ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne pół łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 100g roztopionego masła 1 nieduża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 80 ml czerwonego wytrawnego wina rękaw lub torebka do pieczenia PRZYGOTOWANIE: W miseczce wymieszaj oregano, obie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz. Tą mieszaniną nasmaruj(...)dokładnie pierś z indyka i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę o boku 2-3 cm lub w podobne kawałki. Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia
nietylkopasta.plmój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovysałatki jajecznej z pysznym sosem , oraz sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach. Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Składniki: ryż jaśminowy: 100 g jajka: 3 szt. szynka: 100 g seler naciowy: 2 łodygi szczypiorek majonez: 1 łyżka jogurt gęsty: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy również w drobniutką kostkę. Szczypiorek siekamy. 2. Ugotowany ryż przekładamy na sito, aby odparował i lekko przestygł. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. 3. Jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Składniki na sałatkę wkładamy do miseczki
Kuchnia Na Wypasieliści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację. Składniki: cebula 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku papryczka chilli sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 marchewki pasata pomidorowa 500g litr wody lub bulionu szpinak 100g dodatkowo: szpinak do ozdoby, jogurt naturalny, pestki(...)dyni Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem
wysmienitysera camembert 50 g dowolnego innego sera, może być kawałek goudy, mozzarelli 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 pieczarek łyżka masła 1 łodyga selera naciowego 50 g wędzonego łososia garść posiekanych drobno orzeszków ziemnych 3 łyżki tartego parmezanu garść pomidorków koktajlowych garść posiekanej natki 200 ml śmietany 30% sól(...)pieprz Ugotuj musze w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i pieczarki. Dodaj posiekanego selera naciowego oraz kapary i smaż składniki kilka minut. Ściągnij patelnię z ognia i dodaj pokrojonego drobno wędzonego łososia, posiekane sery, natkę pietruszki, łyżkę śmietany i dopraw nadzienie solą oraz pieprzem. Na koniec wmieszaj orzechy. Pozostałą śmietanę wymieszaj z parmezanem, pomidorkami, solą
Mango PapajaPrzepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii. Składniki 2 łodygi selera naciowego 1 awokado 300 g zielonych winogron bezpestkowych 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek kilka gałązek majeranku sól pieprz Przygotowanie Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem
R'n'G Kitchenwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie(...)sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki
Życie zamknięte w smakuimbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:) Składniki: 2 puszki kukurydzy (680 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz cayenne Dodatkowo: 500 g mielonego mięsa papryczka chilli natka pietruszki Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika
Smakowity Blog Kulinarnykwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego(...)siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy
Walijskie PichcenieJest lekko czosnkowa, ale jeśli nie lubimy smaku czosnku - pomińmy go, i tak będzie bardzo smacznie 😉 Składniki: op. tortellini (moje z serem i szpinakiem) puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 2-3 gruntowe ogórki natka pietruszki/ szczypiorek kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy majonez Wykonanie: Tortellini gotujemy wg opisu(...)opakowaniu (a nawet chwilę krócej, żeby nam się nie rozwaliły). Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę, seler naciowy, ogórek gruntowy, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majonez. Mieszamy wszystko delikatnie. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na około
Walijskie Pichceniebułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka sosu Worcestershire ½ cebuli 2 łodygi selera naciowego 50 g startego parmezanu garść natki pietruszki sól, pieprz oliwa Sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej 200 g krojonych pomidorów 100 ml wody(...)cebuli 1 ząbek czosnku 1½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Kroki Zacznij od przygotowania klopsików. Cebulę i łodygi selera naciowego włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż ją do miski. Do miski dodaj też mięso mielone, parmezan, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj wszystko
Na-talerzu.plnamoczona w wodzie lub mleku kajzerka majeranek sól, pieprz do smaku Na sos: bulion drobiowy (jeśli nie mamy - woda) liść laurowy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łodyga selera naciowego śmietanka 18% 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody koperek Wykonanie: Do zmielonego mięso(...)dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Następnie warzywa wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do sosu. Sos zagęszczamy mąką
Walijskie Pichcenieansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Prosta, smaczna, pełna aromatu z dodatkiem ryżu i fioletowych ziemniaków. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 3-4 fioletowe ziemniaki 200 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1,5 l wrzątku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki ryżu 2 łyżki śmietany 18% szczypiorek sól(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy myjemy, kroimy. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z limonki. Gotujemy przez kwadrans, następnie wsypujemy ryż, gotujemy do jego miękkości, mieszając
R'n'G KitchenRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(...)łyżką oleju z orzechów włoskich. Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Dodać uprażone i posiekane orzechy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Bon Appetitminut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron. Farsz 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 por 3 średnie marchewki 2 gałązki selera naciowego 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Dodatkowo 200 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera posiekany szczypiorek Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler naciowy, i pokrojone pieczarki. Do warzyw wlać 3/4 szklanki bulionu warzywnego i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa powinny być miękkie. Na każdy naleśnik nałożyć warzywa zwinąć w rulonik i układać w naczyniu do zapiekania. Całość posmarować śmietaną i posypać
O kuchni z uczuciemjajko szczypta cukru , szczypta soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy(...)wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając
Ogrodnik w podróżysezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody(...)Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki: pierś z kurczaka dwie łodygi selera naciowego jedna puszka pomidorów cztery pomidory oliwa z oliwek sól pieprz szklanka bulionu pół puszki mleka kokosowego sok z połowy limonki łyżka ziaren kolendry garść świeżej bazylii chili w płatkach szczypta cukru Świeże pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z łodygami selera naciowego i świeżą bazylią, polewamy
Mango Papajanowych. Prawie wszystkie produkty można jeszcze bardziej nawodnić, czyli uzyskać z nich więcej soku , jeśli się je wcześniej namoczy w świeżej zimnej wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo(...)obrany /250g/ 2,5cm świeżego imbiru (kawałek wielkości połowy kciuka) /4-5g/ SOK NA DRUGIE ŚNIADANIE (2h później) 10.00-11.00 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 4 średnie łodygi selera naciowego /250g/ 2 szklanki krojonego jarmużu /100g/ 2/3 dużego pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ 1 duże jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego /200g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g
Karo in the Kitchenzielonej soczewicy, 2 garście pęczaku, 1 por, 1 puszka białej fasoli, około 100 gramów mrożonej fasolki szparagowej, 4-5 brykietów mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, 3-4 łodyg selera naciowego, suszony tymianek, sól, pieprz. Jak zrobić krupnik sposobem włoskim? Do gotującego się wywaru wrzuć posiekaną cebulę, pęczak oraz soczewicę, gotuj około 15 minut, po czym do zupy wrzuć fasolę(...)puszcze wraz z zalewą, fasolkę szparagową, szpinak, marchewkę pokrojoną w kostkę, pokrojonego pora i seler naciowy, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj kolejne 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dodaj wody. Gotowe! Rada: spotkaliśmy się również z odmianą tej zupy, której zamiast szpinaku dodano pomidory. Jeśli gotowaliście taką, koniecznie dajcie znać w komentarzu
Kulinarna Polskatrakcie grillowania :) Składniki : - filet z kurczaka, -mieszanka do kurczaka utarta w moździerzu : oregano, tymianek, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, kolendra, sól, pieprz, olej. - seler naciowy ( 4-5 łodyg ), - pęczek rzodkiewek, - ogórek świeży, - sałata, - gruby szczypior, - sól, pieprz, Sos : - łyżka majonezu, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka musztardy. Wykonanie : Mięso pokroić i zamarynować w mieszance przypraw. Grillować(...)tradycyjnie, na powietrzu lub w domu na suchej patelni. Przestudzony filet pokroić w kostkę. Seler naciowy oczyścić i pokroić w plasterki, natomiast rzodkiewki i ogórka w zapałkę. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem
Przepisy MikołajaDąbrowskiej – przepis krok po kroku Do przygotowania spaghetti będziecie potrzebować: 4 średniej wielkości cukinii 4-5 średniej wielkości pomidorów (można dodać pomidory z puszki) 2 marchewek pół pęczka selera naciowego 1 małej cebuli 1 ząbka czosnku przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, kurkuma, bazylia, oregano, papryka słodka oraz papryka wędzona Oczywiście przyprawy możecie dodać według(...)Dąbrowskiej Robiliście kiedyś warzywne makarony? Jakie warzywo wykorzystywaliście do tego celu? Smacznego! A jeśli szukacie przepisów podczas diety dr Dąbrowskiej lub wiosennego detoksu, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku Artykuł Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondikoncentratu pomidorowego. Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami. Składniki: 400 g białej fasoli z puszki 2 marchewki 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka słodka(...)mielona szczypta kminku mielonego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 7-9 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Mieszamy i gotujemy około
Kuchnia MagdaLenyawokado. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (dodałam czarny sezam) - 1 dojrzałe awokado - kilka pomidorków (lima, cherry lub koktajlowe) - kilka czarnych oliwek - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łodygi selera naciowego - limonka (skórka i sok z ½ ) - kilka listków świeżej mięty - różowa sól himalajska - olej sezamowy Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu, dodając czarny sezam (jeżeli(...)macie, można pominąć). Ostudzoną komosę przekładamy do miski. Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy łodygi selera (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Do komosy dodajemy – całe oliwki, pokrojone łodygi selera naciowego (jak kto lubi – w plasterki, kostkę), przekrojone na połówki pomidorki, awokado (można wydrążyć specjalną łyżeczką kulki lub pokroić w większą kostkę). Całość skrapiamy sokiem z ½ limonki (zanim wyciśniecie sok, zetrzyjcie
mojewypiekiinietylkoKolejną propozycją na Wielkanocny stół są jajka faszerowane selerem naciowym , ogórkiem oraz szalotką. Szybkie w przygotowaniu , fajnie wyglądają a przy tym znakomicie smakują. Zapraszam i Smacznego. Jeżeli podobają Ci się moje przepisy zapraszam do odwiedzenia i po lubienia mojego FP GOTOWANIEPATKI Dla mnie to wiele znaczy :) Dziękuję :) SKŁADNIKI: 4 jajka na twardo 1 łodyga selera(...)ogórki konserwowe 1 szalotka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE: Jajka obieram i kroję na pół. Następnie wyjmuję żółtka. Selera naciowego myję i kroję w bardzo drobną kostkę. Przekładam do miseczki. Ogórki konserwowe drobno siekam i dodaję do miseczki. Szalotkę obieram i siekam drobno dodaję do miseczki. Żółtka drobno siekam dodaję do miseczki
Gotowanie Patkipół godziny mamy smaczną zupę. Do dzieła SKŁADNIKI: 1litr bulionu warzywnego 2 duże zielonej papryki 1 mała cukinia 0,5 średniego korzenia selera 1 pomidor 4 łodygi selera naciowego 2 małe cebule szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 pęczka kolendry 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka komosy ryżowej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części
Kuchnia w bieguogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry 1 łyżka soli gorczyca seler naciowy cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz(...)plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut. Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Taste TherapyEfekt zaskoczy Was pozytywnie, a goście poproszą o dokładkę! Składniki -cieciorka SKWORCU -pieczarki marynowane całe ORZECH -kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki -sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką(...)pokrój w kosteczkę. Do cieciorki dodaj kukurydzę mini i czosnek włoski. Pokrój korzeń selera naciowego drobno i dodaj do całości. Lekko przemiszaj. Pokrój pieczarki marynowane Orzech. Dodaj do sałatki. Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który
Z Kuchni Do Kuchnizwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację. Składniki: 1 op śledzi matias w oleju 1 jabłko 0,5 papryki czerwonej 5 ogórków konserwowych w kurkumie 1 łodyga selera naciowego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 łyżki majonezu sól,pieprz, Wykonanie: Jabłko obieramy kroimy na cztery części i oczyszczamy z nasion kroimy w kostkę. Paprykę myjemy przekrawamy(...)pół i również wyciągamy nasiona kroimy w kosteczkę. W ten sposób kroimy też ogórki, seler naciowy obraną cebulę. Śledzie kroimy w paski. Wszystko przekładamy do miski dodajemy majonez oraz przyprawy wszystko mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przed podanie posypujemy czarnuszką. Smacznego
kgwjanczewoochotę. Jak pojadę do Neapolu ..to będzie to pierwsza rzecz, na która się wybiorę. Miejmy taka nadzieję! Składniki 200 g conchiglie rigate MALMA-klik 200 g mieszanki groszków wszelakich seler naciowy listki bazylii pół cebuli ząbek czosnku peperoncino oliwa z oliwek czarny pieprz lub sól ziołowa suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim, opcjonalnie parmezan lub grana starte na płyteczki Wykonanie. Wypłukać(...)porządnie groszki , zalać zimna wodą, gotować pod przykryciem nawet do półtorej godziny ,aż zmiękną. Dołożyć seler naciowy, bazylię, peperoncino-szczyptę, sól, czosnek, przykryć i gotować jeszcze troszkę. Międzczasie ugotować conchiglie rigate Malma w osolonej wodzie. Kocham ten typ makaronu, calutkie nadzienie sie do niego wciska ! Ugotowane conchiglie rigate odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek, wyłożyć
Z Kuchni Do Kuchni