seler naciowy - 4708 przepisów (strona:100/314)

Pikantna zupa z kukurydzy z chipsem z bekonu 220

ostra zupa z kukurydzy idealnie sprawdzi się, na powoli już niestety nadchodzące, chłodne wieczory.  Składniki :  5-6 plastrów bekonu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryczka chilli 2-3 ziemniaki 3 kolby świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 1 litr mleka 2 łyżki śmietany szczypta płatków chilli Przygotowanie :  Bekon pokroić w kostkę(...)przygotowania chipsa) wrzucić do garnka i przesmażyć, aż tłuszcz się wytopi.  Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko przesmażyć, do czasu aż cebula się zeszkli. Seler naciowy drobniutko posiekać i dodać do smażącej się cebuli. Do garnka wrzucić drobno posiekana papryczkę chilli.  Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, zalać mlekiem i zagotować. Ziarenka kukurydzy ściąć

Codzienne Gotowanie
Gulasz z chorizo i ciecierzycy 23

tego ciecierzyca i mozarella, która dodaje delikatności i łagodzi ostry smak.  Składniki na 4/5 porcji 400 g kiełbasy chorizo 400 g ciecierzycy gotowanej 1 duża marchewka 6 łodyg selera naciowego 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 litr passaty pomidorowej 2 łyżeczki czosnku mielonego 1 łyżeczka oregano suszonego 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka jalapeño suszonego Sól, pieprz(...)kulki mozzarelli na osobę Kiełbasę chorizo pokroić na plastry i podsmażyć w dużym garnku. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć ok pięciu minut. Dodać pokrojoną paprykę i seler naciowy, po chwili zalać passatą i pokrojonymi pomidorami w puszce. Doprawić oregano, bazylią , czosnkiem, jalapeño, solą i pieprzem. Gdy marchewka i papryka zmiękną wrzucić ciecierzycę, zagotować i odstawić.  Podawać

noteskulinarnyfiga
Wiosenna zupa ogrodnika z soczewicą 150

ogrodnika z soczewicą Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu  1/2 młodej cukini 1 mały por 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła klarowanego garść mrożonego bobu (opcjonalnie) 1,5 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 łyżka(...)liście rzodkiewki z 1 pęczka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj 30min. 2. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. 3. Cukinię, pora i selera naciowego umyj i pokrój w plasterki, podsmaż na łyżce klarowanego masła. 4. Do garnka przełóż namoczoną soczewicę, marchewkę, piepruszkę, posiekany czosnek i ziarna pieprzu - zalej całość bulionem i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Shakshouka (Szakszuka) 172

klatkach pomidory-w sezonie pachnące 3-4, zimą, lepiej z puszki cebula (najlepiej szalotka lub czerwona)pokrojona w drobną kostkę 1/2 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 2 małe łodygi selera naciowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Ostra papryka/wg uznania sól pieprz troszkę tłuszczu natka pietruszki Do podania: ciepła bagietka PRZYGOTOWANIE(...)dodajemy cebulę, po chwili czosnek (drobno posiekany lub przez praskę), w sezonie pomidory parzymy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i na patelnię, zimą z puszki (mniejsze zło). Podsmażamy,dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę oraz paprykę. Gdy pomidory się przesmażą,doprawiamy solą pieprzem,kuminem, papryką słodką i ostrą. Następnie robimy 3-4 (w zależności od ilości jajek) wgłębienia, w które

Kopystką po garach
Risotto z boczniakami - wersja fusion 201

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia(...)listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony

Karczma Honorietty
Flaki po florencku 233

innośći od tradycji pozostał. Składniki : 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2  marchewki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku garść listków świezej bazylii 2 łyżki oleju 3 łyżki octu(...)pieprz do smaku szczypta chili w proszku 50 g startego parmezanu Sposób   przygotowania: Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie

Gosia gotuje
Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese 204

czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem marchwi i selera naciowego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i lekkie. Goleń wołową po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese podaje sie najczęściej z ryżem w formie risotto, zabarwionego szafranem(...)portalu Durszlak.pl. Składniki: 2 plastry goleni wołowej lub cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 łyżka

Pociąg Do Kuchni
Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 79

taka potrawa, którą można zrobić na dwa dni, w dodatku pyszna i sycąca. SKŁADNIKI Na wywar: 7 skrzydełek z kurczaka 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek(...)kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku  WYKONANIE Skrzydełka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń selera, pietruszki i marchewkę obrać i wraz z gałązkami selera naciowego, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Całość zalać wodą (ok. 2-3 litry), dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik

Passions hobbies life
Lasagne – przepis idealny 89

tylko moje odczucie być może – Wy dodajcie to, które lubicie najbardziej. Składniki płaty makaronu do lasagne 200 g tartego parmezanu Sos boloński oliwa 1 cebula 1,5 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 200 g boczku wędzonego 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanka gorącego bulionu(...)pomidorowej Sos beszamelowy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 650 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej Sos boloński Na oliwie, w rondelku duszę cebulę posiekaną w kostkę, dodaję drobno posiekanego selera naciowego, i starta na dużych oczkach marchewkę. Przesuwam warzywa na bok rondelka i dodaję pokrojony w kostkę boczek. Przysmażam go i mieszam z warzywami. Przesuwam wszystko na bok rondelka

MojaQchnia.pl
Łosoś w warzywach 140

kiedy przejdzie smakiem warzyw). PRZEPIS NA ŁOSOSIA W WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów(...)cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno i szklimy na maśle z oliwą. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki – warzywa dodajemy do cebuli. przesmażamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się

Dorota Smakuje
Sałatka królewska 172

kiełbaską od firmy  Duda.  Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 500 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 3 pałki selera naciowego 1 mała cebulka puszeczka na raz kukurydzy Bonduelle 2 podudzia z kurczaka upieczone 2 malutkie pętka kiełbasy myśliwskiej Duda 3  łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Pieczarki(...)garnka i zalewamy wodą z łyżeczką soli, od zagotowania wody gotujemy jeszcze około 13 minut. Ugotowane pieczarki przekładamy na sito, przelewamy zimną wodą i kroimy w grubszą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Ugotowane jajka kroimy

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 238

niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny(...)upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Wiosenny chłodnik pomidorowy z zielonymi warzywami 150

towarzystwie świeżego, pełnoziarnistego chleba. SMACZNEGO! Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (ja nie mogłam znaleźć krojonych w sklepie więc kupiłam całe i pokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy(...)szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie:  Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę tak jak i ogórka oraz seler naciowy i cebulę, wrzucamy do miski razem z pomidorami krojonymi bez skórki Łowicz. Dodajemy pokrojony szczypiorek. W tym momencie możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę

Czarnawisienka
Cannelloni pod beszamelem 201

sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje. Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory oraz łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem i oregano. Całość dusimy

Jacob Tastes
Chowder czyli zupa rybna z małżami 177

łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz 250 ml mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około(...)następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania