seler naciowy - 4547 przepisów (strona:94/304)

Pasztet jaglany 78

hour 15 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 1 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 1/2 dużej cebuli 1 duża marchew 1 duża pietruszka 2 ząbki czosnku 2 łodygo selera naciowego 80 ml oleju 1 duże jajko 1 szklanka rozdrobnionych orzechów laskowych sól do smaku pieprz do smaku 1 duży liść laurowy 5 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku(...)łyżeczka kminku mielonego 1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instructions Kaszę jaglaną ugotować.  Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce do warzyw - duże oczka.  Seler naciowy i cebulę posiekać w drobną kostkę. Do rondla wlać część oleju , rozgrzać, następnie wrzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz cebulę , smażyć na średnim ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka włoska 314

trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam!     Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii 1 pęczek selera naciowego 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona) 3 łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 3 liście laurowe(...)łyżka mielonego pieprzu 2 płaskie łyżki gorczycy 1 płaska łyżka kolendry – całej       *** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy *** *** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki *** *** Selera naciowego kroimy w kostkę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny *** *** W międzyczasie warzywa jeszcze

Blog z Apetytem
Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami 139

późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam! Sos z mielonej wołowiny z ziemniakami Składniki:  500g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 łodyga selera naciowego 2 marchewki 500ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu worcestershire duza garść mrozonego zielonego groszku sól, pieprz olej i masło do smażenia ziemniaki do podania Przygotowanie: Oliwę z masłem rozgrzać(...)głębokiej patelni i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną.  Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, chwile smażyć, aby mąka się przesmażyła.  Wlać bulion, sos worcestershire

Codzienne Gotowanie
Szkocka zupa porowa 187

udka, podudzia lub porcje rosołowe) 1 por 3 marchewki 1 cebula 3 goździki kilka gałązek natki pietruszki 3 listki laurowe pół łyżeczki tymianku kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 500-600g porów 1 łyżeczka cukru 50g brązowego ryżu sól, pieprz (najlepiej biały) masło do smażenia Jak zrobić szkocką zupę porową?  Kurczaka (pałki, udka(...)porcje rosołowe) włożyć do garnka, dodać 1 pora obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki, obrane marchewki, obraną cebulę nadzianą goździkami. Wsypać sól, pieprz, seler naciowy, liście laurowe, natkę pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.  Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z pora i cukinii 145

smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki, ale możecie też podać ją z grzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem.   Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej(...)papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy

Smakowity Blog Kulinarny
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 168

smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje  z kaszą lub kopytkami :))  Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2  cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy sól pieprz  olej brązowe pieczarki Wykonanie:  Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno(...)rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo

Walijskie Pichcenie
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 164

świeżym, anyżkowym zapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki (dla 2 osób - jako dodatek do dania głównego): 2-3 fenkuły 4 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów 250 ml pomidorowej passaty 2 łyżeczki oregano świeżo starty parmezan (ok. 50 g) sól i pieprz Sposób przygotowania: Fenkuły umyć, a zieloną część i nasadę korzeni obkroić(...)Jeśli zewnętrzna warstwa "bulwy" wygląda niezbyt świeżo, należy ją obrać i wyrzucić. Tak przygotowane fenkuły należy pokroić na ćwiartki lub ósemki. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowane warzywa należy blanszować przez 8-10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Passatę mieszamy

W SMAK
Makaron Boloński 143

włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :) Składniki na 4 porcje  Mała marchewka   2 łyżki oliwy z oliwek Mała cebulka   ½ liścia selera naciowego  500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa   ząbek czosnku    kilka listków tymianku i szałwii duże opakowanie makaronu pappardelle  150 g startego(...)sól, pieprz    ¼ szklanki mleka   szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania:  Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając

Słodkie Przyjemności
Ragu alla bolognese (sos boloński) 177

włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny

Oryginalny smak
Omułki , mule po belgijsku 162

otworzyła co oznaczało ,że tylko jedna była zepsuta . Polecam Składniki na 3-4 osoby : 1 kg omułków , muli schłodzonych – świeżych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 3 łodygi selera naciowego 1 dość duży kawałek pora 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego sól do smaku dodatkowo(...)cytryna koper do dekoracji Mule płukamy pod bieżącą , zimną wodą . Na patelni o głębokich brzegach i z pokrywką , podsmażamy na oleju siekanego drobno selera naciowego , pora oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku . Jak zmiękną , wlewamy wino , wrzucamy liście laurowe , ziele , pieprz oraz omułki . Przykrywamy pokrywką i dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy 147

