seler naciowy - 4708 przepisów (strona:103/314)

Włochy - Fasola borlotti z ziemniakami (Zuppa di patate e borlotti) 92

przepisy kuchni włoskiej . Składniki: - 200 g fasoli (najlepiej borlotti) - 1 łyżeczka soli - 2 liście laurowe - 6 łyżek oliwy - 1 cebula  - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - 2 listki szałwii - opcjonalnie szczypta soli wędzonej - 4 średnie ziemniaki - pieprz - oliwa i kilka listków szałwii - natka pietruszki Przygotowanie: 1) Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w wodzie(...)około 45 minut, aż będzie całkiem miękka. Ugotowaną odkładamy na bok, nie wylewamy wody. 2) W garnku rozgrzewamy oliwę na której smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Wrzucamy listki szałwii i wędzoną sól. Smażymy przez kilka minut. 3) W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z warzywami, smażymy przez kolejne kilka minut

Roślinożerni urlopowicze
Flaki po rzymsku. Zupełnie inne niż te, które jedliśmy do tej pory. PRZEPIS 357

niż u nas, ale, zapewniamy, też są wyborne. Przepis na flaki po rzymsku Składniki: 500 gramów oczyszczonych i pokrojonych żołądków wołowych, 2 cebule, 2-3 marchewki, 1 papryka czerwona, seler naciowy, puszka pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, szklanka białego wina (opcjonalnie), łyżka papryki w proszku, oregano, liście laurowe, sól, pieprz, oliwa lub olej. Zrób tak: flaki zagotuj, odlej wodę(...)przykryciem przez godzinę. Jeśli nadal będą twardawe, gotuj dalej. W dużym garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę, pod koniec dodając czosnek, dorzuć marchewkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony seler oraz paprykę, smaż wszytko kilka minut, wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, wlej wino, zagotuj, chwilę odparuj, dorzuć pomidory, dopraw pozostałymi przyprawami. Teraz dodaj flaki wraz z warem. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem

Kulinarna Polska
Zupa meksykańska 163

Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu 1 czerwona papryka 1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być łagodna 1 łyżka(...)łyżeczka mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku

Ogrodnik w podróży
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 229

tego, co lubimy najbardziej :) Zapraszam! Składniki na pulpety: 70dkg piersi z indyka 2 jajka sól, pieprz słodka papryka 2 łyżki kaszy manny Na sos: 1 cebula 1 marchewka kawałek selera naciowego kawałek papryki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku śmietana 18% natka pietruszki łyżka mąki bulion Wykonanie: Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu(...)takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką

Walijskie Pichcenie
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew 147

szukacie odmiany od tradycyjnego gulaszu wieprzowego, koniecznie wypróbujcie tych pysznych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. W moim bigosie cygańskim  oprócz pulpecików znalazło się mnóstwo warzyw: kolorowa papryka, por, seler naciowy, marchewka i ogórki kiszone. Popularnym składnikiem tego dania są również pieczarki, więc jeśli macie ochotę, możecie dorzucić je do sosu. Gotowe danie powinno być dość pikantne i wyraziste, dlatego(...)tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego, mały por, 2 małe papryki (czerwona i żółta ), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 2 szklanek wody lub bulionu

Lekcje w kuchni
Sałatka na domówkę 267

wszystkim gościom. Koniecznie wypróbujcie!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 150g makaronu typu świderki, penne… 2 łodygo selera naciowego 1 czerwona cebula kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)Makaron gotujemy – według przepisu na opakowaniu *** *** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę *** *** Obsypujemy przyprawy, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Odkładamy do wystudzenia *** *** Seler naciowy oraz cebulę kroimy w drobną kostkę *** *** Paprykę również drobno kroimy *** *** Ananasa kroimy w większą kostkę *** *** Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron i podsmażone mięso *** *** Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolkę *** *** Dokładamy

