Przepis na : śniadanie
Szakszuka, czyli bałagan. To danie przypisuje sobie kuchnia tunezyjska, marokańska, egipska ale najprawdopodobniej, szakszukę, wynaleźli żołnierze armii Izraela.Proste, pożywne i pyszne danie, zwłaszcza po sobotniej nocy, kiedy nasz organizm błaga o uzupełnienie potasu. SKŁADNIKI: 3-4 jaja od kur nietrzymanych w klatkach pomidory-w sezonie pachnące 3-4, zimą, lepiej z puszki cebula (najlepiej szalotka lub czerwona)pokrojona w drobną kostkę 1/2 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 2 małe łodygi selera naciowego ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...