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę(...)jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać z kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Garnek rybny z morszczukiem 124

ryżem, pieczywem  lub ziemniakami. Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże cebule 3 średnie marchewki 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody sól pieprz papryka słodka Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem(...)dwóch stron. W garnku rozgrzać masło i lekko zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić

O kuchni z uczuciem
Na wolnych obrotach: domowy rosół 249

wolnego gotowania. Nie jest trudno, ale trzeba być cierpliwym. Do dzieła! SKŁADNIKI: 1 wiejska kura (ok. 1 kg) 4 marchewki 4 pietruszki 0,5 średniego korzenia selera 4 łodygi selera naciowego 2 duże cebule szalotki 0,5 pęczka natki pietruszki 0,5 pęczka lubczyku 10 ziarenek pieprzu sól PRZYGOTOWANIE: Kurę rozpracowujemy dzielnie na części, dokładnie myjemy i czyścimy w środku

Kuchnia w biegu
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 190

Składniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania(...)rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy". Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym

Czarnawisienka
Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika 152

chlodniej. Ale cieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie. Papryka faszerowana miesem mielonym i warzywami skladniki: 3 papryki okolo 400g miesa mielonego 1 marchewka 2 lodygi selera naciowego mrozony groszek zieolny - okolo 2 garscie puszka pomidorow 1 cebula 2 zabki czosnku sol, pieprz czarny swiezomielony pieprz cayenne wykonanie: Papryki nalezy umyc, przekroic na pol i usunac z nich(...)gniazda nasienne. Na patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek. Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Papryke solimy wewnatrz i napelniamy farszem

Przysmaki Karolki
Zapiekanka z makaronem i kalafiorem z chrupiącą posypką 90

kalafiorem ma zdecydowanie mniej kalorii niż macaroni&cheese. Udało się to osiągnąć dzięki dwóm sprytnym zabiegom. Po pierwsze zapiekanka zawiera w sobie dużo warzyw – oprócz pora, selera naciowego, jest tu oczywiście nasz główny bohater, czyli cały kalafior. Po drugie, na wierzchu zapiekanki, zamiast startego sera pojawia się pyszna, chrupiąca posypka. Przygotowujemy ją z suchego, razowego chleba z dodatkiem(...)mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, wege, zapiekanka Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 por (biała część) 3 łodygi selera naciowego 1 średni kalafior 500 g makaronu 600 ml mleka 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki musztardy

Na-talerzu.pl
Sałatka z soczewicą i pieczarkami 62

porządki w lodówce skończą się takim smakołykiem. Proporcje podaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki)  * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę(...)opłukałam i ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam na maśle, ugotowałam jajka na twardo. Po przestudzeniu  w.w pokroiłam i połączyłam składniki i dodawałam następne. Łodygę selera naciowego pokroiłam w plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez

Pieprzyć z Fantazją
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 174

krótce. Dokładny przepis poniżej. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym. Składniki : 2-3 polędwiczki wieprzowe 2 cebule cukrowe 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa do smażenia sól i pieprz Przepis na polędwiczki wieprzowe - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. polędwiczki oczyścić(...)cieple. Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę octu jabłkowego, cały czas mieszając odparować przez ok. 30s. Następnie dodać miód, rozmieszać i wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek. Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie

Moja Książka Kucharska
sałatka z soczewicą i pieczarkami 189

lodówce skończą się takim smakołykiem :D Proporcje podaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki :D ) : * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę opłukałam(...)ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam na maśle, ugotowałam jajka na twardo. Po przestudzeniu  w.w pokroiłam i połączyłam składniki i dodawałam następne. Łodygę selera naciowego pokroiłam w plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez. Z majonezem

Pieprzyć z Fantazją
Paprykarz jaglany (wegański) 147

Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej(...)papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 176

oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam.     Składniki: 600 – 700 g   golonki wieprzowej 500 g łuskanego grochu 4 średnie marchewki dolna część selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska        Wykonanie: Golonkę(...)garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda   się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam.   Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę posiekałam, a seler naciowy po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam wszystkie warzywa. Smażyłam na małym gazie około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przyklejały

Kuchnia u Krysi
Zupa z pokrzywy. 221

terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki 1 cebula pęczek lubczyku 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe 2l wody 3 średnie ziemniaki 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany(...)żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili  Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania