seler naciowy - 4547 przepisów (strona:103/304)

Faszerowane kolorowe papryki 71

tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz Bulgur(...)gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz

Delicious Place
Sałatka z bulguru 96

sałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz wpis Jak ugotować bulgur 150g sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis pół szkl posiekanych świeżych ziół np. pietruszki, oregano(...)bulgur mieszamy widelcem by ziarna kaszy rozsypały się. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Potem fasolę odcedzamy na sicie. Zaraz potem seler naciowy myjemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie plasterki. Następnie kapustę pekińską siekamy drobno. W następnej kolejności paprykę marynowaną kroimy w kosteczkę. Potem zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem

Dorota Smakuje
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 145

oraz odpowiednim doborze mięsa.    Będziesz potrzebować 4 solidne porcję  Farsz Mięso  mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka(...)smaku  Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie

Wylizany Rondel
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 170

również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony(...)szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby

Smaczne Zdrowe
Żeberka wieprzowe w winnym sosie 102

wieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winny. Składniki 2 kg żeberek wieprzowych 3 młode marchewki 3 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki mąki 200 ml przecieru pomidorowego butelka winna Chianti 1 l bulionu warzywnego kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, oregano 2 liście laurowe 1 główka czosnku Przygotowanie(...)solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu

R'n'G Kitchen
Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym 110

łyżki wody  Pół cukinii Kilka małych różyczek brokuła i kalafiora  Kilka małych marchewek (żeby zaoszczędzić czas skorzystałam z mrożonej mieszanki warzyw) Pół szklanki groszku Łodyga selera naciowego Makaron ryżowy Składniki na sos połączyć i wymieszać dokładnie, ilość chili dostosować do własnych preferencji Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać ćwierć szklanki wody i dusić 8-10 minut(...)jeśli jak ja skorzystacie z mrożonych warzyw po 5 minutach dorzucić je do cukinii i dusić razem Groszek zalać wrzątkiem, zostawić na gazie i doprowadzić do ponownego zawrzenia Seler naciowy posiekać Warzywa odcedzić z wody, połączyć wszystkie w jednym naczyniu, dodać przygotowany sos orzechowy i wymieszać  Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i trzymać kilka minut aż zmięknie (wg instrukcji

HealthyCreations
Gulasz z podrobów 110

Torunia postanowiłem przygotować swój gulasz w wersji paleo. 300 g Żołądków z kurczaka 300 g Serc z kurczaka 1 Średnia marchew 1 Duża cebula 1 Papryka zielona 2 Łodygi selera naciowego 2 Ząbki czosnku 2 Liście laurowe 1 tbsp Smalcu (u mnie z gęsi) 1 tsp Skrobii z tapioki lub maranty trzcinowatej (lub mąki pszennej jeśli nie Paleo) Sól(...)Dodajemy podroby i gotujemy ok. 30-40 minut aż będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy je z wody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień

Oslov.
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 91

leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem.  Składniki: 500 g żółtej  fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej(...)myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych. Papryki i cukinie kroimy w większą kostkę, cebule i seler naciowy w mniejszą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy do zrumienienia. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy, dolewamy

Kardamonovy
PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM 209

lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso(...)wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety

Walijskie Pichcenie
Grzybowa soczewica z kurczakiem 155

sportowców po wysiłku fizycznym. Składniki: 50g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) biała cebula 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 500g piersi lub polędwiczek z kurczaka 3 gałązki selera naciowego szklanka zielonej ciecierzycy (suchej) sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar(...)cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości

Pyry na Gaz
Kurczak w sosie serowym 318

Filet z kurczaka, nietypowo podany, bo  w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 serek topiony 0,5 szklanki bulionu sól. pieprz biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy(...)mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego

kgwjanczewo
NATURalna wariacja smakowa z woka, czyli warzywa, mun z makaronem z brązowego ryżu 190

makaron pod różną postacią często u mnie króluje, bo z niego szybkie, smaczne dania czaruję. To danie jest ekspresowe, po 30 min jest gotowe. Warzywa- marchew, cebula czerwona, seler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane.  Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie(...)Vegeta Natur pikantna z chili , 2 ły ż ki sosu sojowo grzybowego, 1 opakowanie makaronu z br ą zowego ry ż u nitka 170 g, 2 -3 łodygi selera naciowego, p ę czek zielonej pietruszki, p ę czek ś wie ż ego koperku, pieprz kolorowy ś wie ż o mielony do smaku,   ewentualnie: sól do smaku

Moniki Smakołyki
Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek. 40

Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek Składniki: - około 500 g fileta z łososia - 2 fenkuły - 1 cebula - 1 marchewka drobno posiekana, ugotowana wcześniej- możecie użyć marchewki z zalewy - seler naciowy- delikatny środek - młoda cukinia krojona w półplasterki - 1 cytryna - bulion warzywny  - pół szklanki wina białego - opcjonalnie czarnuszka- ziarnka - olej lniany - natka pietruszki, bazylia - sól i pieprz do smaku(...)jajek Jak zrobić duszony koper włoski z łososiem? Umyjcie i pokrójcie koper włoski w piórka, a cukinię w półplasterki, cebulę również w piórka. Marchewkę podgotuj, pokrój w kostkę. Selera naciowego pokrójcie cienko w kawałeczki, paski. Posiekajcie natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni podsmażcie wszystkie warzywa z dodatkiem pokrojonego drobno łososia. Duście około 5 minut. Międzyczasie możecie podgotować fenkuła około 10 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Lubawski Zagraj 91

potrawa ;) Składniki: - 1,5 kg ziemniaków - 2 marchewki - kawałek korzenia selera ( wielkości spodu dłoni) - 1 korzeń pietruszki - 4-5 ziarna angielskiego -  4-5 listków laurowych - 2 cebule - 2-3 pęta kiełbasy - 3 ząbki czosnku - skórka wędzona lub wędzone kości - pieprz, sól do smaku - natka pietruszki, seler naciowy do smaku Do kluseczek: - 2 jajka -ok.100 g mąki - 3 łyżki mleka(...)wodą i zaczynam gotować. Kiełbasę kroję w półplasterki, cebulę w kosteczkę a czosnek bardzo drobno siekam. Podsmażam to wszystko na patelni.  Kiedy ziemniaki zmiękną dodaję zawartość patelni i seler naciowy drobno posiekany.  Jajka mieszam z mąką, mlekiem i odrobine soli na zwarte ciasto - gęstsze niż na naleśniki. Kiedy zupa będzie praktycznie ugotowana wrzucam za pomocą widelca lub lejka

Kuchnia Pełna Emocji
Ragu z mięsa rosołowego 169

sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy.  Ragu z mięsa rosołowego  Składniki: 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego gałązka rozmarynu liść laurowy 100ml czerwonego wina 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Tabasco) sól, pieprz Jak zrobić ragu z mięsa rosołowego? Na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na niej drobno posiekana cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno posiekany seler naciowy. Do smażących się warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa lekko się przesmażą i zmiękną, wlać czerwone wino, zwiększyć gaz i chwile gotować

Codzienne Gotowanie
3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy 168

podaniem.  Błyskawiczne kaszotto z grzybami i soczewicą Składniki / na 2 porcje: 1/2 średniej cebuli, przekrojonej na ćwiartki 1 ząbek czosnku 1 marchewka, pokrojona na duże kawałki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na duże kawałki 200 g pieczarek, przetartych ściereczką 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy sól i i pieprz do smaku 1 opakowanie Monini Rice & More(...)łyżki tartego parmezanu do podania garść posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie błyskawicznego kaszotto: W misie robota kuchennego z nożem w kształcie litery S umieść cebulę, czosnek, marchewkę, selera naciowego, pieczarki oraz suszony tymianek. Zmiksuj pulasyjnie, aż wszystko zostanie posiekane na małe kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przełóż na nią zawartość malaksera. Dopraw solą i pieprzem. Smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 105

łyżeczki mięty - 1 łodyga selera naciowego               - sól  himalajska - kawałek awokado                              - ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka(...)masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania