seler naciowy - 4547 przepisów (strona:100/304)

Łosoś w warzywach 95

kiedy przejdzie smakiem warzyw). PRZEPIS NA ŁOSOSIA W WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów(...)cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno i szklimy na maśle z oliwą. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki – warzywa dodajemy do cebuli. przesmażamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się

Dorota Smakuje
Smoothie na ciepło z buraczka poprawia urodę - wyjątkowo pyszne 178

SKŁADNIKI na 2 smoothie: 1/2 l bulionu warzywnego lub chudego z drobiu 2 małe buraczki ćwikłowe 1 łodyga selera naciowego 50 g sera feta sól i pieprz do smaku szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy extra virgine 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jaabłkowego (ewent. winnego) 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion podgrzać prawie do wrzenia(...)wyłączyć ogień Surowe buraczki obrać ze skórki, pokroic w kostkę i takie surowe wrzucić do blendera. Do buraczków dodać pokrojony w kawałki seler naciowy, ser feta, przyprawy i cukier. Wszystko zblendować. Buraczki dodać do bulionu, dodać sok z cytryny i oliwę. Zamieszać, włączyć ogień i podgrzać ale nie zagotowywać. Buraczki są najbardziej wartościowe w jaknajbardziej surowej lub zupełnie surowej postaci

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka królewska 130

kiełbaską od firmy  Duda.  Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 500 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 3 pałki selera naciowego 1 mała cebulka puszeczka na raz kukurydzy Bonduelle 2 podudzia z kurczaka upieczone 2 malutkie pętka kiełbasy myśliwskiej Duda 3  łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Pieczarki(...)garnka i zalewamy wodą z łyżeczką soli, od zagotowania wody gotujemy jeszcze około 13 minut. Ugotowane pieczarki przekładamy na sito, przelewamy zimną wodą i kroimy w grubszą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Ugotowane jajka kroimy

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 188

niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny(...)upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Wiosenny chłodnik pomidorowy z zielonymi warzywami 111

towarzystwie świeżego, pełnoziarnistego chleba. SMACZNEGO! Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (ja nie mogłam znaleźć krojonych w sklepie więc kupiłam całe i pokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy(...)szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie:  Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę tak jak i ogórka oraz seler naciowy i cebulę, wrzucamy do miski razem z pomidorami krojonymi bez skórki Łowicz. Dodajemy pokrojony szczypiorek. W tym momencie możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę

Czarnawisienka
Cannelloni pod beszamelem 143

sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje. Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory oraz łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem i oregano. Całość dusimy

Jacob Tastes
Chowder czyli zupa rybna z małżami 137

łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz 250 ml mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około(...)następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy

Smakowity Blog Kulinarny
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 206

jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można zastąpić wodą - boczek lub inna wędzonka (2-3 plastry) - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 4 kulki ziela angielskiego - 2 listki laurowe(...)świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - natka pietruszki Boczek lub inną wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć  na łyżce oleju kokosowego. Dorzucić warzywa (marchew, pietruszkę, por i seler naciowy) pokrojone w kostkę, zalać wodą, dodać bulion (gdy dajemy), posolić i gotować kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy ugotowaną

Smaczne Zdrowe
Domowy ketchup wersja pikantna 115

przekrojone na pół 1 kg czerwonej papryki 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę 0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę 100 g selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki 2 ostre papryczki, posiekane bez pestek 6 ziaren ziela angielskiego  1 łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku kawałek imbiru długości 3 cm, obrany(...)łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 3 łyżki octu sól i czarny pieprz olej roślinny do smażenia Przygotowanie :  1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, czosnek, imbir, jabłka i seler naciowy przez około 5 minut, dodać pomidory i łyżkę soli, dusić przez godzinę  2. Paprykę przekroić na pół wydrążyć i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut

zdrowa vege kuchnia
Cannelloni po florencku 187

30x25 cm): 300 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 300 g makaronu cannelloni Barilla 1 duże jajko 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2-1 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki startego żółtego sera 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)mielone mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Kiedy mięso trochę przestygnie dodać jajko i dobrze wymieszać. Odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, posiekać w plasterki seler naciowy i zeszklić na oliwie. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (zimą można użyć pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej). Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą

Kulinarne Inspiracje
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 233

szklanki czerwonej soczewicy - 2l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól i pieprz do smaku (dałam kolorowy) - łyżka oleju kokosowego (lub oliwy) - chili (dałam 4 przekręcenia młynka) + natka pietruszki(...)garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją. Następnie dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać, dodać obraną i startą na grubej tarce marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości

Smaczne Zdrowe
Indyk w roli głównej 63

KASZĄ BULGUR W STYLU GRECKIM ● 200 g fileta z indyka ● 60 g mąki pszennej ● 1 cytryna – skórka i sok ● 150 g kaszy bulgur ● 20 g marchwi ● 20 g selera naciowego ● 20 g cukinii ● 20 g cebuli czerwonej ● 1 gwiazdka anyżu ● 50 g masła (po 25 g do kaszy i eskalopek) ● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ● oliwa z wytłoczyn z oliwek(...)wywar z szyi indyczej i włoszczyzny(ok. 800 ml) ● do smaku: sól, pieprz,świeże zioła (tymianek,szałwia) Przygotuj wywar z szyi indyczej i warzyw. Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie (oprócz cukinii) podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25 g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą

Cooking for Emily
Gulasz wołowy z czekoladą i skórką pomarańczową 85

octu balsamicznego 1 liść laurowy po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 1 kg mięsa mielonego 3 łyżki oliw y 1 cebula 2 gałązk i selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g suszonej śliwki skórka z połowy pomarańczy sól, pieprz do smaku pół pęczka natki pietruszki Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon(...)Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym, marynatę przecedzić i zachować. Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż sie zarumieni, dodać czosnek, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok 10 minut, mieszając. Warzywa przełożyć do garnka, na patelnię wrzucić osuszone mięso. Smażyć mięso w dwóch

Smaczny zeszyt
Amerykańska Tuna Melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem 164

miejsce)  postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch. Składniki (4 porcje) -8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki) -2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g) -1 gałązka selera naciowego -1/2 małej czerwonej cebuli -2 ogórki konserwowe -8 plasterków sera cheddar -1 pomidor -1,3 szkl. majonezu -sok z połowy limonki -1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)ostra papryka -sól, pieprz -opcjonalnie: 2 łyżeczki masła Przygotowanie Majonez wymieszać z sokiem z limonki i płatkami chili. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone ogórki, seler naciowy i posiekaną drobno cebulę. i pietruszkę. Dodać sos majonezowy, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na jednej kromce ułożyć dużą ilość sałatki (około 1/2 szklanki). Na wierzch położyć

Zielona Kuchnia
Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami 152

ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą 50 ml oliwy + do smażenia do smaku: Owoce jałowca ok 8-10 szt, Majeranek suszony 1 łyżka, Papryka ostra mielona-szczypta, Sól(...)Przygotowanie: Do miski dodajemy miód, oliwę i musztardę rosyjską. Doprawiamy ostrą papryką oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy żeberka,odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Marchewki, seler naciowy i pietruszkę kroimy na paski. Cebulę siekamy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni

Swojskie jedzonko
Paprykowy bigos z młodą kapustą 136

dlatego nie rozgotowywałam ich mocno. Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper świeży olej do smażenia Kapustę szatkuję, przekładam do garnka wlewam(...)ziele angielskie, sól. Gotuję około 10 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę. Na końcu dodaje startą na tarce jarzynowej marchewkę, i pokrojony seler naciowy. Całość przesmażam jeszcze trzy minuty. Kapustę odcedzam, dodaję przesmażone warzywa. Na patelni przesmażam pokrojony schab uwędzony, dodaję przecier pomidorowy, odrobinę wody. Przekładam do kapusty i duszę ją jeszcze z pięć

wesoła kuchnia
SAŁATKA FIT Z ANANASA I KURCZAKA 138

kurczaka w wersji fit. Bardzo smaczna i apetyczna w dodatku efektownie wyglądająca.       SKŁADNIKI :  1 ananas  1 podwójna pierś z kurczaka  2 gałązki selera naciowego  1/2 puszki kukurydzy  1 mała czerwona papryka  200 ml jogurtu naturalnego, greckiego  1 ząbek czosnku  1 łyżka ostrego ketchupu sól, szczypta cukru do smaku(...)kostkę. Piersi z kurczaka, myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy według uznania i podsmażamy na odrobinie oleju aż będą upieczone.  Do miski przekładamy kurczaka, ananasa, pokrojoną paprykę i seler naciowy oraz kukurydze.  Jogurt mieszamy z przeciśnięty czosnkiem, ketchupem i przyprawami.  Sałatkę nakładamy do połówek ananasa, polewamy sosem i podajemy.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli