gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu 100 g 1 liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól(...)kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Do dzbana przekładamy cebulę i seler naciowy, miksujemy 10 s / o 5, następnie wlewamy olej i podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę
Kulinarne Fantazje Mariolismażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku sos : 1 l mleka 3 łyżki mąki 1,5 szklanki startego sera o wyrazistym smaku ( cheddar,parmezan,maasdamer ) najlepiej zrobić(...)płaska łyżeczka,mielonej gałki muszkatołowej 1/2 kostki masła sól , pieprz biały do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem . Następnie dodajemy mięso mielone , groszek i selera naciowego , sól do smaku . Smażymy dalej , do momentu aż wszystko pięknie się przyrumieni . Na koniec doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , tak wyjdzie najlepiej W garnku roztapiamy
Ogrodnik w podróżySpaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy x 50 g Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka(...)Sposób wykonania : Elementy królika wstaw do gotowania, gotuj z przyprawami na małym ogniu około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę białą, seler naciowy, czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojone mięso, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut
SMYKWKUCHNIdużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem. 300g żeberek wieprzowych 1 kg pieczarek 3 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: śmietana 18% ser długodojrzewający 1. Żeberka kroimy na kawałki, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy(...)przez około 40 minut. Po zagotowaniu zbieramy powstałe szumowiny. 2. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, seler naciowy, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. 3. Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka (ziemniaki wkładamy dopiero na 15 minut przed końcem
Szefowa kuchnipołamane to już nie jest pęczak tylko kasza jęczmienna łamana. Składnik na 4 porcje 2 szklanki pęczaku 1 puszka groszku 1 cebula 4-5 łodyg selera naciowego 15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej Olej do smażenia ja używam rzepakowego sól pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej(...)rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor na koniec dodać seler naciowy , smażyć 3 - 4 minuty . Doprawić warzywa solą i pieprzem . Dodać posiekaną kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień. - Do rondla z warzywami dodać ugotowaną kaszę
Eli Gotowanieportalu, a ja zapraszam do ... przepisu Składniki: 2 woreczki kaszy b ulgur (po 100g każdy) 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie: Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut(...)małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu
Walijskie PichcenieSkładniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać(...)sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym razem ze startym imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać
Qchnia po prostuzadaniem nawet kuchenni debiutanci 😉 MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI W STYLU AZJATYCKIM Składniki na jedną porcję Makaron ryżowy 50g Duża różyczka brokuła Zielona fasolka szparagowa 100g Marchewka Łodyga selera naciowego Ząbek czosnku Mały kawałek imbiru (ok. 2 cm) Pół czerwonej cebuli Pół limonki Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Kurkuma, chili Łyżka oleju Fasolkę podzielić na 2-3 cm kawałki, brokuł(...)mniejsze różyczki, warzywa ugotować Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek Po chwili dodać starty imbir, kurkumę i chili i smażyć jeszcze 2-3 minuty Seler naciowy posiekać drobno i dorzucić na patelnię Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również dorzucić na patelnię Dolać około ćwierć szklanki wody, sos sojowy, miód i dusić około
HealthyCreationsnią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki Zasmażka : 3 łyżeczki mąki(...)pieprz Przygotowanie Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodałem pomidory, wcześniej sparzone
R'n'G Kitchennaturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju(...)bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Dodać pokrojone warzywa (używam włoszczyzny w słupki) oraz seler naciowy, zalać bulionem (można trochę dodać wody, tak by warzywa były przykryte). Gotować na małym palniku ok.15 minut. Następnie dodać pomidory z puszki (lub tak jak u mnie domową passatę
Smaczne Zdrowejest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenjadła ananasa. Bardzo polubiłam ten owoc i przerabiam na różne sposoby. Dzisiaj zapraszam na szybki deser czyli domowy kisiel, ale nie z samego ananasa. Dołożyłam do niego jeszcze seler naciowy i sok pomarańczowy. Latem często robię taki koktajl, ale zimą jakoś zupełnie nie mam na niego ochoty. Wolę gorącą herbatę z cytryną. Zamieniłam wobec tego koktajl na kisiel. Lekko(...)miodem, ale jeśli ananas będzie bardzo dojrzały to nie będzie takiej potrzeby. Taki kisiel nie tylko pysznie smakuje ale ma również właściwości odchudzające dzięki zawartej w ananasie bromelainie i selerowi naciowemu.” Czytaj więcej
Wiem co jemsmaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy(...)wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Szefowa kuchniostra zupa z kukurydzy idealnie sprawdzi się, na powoli już niestety nadchodzące, chłodne wieczory. Składniki : 5-6 plastrów bekonu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryczka chilli 2-3 ziemniaki 3 kolby świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 1 litr mleka 2 łyżki śmietany szczypta płatków chilli Przygotowanie : Bekon pokroić w kostkę(...)przygotowania chipsa) wrzucić do garnka i przesmażyć, aż tłuszcz się wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko przesmażyć, do czasu aż cebula się zeszkli. Seler naciowy drobniutko posiekać i dodać do smażącej się cebuli. Do garnka wrzucić drobno posiekana papryczkę chilli. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, zalać mlekiem i zagotować. Ziarenka kukurydzy ściąć
Codzienne Gotowanieogrodnika z soczewicą Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu 1/2 młodej cukini 1 mały por 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła klarowanego garść mrożonego bobu (opcjonalnie) 1,5 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 łyżka(...)liście rzodkiewki z 1 pęczka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj 30min. 2. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. 3. Cukinię, pora i selera naciowego umyj i pokrój w plasterki, podsmaż na łyżce klarowanego masła. 4. Do garnka przełóż namoczoną soczewicę, marchewkę, piepruszkę, posiekany czosnek i ziarna pieprzu - zalej całość bulionem i gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaklatkach pomidory-w sezonie pachnące 3-4, zimą, lepiej z puszki cebula (najlepiej szalotka lub czerwona)pokrojona w drobną kostkę 1/2 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 2 małe łodygi selera naciowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Ostra papryka/wg uznania sól pieprz troszkę tłuszczu natka pietruszki Do podania: ciepła bagietka PRZYGOTOWANIE(...)dodajemy cebulę, po chwili czosnek (drobno posiekany lub przez praskę), w sezonie pomidory parzymy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i na patelnię, zimą z puszki (mniejsze zło). Podsmażamy,dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę oraz paprykę. Gdy pomidory się przesmażą,doprawiamy solą pieprzem,kuminem, papryką słodką i ostrą. Następnie robimy 3-4 (w zależności od ilości jajek) wgłębienia, w które
Kopystką po garachSkładniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia(...)listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto: Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony
Karczma Honorietty