nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów makaron spaghetti 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti(...)parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia. Podsmażone mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanieźle. Mogę spokojnie Wam go polecić. Jest smaczny. Składniki: 3 kawałki pstrąga łososiowego ( każdy po około 250 gram ) Sól Pieprz Suszone pomidory w oleju ( słoik ) 4 pędy selera naciowego Bulion warzywny Filia aluminiowa Wykonanie: Dla każdego kawałka ryby, z foli aluminiowej robimy foremki ( tak aby sos z ryby nigdzie się nie wylał ). Rybę smarujemy olejem z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem(...)oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami ( niewiele ). Pozostawiamy do zamarynowania. Do bulionu warzywnego ( ok. 500 ml )dodajemy pokrojony seler naciowy i pozostałe suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą, ale pamiętajmy, że bulion jest doprawiony ) i gotujemy na wolnym ogniu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez około 15 minut. Bulion z warzywami miksujemy i tak powstaje sos. Upieczonego pstrąga
Smaki Ewytaka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :)) Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego bulion warzywny sól pieprz słodka i ostra papryka pół cebuli 2 małe cukinie ząbek czosnku oregano puszka pomidorów w sosie własnym koperek ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju(...)czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie
Walijskie Pichcenieświeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia: Przygotować zesty z cytrusów. Wycisnąć(...)Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa: Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem naciowym, którego na początku obierać należy z łykowatych włókien. Chili przekroić na pół, pozbawić pestek i również pokroić w drobna kostkę. Po siekać świeże liście mięty. Tak obrobione warzywa
Plate of Joywiem, znowu kuchnia włoska, znowu jestem nudna. Życie. Składniki: 2 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia) 3 liście włoskiej kapusty 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 chili biała część małego pora puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano kawałek sera bursztyn lub innego długodojrzewającego(...)sól oliwa Fasolę opłukujemy, zalewamy wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki
Kardamonovyrecommended: true, ad_showRank: false }; #wegańskie #roślinne #szybkieiłatwe Przepis na 2 porcje Składniki: – 100 g makaronu pełnoziarnistego – 30 ml oleju rzepakowego – cebula – 3 łodygi selera naciowego – 180 g wędzonego tofu – 100 g kukurydzy + przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kolendra, natka pietruszki, kurkuma, imbir, kmin rzymski, cynamon, chilli) – sok z cytryny do smaku(...)łyżka pasty tahini Dodatki: – sezam Sposób przygotowania Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Po chwili dodaj pokrojone tofu i seler naciowy. Przypraw i podsmażaj aż warzywa zmiękną, a tofu się zarumieni. Na koniec dodaj kukurydzę i wszystko razem wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem, skrop sokiem z cytryny, polej pastą tahini i posyp sezamem. Wartość odżywcza
Mrs. Endorfinachipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku. W przepisie pod koniec miksowania dodaję do zupy jogurt naturalny. Jeżeli chcemy aby danie było wegańskie jogurt możemy pominąć a krem lekko zakwasić sokiem z cytryny lub zastąpić jogurt mlekiem kokosowym i dodać soku z cytryny. Składniki ZUPA 300 g selera korzeniowego 150 g selera naciowego 30 g szalotki
Tajemnice SmakuSkładniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 150 g wędzonego boczku 1 duża słodka cebula 2 ząbki czosnku 500 g pomidorów 1 duża marchewka 200 g małych pieczarek 2 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz cukier suszona bazylia, oregano, tymianek parmezan świeże oregano Przygotowanie W garnku z grubym dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem(...)posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy.. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem, aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał. Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym
R'n'G Kitchensalsą Potrzebujesz: 2 puszki czarnej fasoli /1 szklankę suchej czarnej fasoli - namocz w wodzie (tyle, aby zakryła fasolę) przez noc 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta(...)czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min. 3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną
Kuchnia w Słońcu Skąpananajważniejsze krem wychodzi bardzo smaczny w połączeniu z bezglutenowymi, gryczanymi grzankami, które są doskonałym rozwiązaniem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Składniki: - 0,5 kg pieczarek; - 1 łodyga selera naciowego, - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 cebula; - 1 łyżka oliwy - 2 ząbki czosnku; - liść laurowy; - 1 łyżka soli morskiej; - 1 łyżeczka oregano; - pieprz ziołowy i cayenne do smaku. Grzanki pochodzą(...)chleba gryczanego - przepis tutaj -> KLIK . Sposób przygotowania: - w pierwszej kolejności przygotowujemy bulion - do garnka z wodą dodajemy marchewki, pietruszkę, seler naciowy, sól oraz liść laurowy; - na patelni podsmażamy pieczarki, pokrojony czosnek oraz cebulę - pieczarki nie muszą być pokrojone, gdyż i tak w następnej kolejności będą zmiksowane; - warzywa w gotowym bulionie miksujemy - dodajemy po tym podsmażone warzywa z patelni (pieczarki
MintTastebardzo uwielbia takie zupy. Są proste i bardzo smaczne. W sezonie szparagowym polecam. Obowiązkowo musi być koperek do zupy. 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 pęczka białych szparagów 3 gałązki selera naciowego 1 marchewka 2 ziemniaki 1 cukinia młoda sól, pieprz czerwony koper świeży 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka masła Szparagi obieram, i kroję. Ziemniaki, marchew obieram, i kroję ziemniaki(...)kostkę, marchew w talarki. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję ziemniaki, marchew i gotuję pięć minut. Dodaję pokrojony seler naciowy, szparagi i gotuję aż szparagi będą aldente. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w plasterki cienkie, i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym, koperkiem, wlewam śmietanę, dodaję masło i już nie gotuję zupy
wesoła kuchniapiersi z kurczaka liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz po 1/2 łyżeczki papryki sło dkiej, ostrej oraz curry jogurt naturalny do po dania gałązka selera naciowego Przygotowanie: Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy na pół i drążymy miąższ, usuwając pestki. Wszystkie skła dniki razem z posiekaną(...)cebulą umieszczamy w garnku. Zalewamy wo dą, tak aby zakrywała skła dniki i gotujemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach o d zagotowania kie dy wszystkie skła dniki bę dą miękkie, wyjmujemy kurczaka. O dkrajamy kawałek, a resztę wkła damy ponownie do wywaru. Blen dujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami
ChilliJemydużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy w plastry, które przekrawamy(...)jeszcze na pół, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut. 3. Na samym
Szefowa kuchniSkładniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego 1 marchew pęczek cebulki dymki 1 pęczek świeżej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 1 kilka kropel sosu Worcestershire(...)Wykonanie: Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać. Do rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, następnie pokrojoną cebul ę dymkę, seler naciowy, marchew startą na dużych oczkach, przesmażyć, dodać opłukane i oczyszczone mule, dodać wino, lekko przemieszać, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą morską i pieprzem świeżo zmielonym, skropić sosem Worcestershire, wycisnąć
Wino Francja Kuchniajeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie, nie zastanawiajcie się nawet minuty. Składniki: Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę ) Gałązki koperku Gałązki selera naciowego Sól Ziołowa przyprawa do ryb Otarta skórka z cytryny Wykonanie: Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa(...)brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona
Smaki Ewy