seler naciowy - 4547 przepisów (strona:102/304)

Sałatka na domówkę 231

wszystkim gościom. Koniecznie wypróbujcie!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 150g makaronu typu świderki, penne… 2 łodygo selera naciowego 1 czerwona cebula kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)Makaron gotujemy – według przepisu na opakowaniu *** *** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę *** *** Obsypujemy przyprawy, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Odkładamy do wystudzenia *** *** Seler naciowy oraz cebulę kroimy w drobną kostkę *** *** Paprykę również drobno kroimy *** *** Ananasa kroimy w większą kostkę *** *** Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron i podsmażone mięso *** *** Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolkę *** *** Dokładamy

Blog z Apetytem
Świąteczna uczta – Spider-Man: Miles Morales 78

czerwoną i zieloną pokrój w kostkę o boku 1 cm ogórek obierz ze skórki, pozbądź się pestek ze środa i pokrój w kostkę o boku 0,5 cm (opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie(...)150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka zielona – 1 szt. ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko – 3 szt. seler naciowy – 1 łodyga oregano – 1 łyżeczka papryczka chili – 1 szt. majonez – 2-3 łyżki sól PIEROŻKI – EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE do miski wsyp mąkę pszenną

Nerds Kitchen
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 126

potrawy w kostkach, plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu. Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek(...)sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników. Tofu odcisnęłam z zalewy.  Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam

potrawyregionalne
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 228

Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula(...)ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy

Kuchnia Pełna Pasji
Flaczki z boczniaków 45

schabowe PRZEPIS FLACZKI Z BOCZNIAKÓW Składniki: 400-500g boczniaków 3 cebule 100ml oleju 5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 por – jasna część 1 ćwiartka selera korzeniowego 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe bio – ja preferuję o smaku wołowym 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz szczypta kurkumy papryka ostra 2 łyżki(...)zrobić flaczki z boczniaków: Najpierw ebulę kroimy w kostkę, pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju. W tym czasie marchew, pietruszkę, selera korzeniowego obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i pora. Następnie seler naciowy kroimy na cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw. Potem podsmażamy minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie

Dorota Smakuje
Zupa szparagowa z białą fasolą 58

time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone w półksiężyce 1 pietruszka pokrojonej w półksiężyce 1 średni por pokrojony w plasterki 2 pęczki szparagów pokrojonych na mniejsze(...)bulionu warzywnego Zasmażka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania / Instructions: Zupa szparagowa W garnku roztopić masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić seler naciowy, pora, marchew i pietruszkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Smażyć warzywa z czosnkiem przez chwilę i dodać pieczarki. Smażyc razem kolejne kilka minut i wsypać zioła. W następnej kolejności wrzucić ziemniaki

Spice things up
Zupa szparagowa z białą fasolą 59

time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone w półksiężyce 1 pietruszka pokrojonej w półksiężyce 1 średni por pokrojony w plasterki 2 pęczki szparagów pokrojonych na mniejsze(...)bulionu warzywnego Zasmażka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania / Instructions: Zupa szparagowa W garnku roztopić masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić seler naciowy, pora, marchew i pietruszkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Smażyć warzywa z czosnkiem przez chwilę i dodać pieczarki. Smażyc razem kolejne kilka minut i wsypać zioła. W następnej kolejności wrzucić ziemniaki

Spice things up
Zupa w stylu zero waste 158

przypomniały mi się zupy z dzieciństwa.  Zupa w stylu zero waste Składniki:  1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka kawałek korzenia pietruszki pół pora pół łodygi selera naciowego łodyga brokuła końcówki szparagów (opcjonalnie) 2 listki laurowe 2 łodyżki świeżego tymianku lub szczypta suszonego kilka ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie sól, pieprz płatki chilli (opcjonalnie) oliwa i masło(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek.  Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i selera naciowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć.  W międzyczasie obrać łodygę brokuła i końcówki szparagów, ja zrobiłam to obieraczką do warzyw. Łodygę brokuła pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Łodygi szparagów

Codzienne Gotowanie
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie. 207

dokładnie mamy ochotę. WARZYWA W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z RYŻOWYM MAKARONEM VERMICELLI Składniki: 1 duża cukinia 1 duża marchewka 2 czerwone papryki 2 duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek(...)zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy w cienkie słupki, na zapałkę. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy na dużym

Naturalna Kuchnia
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 147

żołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne) łyżka oleju rzepakowego(...)jeszcze zrobionych zapasów :(   Przygotowanie Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondelku, po czym podsmażamy w nim cebulę. Obieramy marchew i kroimy w kostkę. Myjemy seler naciowy, przekrajamy wzdłóż i kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę (lub szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy

VegUlka
Ziemniaczane ravioli 115

przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków(...)kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM 343

lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy

Walijskie Pichcenie
Golonka po Bawarsku... 229

ziele angielskie - liść  laurowy - majeranek - 1 główka czosnku - pieprz w ziarnach - pieprz ziołowy - gorczyca - lubczyk ogrodowy - czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu  - 1 chochla wywaru(...)pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :)  ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk

Zainspiruj się kuchnią
Faszerowane kolorowe papryki 72

tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz Bulgur(...)gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz

Delicious Place
Sałatka z bulguru 99

sałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz wpis Jak ugotować bulgur 150g sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis pół szkl posiekanych świeżych ziół np. pietruszki, oregano(...)bulgur mieszamy widelcem by ziarna kaszy rozsypały się. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Potem fasolę odcedzamy na sicie. Zaraz potem seler naciowy myjemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie plasterki. Następnie kapustę pekińską siekamy drobno. W następnej kolejności paprykę marynowaną kroimy w kosteczkę. Potem zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem

Dorota Smakuje
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 146

oraz odpowiednim doborze mięsa.    Będziesz potrzebować 4 solidne porcję  Farsz Mięso  mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka(...)smaku  Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie

Wylizany Rondel
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 173

również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony(...)szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby

Smaczne Zdrowe
Żeberka wieprzowe w winnym sosie 105

wieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winny. Składniki 2 kg żeberek wieprzowych 3 młode marchewki 3 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki mąki 200 ml przecieru pomidorowego butelka winna Chianti 1 l bulionu warzywnego kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, oregano 2 liście laurowe 1 główka czosnku Przygotowanie(...)solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu

R'n'G Kitchen