Blog z Apetytem
Świąteczna uczta – Spider-Man: Miles Morales 118

czerwoną i zieloną pokrój w kostkę o boku 1 cm ogórek obierz ze skórki, pozbądź się pestek ze środa i pokrój w kostkę o boku 0,5 cm (opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie(...)150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka zielona – 1 szt. ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko – 3 szt. seler naciowy – 1 łodyga oregano – 1 łyżeczka papryczka chili – 1 szt. majonez – 2-3 łyżki sól PIEROŻKI – EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE do miski wsyp mąkę pszenną

Nerds Kitchen
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 149

potrawy w kostkach, plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu. Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek(...)sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników. Tofu odcisnęłam z zalewy.  Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam

potrawyregionalne
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 250

Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula(...)ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy

Kuchnia Pełna Pasji
Flaczki z boczniaków 80

schabowe PRZEPIS FLACZKI Z BOCZNIAKÓW Składniki: 400-500g boczniaków 3 cebule 100ml oleju 5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 por – jasna część 1 ćwiartka selera korzeniowego 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe bio – ja preferuję o smaku wołowym 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz szczypta kurkumy papryka ostra 2 łyżki(...)zrobić flaczki z boczniaków: Najpierw ebulę kroimy w kostkę, pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju. W tym czasie marchew, pietruszkę, selera korzeniowego obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i pora. Następnie seler naciowy kroimy na cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw. Potem podsmażamy minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie

Dorota Smakuje
Zupa w stylu zero waste 186

przypomniały mi się zupy z dzieciństwa.  Zupa w stylu zero waste Składniki:  1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka kawałek korzenia pietruszki pół pora pół łodygi selera naciowego łodyga brokuła końcówki szparagów (opcjonalnie) 2 listki laurowe 2 łodyżki świeżego tymianku lub szczypta suszonego kilka ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie sól, pieprz płatki chilli (opcjonalnie) oliwa i masło(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek.  Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i selera naciowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć.  W międzyczasie obrać łodygę brokuła i końcówki szparagów, ja zrobiłam to obieraczką do warzyw. Łodygę brokuła pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Łodygi szparagów

Codzienne Gotowanie
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 176

żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne) łyżka oleju rzepakowego(...)jeszcze zrobionych zapasów :(   Przygotowanie Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondelku, po czym podsmażamy w nim cebulę. Obieramy marchew i kroimy w kostkę. Myjemy seler naciowy, przekrajamy wzdłóż i kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę (lub szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy

VegUlka
Ziemniaczane ravioli 136

przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków(...)kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM 376

lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy

Walijskie Pichcenie
Golonka po Bawarsku... 252

ziele angielskie - liść  laurowy - majeranek - 1 główka czosnku - pieprz w ziarnach - pieprz ziołowy - gorczyca - lubczyk ogrodowy - czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu  - 1 chochla wywaru(...)pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :)  ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk

Zainspiruj się kuchnią
Faszerowane kolorowe papryki 106

tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz Bulgur(...)gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz

Delicious Place
Sałatka z bulguru 126

sałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz wpis Jak ugotować bulgur 150g sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis pół szkl posiekanych świeżych ziół np. pietruszki, oregano(...)bulgur mieszamy widelcem by ziarna kaszy rozsypały się. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Potem fasolę odcedzamy na sicie. Zaraz potem seler naciowy myjemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie plasterki. Następnie kapustę pekińską siekamy drobno. W następnej kolejności paprykę marynowaną kroimy w kosteczkę. Potem zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem

Dorota Smakuje
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 170

oraz odpowiednim doborze mięsa.    Będziesz potrzebować 4 solidne porcję  Farsz Mięso  mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka(...)smaku  Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie

Wylizany Rondel
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 208

również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony(...)szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby

Smaczne Zdrowe
Żeberka wieprzowe w winnym sosie 126

wieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winny. Składniki 2 kg żeberek wieprzowych 3 młode marchewki 3 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki mąki 200 ml przecieru pomidorowego butelka winna Chianti 1 l bulionu warzywnego kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, oregano 2 liście laurowe 1 główka czosnku Przygotowanie(...)solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu

R'n'G Kitchen