seler naciowy - 4547 przepisów (strona:94/304)

Gulasz z warzywami 135

łopatka. Składniki 500 g  szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Masło roztopić w rondlu(...)oprószone solą i pieprzem .Dodać cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć. Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać pokrojony, paprykę, seler naciowy, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby

O kuchni z uczuciem
Sałatka pieczarkowa 19146

pieczarek pod każdą postacią: mogą być smażone na maśle, nadziewane lub jako farsz do mięsa. Tym razem przedstawiam je pod postacią pysznej sałatki. Składniki 1/2 kg pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy konserwowej szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu Pieczarki myjemy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy(...)minut. Następnie odlewamy wodę. Jak ostygną kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy na sitku. Jajka obieramy i  ścieramy na jarzynowej tartce. Seler naciowy kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek kroimy. Wszystkie warzywa wkładamy do jednej miski. Dodajemy jogurt i majonez, solimy i pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Gotowe. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 201

gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność. Składniki: 400g ryżu Arborio  1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty (ok 10-12minut). Teraz nastąpi kulminacyjny moment dolewania bulionu. Bulion dolewamy do ryżu partiami

Walijskie Pichcenie
Zupa tajska z krewetkami 186

niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego(...)opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę tak samo. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie kawałki. Szalotkę i czosnek drobno poszatkować. Grzyby mun – jeśli korzystacie z tych w całości, należy je zalać wodą, a potem

Pociąg Do Kuchni
Zupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym 11

Zupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym – pyszna, bardzo pożywna i świetnie rozgrzewająca. Przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zup! :) Krótsze dni, coraz częstsza plucha oraz zimne wieczory i poranki nieubłaganie zaczynają dawać się we znaki i upewniać nas w przekonaniu, że to już jesień. Muszę Wam przyznać, że z wiekiem staje się coraz ... Artykuł Zupa z czerwoną soczewicą(...)selerem naciowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Pasztet jaglany 67

hour 15 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 1 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 1/2 dużej cebuli 1 duża marchew 1 duża pietruszka 2 ząbki czosnku 2 łodygo selera naciowego 80 ml oleju 1 duże jajko 1 szklanka rozdrobnionych orzechów laskowych sól do smaku pieprz do smaku 1 duży liść laurowy 5 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku(...)łyżeczka kminku mielonego 1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instructions Kaszę jaglaną ugotować.  Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce do warzyw - duże oczka.  Seler naciowy i cebulę posiekać w drobną kostkę. Do rondla wlać część oleju , rozgrzać, następnie wrzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz cebulę , smażyć na średnim ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka włoska 300

trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!     Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii 1 pęczek selera naciowego 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona) 3 łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 3 liście laurowe(...)łyżka mielonego pieprzu 2 płaskie łyżki gorczycy 1 płaska łyżka kolendry – całej       *** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy *** *** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki *** *** Selera naciowego kroimy w kostkę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny *** *** W międzyczasie warzywa jeszcze

Blog z Apetytem
Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami 126

późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam! Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami Składniki:  500g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 łodyga selera naciowego 2 marchewki 500ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu worcestershire duza garść mrozonego zielonego groszku sól, pieprz olej i masło do smażenia ziemniaki do podania Przygotowanie: Oliwę z masłem rozgrzać(...)głębokiej patelni i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną.  Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, chwile smażyć, aby mąka się przesmażyła.  Wlać bulion, sos worcestershire

Codzienne Gotowanie
Szkocka zupa porowa 176

udka, podudzia lub porcje rosołowe) 1 por 3 marchewki 1 cebula 3 goździki kilka gałązek natki pietruszki 3 listki laurowe pół łyżeczki tymianku kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 500-600g porów 1 łyżeczka cukru 50g brązowego ryżu sól, pieprz (najlepiej biały) masło do smażenia Jak zrobić szkocką zupę porową?  Kurczaka (pałki, udka(...)porcje rosołowe) włożyć do garnka, dodać 1 pora obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki, obrane marchewki, obraną cebulę nadzianą goździkami. Wsypać sól, pieprz, seler naciowy, liście laurowe, natkę pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.  Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z pora i cukinii 139

smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki, ale możecie też podać ją z grzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem.   Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej(...)papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy

Smakowity Blog Kulinarny
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 155

smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje  z kaszą lub kopytkami :))  Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2  cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy sól pieprz  olej brązowe pieczarki Wykonanie:  Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno(...)rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo

Walijskie Pichcenie
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 154

świeżym, anyżkowym zapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki (dla 2 osób - jako dodatek do dania głównego): 2-3 fenkuły 4 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów 250 ml pomidorowej passaty 2 łyżeczki oregano świeżo starty parmezan (ok. 50 g) sól i pieprz Sposób przygotowania: Fenkuły umyć, a zieloną część i nasadę korzeni obkroić(...)Jeśli zewnętrzna warstwa "bulwy" wygląda niezbyt świeżo, należy ją obrać i wyrzucić. Tak przygotowane fenkuły należy pokroić na ćwiartki lub ósemki. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowane warzywa należy blanszować przez 8-10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Passatę mieszamy

W SMAK
Makaron Boloński 133

włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :) Składniki na 4 porcje  Mała marchewka   2 łyżki oliwy z oliwek Mała cebulka   ½ liścia selera naciowego  500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa   ząbek czosnku    kilka listków tymianku i szałwii duże opakowanie makaronu pappardelle  150 g startego(...)sól, pieprz    ¼ szklanki mleka   szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania:  Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając

Słodkie Przyjemności
Ragu alla bolognese (sos boloński) 156

włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny

Oryginalny smak
Omułki , mule po belgijsku 145

otworzyła co oznaczało ,że tylko jedna była zepsuta . Polecam Składniki na 3-4 osoby : 1 kg omułków , muli schłodzonych – świeżych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 3 łodygi selera naciowego 1 dość duży kawałek pora 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego sól do smaku dodatkowo(...)cytryna koper do dekoracji Mule płukamy pod bieżącą , zimną wodą . Na patelni o głębokich brzegach i z pokrywką , podsmażamy na oleju siekanego drobno selera naciowego , pora oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku . Jak zmiękną , wlewamy wino , wrzucamy liście laurowe , ziele , pieprz oraz omułki . Przykrywamy pokrywką i dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą

Ogrodnik w podróży