/2 łyżeczki papryki sło dkiej, ostrej oraz curry  jogurt naturalny do po dania  gałązka selera naciowego         Przygotowanie: Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy na pół i drążymy miąższ, usuwając pestki. Wszystkie skła dniki razem z posiekaną(...)cebulą umieszczamy w garnku. Zalewamy wo dą, tak aby zakrywała skła dniki i gotujemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach o d zagotowania kie dy wszystkie skła dniki bę dą miękkie, wyjmujemy kurczaka. O dkrajamy kawałek, a resztę wkła damy ponownie do wywaru. Blen dujemy zupę.  Solą, pieprzem oraz przyprawami

ChilliJemy
Zupa ogórkowa z ryżem i koperkiem 169

dużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku  3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy w plastry, które przekrawamy(...)jeszcze na pół, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Na samym

Szefowa kuchni
Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami 177

Składniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego  1 marchew pęczek cebulki dymki  1 pęczek świeżej natki pietruszki  sól i pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  1 kilka kropel sosu Worcestershire(...)Wykonanie:  Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać. Do rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, następnie pokrojoną cebul ę dymkę, seler naciowy, marchew startą na dużych oczkach, przesmażyć, dodać opłukane i oczyszczone mule, dodać wino, lekko przemieszać, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą morską i pieprzem świeżo zmielonym, skropić sosem Worcestershire, wycisnąć

Wino Francja Kuchnia
Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową 171

jeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie, nie zastanawiajcie  się nawet minuty. Składniki: Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę ) Gałązki koperku Gałązki selera naciowego Sól Ziołowa przyprawa do ryb Otarta skórka z cytryny Wykonanie: Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa(...)brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona

Smaki Ewy
Zupa dyniowa 158

jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :)  Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 125 g mascarpone, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 litra wody, 3/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki masła(...)świeże liście szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty, przesmażone listki szałwii Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień

Plate of Joy
Kontynentalny MIX :) 174

mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto(...)odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy

vegetanie
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 171

zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu) 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l) 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula Ząbek czosnku Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej(...)może też być sproszkowana) Parmezan tarty 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w drobną kostkę warzywa: marchewki, selera naciowego, cebulę i ząbek czosnku. Krok 2 Rozgrzej patelnię, wlej olej i dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu, tak aby warzywa zmiękły, ale nie zbrązowiały. Po 8-10 minutach smażenia dodaj do warzyw posiekane drobno prosciutto. Smaż kolejne

Niedzielny kucharz
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią 182

pstrągi 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cukinia mała 7 pomidorków koktajlowych koper świeży melisa świeża sól, pieprz mieszanka ziół 1 łyżka masła 6 plastrów boczku wędzonego 1 gałązka selera naciowego olej rzepakowy 1 cytryna sos ziołowy pstrąg marynata: 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Cebule kroję, pstrąga przekładam do pojemnika, dodaję cebulę, sól, pieprz, majeranek. Rybę nacieram marynatą odstawiam(...)lodówki. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody, dodaję łyżkę oleju. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję pokrojony seler naciowy, cukinię kroję w kostkę, dodaję pokrojone pomidory, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper i melisę. Pstrąga faszeruję kaszą z warzywami, spinam wykałaczkami. Obkładam plastrami boczku, smaruję olejem. Rybę grilluję z każdej strony po 10-15 minut. Podaję z pomidorami z grilla

wesoła kuchnia
Polenta z szybkim sosem bolońskim 201

mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy(...)się,żeby nie powstały grudy mięsa, kiedy mięso się ładnie podsmaży,dodajemy marchew startą na dużych oczkach,seler naciowy pokrojony w małą kostkę. Chwilę przesmażamy i wlewamy pomidory (latem sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pestek: zimą passata, pomidory z puszki). Smażymy.Ok 10-15 minut, aż większość soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano

Kopystką po garach
Węglowodany keto: Niskowęglowodanowe warzywa i owoce 65

które nie są bulwami i korzeniami. Do najbardziej popularnych niskowęglowodanowych warzyw na diecie keto należą: szpinak brokuły kalafior cukinia awokado sałata i zielone warzywa liściaste papryka pomidory ogórki szparagi seler naciowy rzodkiewka Przydatność konkretnych rodzajów warzyw na diecie ketogenicznej została zobrazowana na poniższej grafice: Orientacyjna zawartość węglowodanów netto w warzywach (dane dla 100 g produktu) Źródło danych: Ketogenic Diet Ketosis(...)fasolka 7 3,4 3,6 Sałata masłowa 2 1 1 Papryka czerwona 6 2,1 3,9 Cykoria 5 4 1 Cebula dymka 7 2,6 4,4 Seler naciowy 3 1,6 1,4 Brokuł 7 2,6 4,4 Sałata lodowa 2,9 1,3 1,6 Brukselka 9 3,8 5,2 Rzodkiewka

Modern Cave Girl
Grecka zupa fasolowa 113

Grecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza(...)marginesie: u mnie leje od rana Składniki na około 6 porcji: 1 szklanka suchej białej fasoli, najlepiej małej odmiany, np.  cannellini 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 4 nieduże marchewki 500 – 600 g świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów w zalewie 3 łyżki oliwy extra virgin nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 3 duże liście laurowe, 1 łyżeczka

Even Better Food
Sałatka z makaronem orzo. 25

makaronu Orzo (wygląda jak ryż) 2 łyżki posiekanego szczypioru mały kawałek sera pleśniowego pokrojonego w kosteczkę kulka mozzarelli-pokrojona w kosteczkę 1 czerwona papryka 6-8 paluszków krabowych łodyżka selera naciowego 2 jajka ugotowane na lekko twardo. Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka oliwy, sól, pieprz, słodka i ostra papryka (po 1/3 łyżeczki) Robimy! Paluszki krabowe tniemy(...)kawałeczki i obsmażamy lekko na oleju/maśle. W misce mieszamy ugotowany makaron, paluszki krabowe, szczypior, sery, pokrojoną drobno paprykę, pokrojoną drobno łodyżkę selera naciowego i jajka pokrojone w kosteczkę. Mieszamy z sosem. Smacznego! Share 0 Post 0 Pinterest 0 0 Shares The post Sałatka z makaronem orzo. first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 89

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego 100 g boczku lub pancetty 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 400 g krojonych pomidorów 250 ml mleka 150 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki(...)mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Pozostałe 125 g mozzarelli 30 g parmezanu 250 g makaronu lasagne Kroki Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój boczek. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 8 minut na średnim

Na-talerzu.pl
Fasola w sosie pomidorowym po grecku 117

dużej fasoli jest potrawka w aromatycznym pomidorowym sosie. Fasola w sosie pomidorowym po grecku Składniki:  400g ugotowanej fasoli jaś (użyłam z puszki) 2 cebule 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano duża szczypta tymianku puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyzki koncentratu pomidorowego  duża szczypta cukru sól, pieprz 2-3 łyzki natki pietruszki oliwa(...)smażenia Przygotowanie:  Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.  Wszystko wymieszać i chwilę smażyć aż zmięknie. Dodać zioła - oregano i tymianek, wymieszać i chwile smażyć.  Wlać pomidory i gotować przez

Codzienne Gotowanie