ziemniaków, jeśli ktoś unika węgli:) Składniki: 500 g kapusty pekińskiej poszatkowanej (idealna byłaby purpurowa) 1 pęczek botwinki szklanka mrożonej fasolki marchewka pocięta w talarki cebula czerwona łodyga lub dwie selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny liście laurowe kilka ziele angielskie kilka 1 ząbek czosnku ziemniaki (opcjonalnie do zupy lub tłuczone podane na osobnym talerzu) jajka (opcjonalnie(...)bulionu oliwa lub olej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić w małe kawałki. Na oliwie podsmażyć marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy. Po 5 minutach dodać kapustę pekińską i łodygi botwinki. Potem fasolkę i gotować do15 minut. Na koniec dodać liście botwinki i sok z cytryny. Podawać
AZgotuj!otworzyła co oznaczało ,że tylko jedna była zepsuta . Polecam Składniki na 3-4 osoby : 1 kg omułków , muli schłodzonych – świeżych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 3 łodygi selera naciowego 1 dość duży kawałek pora 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego sól do smaku dodatkowo(...)cytryna koper do dekoracji Mule płukamy pod bieżącą , zimną wodą . Na patelni o głębokich brzegach i z pokrywką , podsmażamy na oleju siekanego drobno selera naciowego , pora oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku . Jak zmiękną , wlewamy wino , wrzucamy liście laurowe , ziele , pieprz oraz omułki . Przykrywamy pokrywką i dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą
Ogrodnik w podróżyfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę(...)jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać z kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon Appetitryżem, pieczywem lub ziemniakami. Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże cebule 3 średnie marchewki 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody sól pieprz papryka słodka Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem(...)dwóch stron. W garnku rozgrzać masło i lekko zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić
O kuchni z uczuciemwolnego gotowania. Nie jest trudno, ale trzeba być cierpliwym. Do dzieła! SKŁADNIKI: 1 wiejska kura (ok. 1 kg) 4 marchewki 4 pietruszki 0,5 średniego korzenia selera 4 łodygi selera naciowego 2 duże cebule szalotki 0,5 pęczka natki pietruszki 0,5 pęczka lubczyku 10 ziarenek pieprzu sól PRZYGOTOWANIE: Kurę rozpracowujemy dzielnie na części, dokładnie myjemy i czyścimy w środku
Kuchnia w bieguSkładniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania(...)rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy". Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym
Czarnawisienkachlodniej. Ale cieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie. Papryka faszerowana miesem mielonym i warzywami skladniki: 3 papryki okolo 400g miesa mielonego 1 marchewka 2 lodygi selera naciowego mrozony groszek zieolny - okolo 2 garscie puszka pomidorow 1 cebula 2 zabki czosnku sol, pieprz czarny swiezomielony pieprz cayenne wykonanie: Papryki nalezy umyc, przekroic na pol i usunac z nich(...)gniazda nasienne. Na patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek. Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Papryke solimy wewnatrz i napelniamy farszem
Przysmaki Karolkikalafiorem ma zdecydowanie mniej kalorii niż macaroni&cheese. Udało się to osiągnąć dzięki dwóm sprytnym zabiegom. Po pierwsze zapiekanka zawiera w sobie dużo warzyw – oprócz pora, selera naciowego, jest tu oczywiście nasz główny bohater, czyli cały kalafior. Po drugie, na wierzchu zapiekanki, zamiast startego sera pojawia się pyszna, chrupiąca posypka. Przygotowujemy ją z suchego, razowego chleba z dodatkiem(...)mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, wege, zapiekanka Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 por (biała część) 3 łodygi selera naciowego 1 średni kalafior 500 g makaronu 600 ml mleka 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki musztardy
Na-talerzu.plporządki w lodówce skończą się takim smakołykiem. Proporcje podaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki) * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę(...)opłukałam i ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam na maśle, ugotowałam jajka na twardo. Po przestudzeniu w.w pokroiłam i połączyłam składniki i dodawałam następne. Łodygę selera naciowego pokroiłam w plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez
Pieprzyć z Fantazjąkrótce. Dokładny przepis poniżej. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym. Składniki : 2-3 polędwiczki wieprzowe 2 cebule cukrowe 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa do smażenia sól i pieprz Przepis na polędwiczki wieprzowe - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. polędwiczki oczyścić(...)cieple. Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę octu jabłkowego, cały czas mieszając odparować przez ok. 30s. Następnie dodać miód, rozmieszać i wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek. Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie
Moja Książka Kucharskalodówce skończą się takim smakołykiem :D Proporcje podaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki :D ) : * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę opłukałam(...)ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam na maśle, ugotowałam jajka na twardo. Po przestudzeniu w.w pokroiłam i połączyłam składniki i dodawałam następne. Łodygę selera naciowego pokroiłam w plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez. Z majonezem
Pieprzyć z FantazjąUgotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej(...)papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa
Smakowity Blog Kulinarnyoliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam. Składniki: 600 – 700 g golonki wieprzowej 500 g łuskanego grochu 4 średnie marchewki dolna część selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Golonkę(...)garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam. Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę posiekałam, a seler naciowy po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam wszystkie warzywa. Smażyłam na małym gazie około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przyklejały
Kuchnia u Krysiterenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki 1 cebula pęczek lubczyku 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe 2l wody 3 średnie ziemniaki 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany(...)żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę
Apetyt na Zieloneposiłków, wypróbuj nasz przepis! Polecamy! Sałatka ze świeżych warzyw Składniki: mix sałat: 1 op. pomidory malinowe: 2 – 3 szt. rzodkiewki: 1/2 pęczka żółta lub czerwona papryka: 1 szt. seler naciowy: 2 łodygi cebula czerwona: 1 szt. natka pietruszki: 1/3 pęczka ser feta: 120 – 150 g oliwa z oliwek: 1 i 1/2 łyżki sok z cytryny: 3 łyżki suszona(...)bazylia: 1/3 łyżeczki suszone oregano: 1/3 łyżeczki sól i pieprz do smaku Sałatka ze świeżych warzyw przepis Przygotowanie: Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, selera naciowego w paski lub plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekaj, a cebulkę i rzodkiewkę pokrój w piórka lub cienkie krążki. Wydrążoną z nasion paprykę pokrój w niewielką kostkę. Oliwę z oliwek
Kuchnia Na Wypasiezakupiłam produkty i przystąpiłam do produkcji. Okazało się, że wyszła naprawdę fajna sałatka. Do imprezowego menu w sam raz. Sprawdźcie sami: Składniki: pierś z kurczaka mieszanka meksykańska w puszce seler naciowy ser żółty ananas 3 jajka majonez curry, chilli, sól i pieprz biały do kurczaka Przygotowanie: Produkty z puszek odsączamy. Kurczaka kroimy w średnia kostkę i przyprawiamy. Nie należy żałować(...)przypraw - szczególnie curry i chili. Reszta produktów jest łagodna, więc warto przyprawić dobrze mięso by było wyraziste. Mięso smażymy na rumiano. W przeźroczystej misie układamy kolejno: seler naciowy pokrojony w paski, ostry ser żółty krojony w kostkę drobną, mieszanka meksykańska, ananas pokrojony w kostkę oraz kurczaka. Każdą z tych warstw przekładamy majonezem. Na wierzch posypujemy tartym żółtym serem, porem drobno
Kuchnia po mojemubędzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć. Drobno kroimy paprykę, selera naciowego, szczypior. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy(...)Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe
Karo in the Kitchenwędzonej szynki 3 jajka 2 ogórki kiszone 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 marchewka ½ kalarepki (opcjonalnie) 1 łyżeczka kaparów z zalewy (opcjonalnie) 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego ½ łyżeczki posiekanego koperku kilka gałązek szczypiorku do przewiązania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Posiekaj drobno albo rozgnieć widelcem. Wymieszaj z majonezem(...)jogurtem oraz koperkiem. Opcjonalnie dodaj pokrojone kapary z zalewy. Dopraw solą i pieprzem. Obraną marchewkę i kalarepkę (jeśli używasz) obierz, pokrój w cienkie słupki. Ogórki, paprykę i seler naciowy również pokrój w cienkie paski. Plastry szynki przekrój na pół. Na każdym kawałku rozsmaruj trochę pasty jajeczne i układaj po kilka różnych warzywnych słupków. Zwiń w roladkę i przewiąż szczypiorkiem
Rozdomowionamówię tutaj o typowych koktajlach warzywno-owocowych, bez dodatku nabiału czy innych płatków owsianych. Chociaż z takich też nie zrezygnuję. Newa. Składniki: 3/4 szklanki wody 1 łodyga selera naciowego 1 kiwi 1 gruszka garść mrożonych liści jarmużu (lub świeżych) 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny (przepis na 2 porcje) Kiwi obieramy, z gruszki pozbywamy się gniazd nasiennych(...)można ją również obrać). O myciu owoców i warzyw wspominać chyba nie muszę. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Artykuł Koktajl z selerem naciowym, gruszką i jarmużem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytygodni moje Dziecko domaga się codziennie bulionówki zupy jarzynowej...💪👍 Składniki: - ok. 0,5-2l dobrego bulionu (u mnie zwykle 0,5l, reszta to woda +sól) - 2 łodygi selera naciowego - 1 korzeń pietruszki - 3 marchewki - kawałek białej części pora - 0,5kg obranych ziemniaków - 0,5kg świeżego (lub mrożonego kalafiora) - pęczek koperku - 2 łyżki kremówki (można pominąć) - sól do smaku(...)pęczka natki pietruszki (nie jest konieczne) Bulion zagotowujemy w garnku (uzupełniamy wodą do ok. 2l). Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę obrane marchewki, korzeń pietruszki, łodygi selera naciowego i białej części pora. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10-15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz rozdrobnione różyczki kalafiora oraz część pokrojonego koperku i natki pietruszki. Zagotowujemy
Smaczne Zdrowecoraz łatwiej dostępne, kiedyś jeszcze coś z nich przygotujemy. Składniki na sałatkę z fioletowych ziemniaków 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek szczypiorku 1 / 2 pęczka rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach do miękkości(...)osolonej wodzie – 15-18 minut. Zlać wodę, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki. Szczypiorek opłukać, posiekać. Łodygi selera naciowego umyć, pokroić. W misce wymieszać majonez, oliwę, musztardę i ocet, wsypać warzywa, przemieszać. Sałatkę z fioletowych ziemniaków doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z fioletowych ziemniaków
niecodziennikparyproszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 300 g ryżu 1 średni brokuł 250 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czubata kurkumy 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 pęczka koperku 4 jajka 4 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu dodając do wody kurkumę. Brokuła ugotować na półtwardo i odcedzić(...)sicie. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, kiedy będzie już rumiany dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno pokrojonego selera naciowego i zeszklić wraz z boczkiem. Na koniec dodać brokuła podzielonego na małe części i chwilę smażyć. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać ugotowany ryż. Smażyć około 3 minut mieszając
O kuchni z uczuciempotrawę sałatką / surówką. Jedno jest pewne, jest smaczna i lekka. Idealna na kolację. Polecam. Składniki: Sałata ( ja miałam typową, masłową ) Indyk wędzony (filet, ilość zależy od Was) Cebula czerwona Seler naciowy ( 1-2 łodygi ) Papryka żółta ( 1 mała lub ½ większej ) Natka pietruszki Kapary 2 średnie pomidory Sos Jogurt naturalny Ketchup Musztarda sarepska Sól Pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy i rwiemy(...)kawałki. Układamy na talerzu. Wędzony filet z indyka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną paprykę w większe paski, pomidora w cząstki, selera naciowego w kawałki. Pod koniec dodajemy talarki ( rozdzielone ) czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wykładamy po łyżeczce kaparów. Z podanych składników robimy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy niewielką ilość ketchupu, odrobina
Smaki Ewymakaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 2 duże marchewki kawałek selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili sól, pieprz do smaku 4 łyżki masła 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy(...)dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy kroimy w grubsze plasterki, cebulę w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano
Sama słodycz i szczypta chiliokoło 30 minutach miałam gotową bardzo smaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kilka ziaren pieprzu listek laurowy 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody) oregano bazylia majeranek(...)pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy (passatę), pieprz i listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml
Codzienne Gotowaniearomatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki pelatti PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką(...)paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano. Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek. Pomidory dodajemy do schabu. Zmniejszamy
Pyry na Gazlodówce i wiadomo, najprostsza forma to makaron :) Muszelki z buraczkami i jajkiem (3-4 osoby) Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszelki 1 jajko na twardo 1 średni burak 2 gałązki selera naciowego 5 pieczarek średniej wielkości 1 cebula 2 duże łyżki jogurtu oliwa z oliwek pieprz, majeranek, oregano, sos sojowy Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jajko gotujemy na twardo(...)kroimy w drobne kawałki. Buraka kroimy w drobną kostkę. Najlepiej mieć buraki już obgotowane, które bez problemu dostaniecie w marketach. Następnie kroimy w kostkę cebulę i selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią warzywa. Przesmażamy aż się zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki
vegetaniesezon na slonecznej Sycylii T U T AJ go znajdziecie klik ! Będą nam potrzebne -makaron AS BABUNI świderki -cukinia baby -cebula -ulubione przyprawy -sos pomidorowy -sól, pieprz, -seler naciowy -oliwa z oliwek, u mnie MINI MONINI gdyż makaron ten jest przygotowany m.in. dla dzieci. -ziarenka od ziarenkowo Euforia Makaron ugotuj i przelej zimną wodą, dodaj trochę oleju, aby się(...)posklejał. Na patelnię wlej oliwę i podduś na niej cebulę pokrojona w piórka, cukinię, dodaj przyprawy. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj sos pomidorowy i sporo selera naciowego lub...zielonej siekanej pietruszki. Gotuj jeszcze trochę ,aż składniki sobą przejdą. Polej swój makaron dość obficie sosem, udekoruj pomidorkiem koktajlowym i nie żałuj sobie ziaren od Ziarenkowo, gdyż podany w taki sposób
Z Kuchni Do Kuchni