seler naciowy - 4708 przepisów (strona:85/314)

LETNIA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW. Z PULPETAMI 125

łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Na zupę: pęczek młodej marchewki 1 młody seler pęczek młodej pietruszki 1 młody por mały kalafior żółta fasolka szparagowa 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki śmietanka 18% ziele angielskie liść(...)laurowy sól pieprz posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk Wykonanie: Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior i fasolkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy całość około 15-20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę śmietanką

Walijskie Pichcenie
Zupa z soczewicą 78

rezygnujcie z niego, pasuje jak ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki  sól olej rzepakowy   Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy(...)dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Smażymy 2 minuty. Po tym czasie, do warzyw wlewamy wodę, passatę, doprawiamy liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą i dorzucamy do zupy

Kardamonovy
Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta 135

minut Składniki na przygotowanie 2 porcji 100 g komosy ryżowej Puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika) Pół czerwonej papryki 2 garści szpinaku 2 łodygi selera naciowego Plaster sera feta Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Zataar, oregano, pieprz, papryka wędzona Komosę ryżową ugotować Cebulę i czosnek posiekać Na odrobinie oleju zeszklić na patelni cebulę, po chwili dodać(...)czosnek i także przysmażyć Dodać posiekany seler naciowy, paprykę oraz szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość Po tym czasie wlać na patelnię pomidory Doprawić i dusić jeszcze kilka minut Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę i połączyć z ugotowaną komosą Posypać pokruszoną fetą

HealthyCreations
SAŁATAKA Z TUŃCZYKIEM, MAKARONEM I WARZYWAMI 134

tuńczykiem. Składniki: 250 g makaronu świderki Arc Pol 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka(...)kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać z koperkiem

Kuchnia w oparach
Sałatka owocowa z serem feta 108

Szybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny

R'n'G Kitchen
Krem z pomidorów à la Krwawa Mary 193

obniżać ryzyko raka trzustki i raka szyjki macicy. Same plusy:-) Składniki na 6 porcji: 3 puszki pomidorów duża cebula 3 ząbki czosnku czubata łyżka miodu parę kropel tabasco 150g selera naciowego sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka oregano Dodatkowo można przygotować serowe grzanki Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, zmniejsz ogień i pozwól by cebula się(...)lekko skarmelizowała. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami oraz 2 szklankami wody. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku miodem, solą, pieprzem, sosem tabasco oraz oregano. Całość zmiksuj. Możesz podawać z grzankami serowymi

wysmienity
Sałatka z kaszy gryczanej 411

dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści  kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej  1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie(...)miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego

kgwjanczewo
Lekkie chilli z indyka 76

ciężkie danie, więc postanowiłam przygotowac jego lżejszą wersję - mięso wołowe zastąpiłam indykiem, i  nie dodawałam czerwonej fasoli ale nie poskąpiłam innych warzyw. Znajdziecie tam paprykę, marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dzięki temu całość zyskuje lekkości, syci ale nie zapycha jak jego oryginalna wersja. Na wierzch klasycznego chilli con carne często dodaje się śmietanę- ja dodałam pokrojone plasterki avocado. Można(...)diecie, ale wszystkim bo świetnie smakuje. Lekkie chilli z indyka Składniki: 1 łyżka oleju 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 2 papryki ( najlepiej różnego koloru) 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 500 g mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1/2 łyżeczki: ostrej papryki i kminu rzymskiego i chilli (najlepiej w płatkach) soł, pieprz do smaku 1 puszka

Smaczny zeszyt
Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. 396

spokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne.  Zupa lasagne   10 płatów makaronu lasagne  1 cebula  2 kawałki selera naciowego  2 marchewki  1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego  0,5 litra wody  1 litr rosołu / wywaru warzywnego  70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka(...)oregano 4 ząbki czosnku  Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący.    Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 132

więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól pieprz 125 g ravioli z mięsem Arc Pol 1 pęczek koperku 1 mały kubek jogurtu naturalnego olej Makaron ravioli(...)gotujemy. Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć warzywa (ok 4 minut). Podsmażone Warzywa oraz brukselkę gotować w wodzie do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę. Podawać z koperkiem i ugotowanym ravioli

Kuchnia w oparach
WŁOSKA ZUPA MINESTRONE 93

rozgrzewać zupami. Jedną z takich zupa jest właska minestrona. Aromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch. Składniki: 1 l bulionu 10 dag zielonego groszku z puszki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka makaronu Arc Pol świderki 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól pieprz Makaron(...)świderki ugotować al dente Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem.  Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem

Kuchnia w oparach
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami 113

Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka  3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku  4 ząbki czosnku vegeta, pieprz  1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy(...)dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi

Szefowa kuchni
Sajgonki na zimno 233

zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw. Składniki: - kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6), - 1/2 czerwonej papryki, - 2 pałki selera naciowego, - 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, - 1 mała cebula, - kiełki rzodkiewki, - 1 mała marchewka. Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy(...)cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki. Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę. Na talerz nalewamy trochę wody (ja używam letniej), wkładamy do niej 1 arkusz papieru - nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać

Co na wege obiad?
Warzywa z patelni 156

Zapraszam :) Składniki : 1 puszka fasolki czerwonej 3 marchewki 1 puszka kukurydzy kawałek pora 1 papryka czerwona  2 garści  fasolki mrożonej zielonej 2 selery naciowe  Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 łyżki masła  Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć(...)wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem aż zmiękną  Pod koniec dodać śmietankę i dusić około 6 minut . Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu . Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 211

inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki seler naciowy marchewka czosnek cebula 3 duże pomidory bez skórki sól oliwa z oliwek liście bazylii Przechodzimy do wykonania. Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung. Następnie dolałam wody, wsypałam(...)kolejno – kolendrę i przyprawę do fasolki. Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki. I nastawilam. Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało. Następnie.... Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną cebulę. Dołożyłam pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone. Rozgniotłam..ubijakiem

Z Kuchni Do Kuchni
Placek ziemniaczany pieczony 153

pomijając mąkę. Składniki -ziemniaki , ile..to już wasza decyzja -marchewka 1 lub 2 -2 jaja -parmezan tarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka(...)wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę zmiksowana w blenderze i mieszamy. Ja to zrobiłam wszystko w CC Major i pasta wyszła elegancko. Szklane, żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Rozgrzewająca zupa z serela naciowego i kalafiora – dietetyczna i aromatyczna 171

pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego(...)Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko 5 min. Dodajemy seler naciowy, szczypiorek, koperek, dolewamy gorącej wody, tyle, żeby uzyskać odpowiednią gęstość. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym do smaku, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 min, smaki się

Moniki Smakołyki
Zupa dyniowa – najprostsza 194

nadaje zupie wyjątkowo intensywny, złoty kolor. Warzywa . Wiadomo, że kluczowym składnikiem jest dynia, ale pełny i głęboki smak zupy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Bulion . Smak zupy w ogromnej mierze zależy od bulionu, z dodatkiem(...)porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa 1,5 litra bulionu warzywnego 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% starty kawałek imbiru wielkości 4 cm 1½ łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy Kroki Dynię obierz

Na-talerzu.pl
Mule w białym winie 187

najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière ), jednakże dodaję do nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się  w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych muli nie może zabraknąć wspaniałych belgijskich frytek z grubo krojonych ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych(...)Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli 3 drobno posiekane szalotki 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 laski selera naciowego, pokrojonego na kawałki 1/2 natki posiekanej pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 250 ml białego wytrawnego wina łyżka masła oliwa z oliwek Mule wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą, zeskrob narośla

Food Square
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 180

Składniki (dla 2 osób) Szczupak i warzywa 600g szczupaka w dzwonkach 1 średnia / 2 małe marchewki (180g) 1 średnia biała cebula (120g) 1 średnia czerwona cebula (120g) 2 łodygi selera naciowego (100g) mąka pszenna masło oliwa 1 płaska łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej(...)płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. W niewielkim

Kulinarna Pokusa
Najlepsza zapiekanka na obiad? Sprawdź nasze top 3! 105

sytości dla wszystkich! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowina lub mieszane) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 200 ml czerwonego wina (opcjonalnie) 300 g makaronu lasagne 500 ml mleka 50 g masła 50 g mąki 100 g parmezanu sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku Sposób przygotowania: Najpierw(...)patelni podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze zarumienione. Następnie dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, czerwone wino (jeśli używasz) oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę, a następnie stopniowo dodawaj mleko, mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy. W naczyniu

kuron.com.pl
ZIELONY CHŁODNIK Z AWOKADO 58

Zupełnie prosty przepis na wegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania. Przygotowanie : 15 min. Porcja dla osób  : ● 1 awokado ● 1 ogórek (średni) ● 2 świeże cebulki ● 1 łodyga selera naciowego ● 1 zielone jabłko ● garść

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pieczarki Zatar 71

obiadu, do kanapek, do wrapów czy do zapiekanek. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PIECZARKI ZATAR Składniki : 3 cebule małe 1 łodyga selera naciowego 6 łyżek oleju 500g pieczarek 1 łyżka przyprawy Zatar sól pieprz ząbek czosnku Jak zrobić pieczarki zatar: Najpierw pieczarki myjemy i dajemy im obcieknąć na durszlaku. Następnie cebule kroimy(...)półplasterki i podsmażamy na oleju ok 2 minuty. Selera naciowego kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli. Następnie pieczarki kroimy w ćwiartki lub w grube plastry i dorzucamy do cebuli. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy. Potem wszystko podsmażamy 3 minuty. Doprawiamy do smaku. Artykuł Pieczarki Zatar pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Wrapy z tuńczykiem 72

Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 tortille – 150-170 g tuńczyka z puszki (może być zarówno w oleju jak i sosie własnym) – pół czerwonej cebuli – 1 laska selera naciowego – 2 łyżki majonezu – pół szklanki porwanej lub pokrojonej sałaty rzymskiej, lub lodowej – 1/3 szklanki tartego sera cheddar – chipsy nachos – po kilka sztuk na porcję(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak selera naciowego. Do miseczki dodaj pokrojone wcześniej warzywa, tuńczyka odsączonego z płynu oraz majonez. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na obu tortillach na środku układaj porwaną lub posiekaną sałatę, na niej porcję tuńczyka, po kilka nachos i tarty ser cheddar. Uważaj

nietylkopasta.pl
Sałatka sycylijska – do słoików 115

cząstki lata w słoiku. Polecam!     Składniki: 1 kg cukinii 1 kg ogórków gruntowych 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1kg czerwonej papryki (może także żółta) 1 pęczek selera naciowego 3 łyżki soli Zalewa: 2,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru 3 liście laurowe 1 łyżka mielonego pieprzu 1 łyżka łyżki gorczycy 1 łyżka kolendry – całej(...)Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki *** *** Selera naciowego kroimy w kostkę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odkładamy na około 2 godziny. W międzyczasie warzywa jeszcze dwa razy mieszamy *** *** Po tym czasie w garnku zagotowujemy ocet z cukrem i pozostałymi składnikami zalewy

Blog z Apetytem
Domowa Kostka Rosołowa 94

szczególnie rosołu. PRZEPIS NA DOMOWĄ KOSTKĘ ROSOŁOWĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa z kurczaka 100 g cebuli 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 100 g selera naciowego 100 g pora 1 łyżeczka majeranku kilka gałązek świeżych ziół 1 łyżeczka pieprzu 25 g soli 2 łyżki oleju Wykonanie Surowe mięso zmielić, najlepiej dwukrotnie. Cebulę pokroić w kosteczkę, pora(...)krążki. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce. Seler naciowy oraz zioła drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie 40- 50 minut, całość zmiksować na papkę. Tak przygotowaną gorącą mieszankę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle

Przepiski.pl
Ptysie nadziewane sałatką jajeczną 137

jajecznej z kukurydzą, cieciorką podanej w kruchych ptysiach. Po prostu pycha. Można je jeść jednego za drugim :) Polecam wypróbować:) Składniki: 5 ugotowanych jajek na dwardo 1/2 czerwonej papryki kawałek selera naciowego 1/2 pęczka szczypiorku 4 plasterki szynki np: z kurczaka 4 oliwki 80 g  cieciorki, porcja na raz Bonduelle   80g  kukurydzy Bonduelle   1 łyżka majonezu sól(...)pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości 1 paczka ptysiów Brześć   Składniki: Jajka,seler naciowy, paprykę,oliwki i szynkę kroimy w drobną kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez tak na wyczucie żeby nie powstała ciapa.Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, mieszamy. Z ptysiów ścinamy kapturek i nadziewamy sałatką. Życzę smacznego:)     Bonduelle posiada szeroki

Sama słodycz i szczypta chili
Udka z kurczaka na sposób włoski 110

spróbujcie sami, na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 100 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli natka pietruszki garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie Pomidory przekładamy(...)miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Zupa bretońska 183

porze roku. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to i taka zupa przypadnie Wam do gustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej lub białej fasoli sól, pieprz Sposób wykonania(...)gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę i selera naciowego pokrojone w plasterki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę i gotować, aż warzywa zmiękną. 2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i przełożyć do zupy wraz z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki). Na patelni zrobić zasmażkę (u mnie 1/5 szklanki oleju

Kuchnia domowa Ani
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 309

miski. Znowu rozgrzewamy olej – tym razem dwie łyżki, na średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją, mieszając, do zeszklenia. Przeciskamy do cebuli obrany czosnek, wrzucamy drobno pokrojone łodygi selera naciowego i marchew skrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy warzywa razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się widocznie karmelizować (dokładnie(...)większa ilość sera sprawiłby, że zaczęłoby się ciągnąć. NADZIENIE MIĘSNO-WARZYWNE 4 średnie porcje 0,5kg mielonej wołowiny 200ml mocnego, esencjonalnego rosołu wołowego 100g cebuli (biała lub czerwona) 150g selera naciowego 150g marchewki 150g zielonego groszku (mrożony) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 174

żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej ½ kg mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1  marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy(...)całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej

Walijskie Pichcenie
Zupa z fasoli i chorizo 158

robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika. Zupa z fasoli i chorizo Składniki: -  cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych  - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano - sól - pieprz - kminek - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy na piórka i dusimy na oliwie do miękkości(...)dodajemy marchewki i zalewamy wodą. Gotujemy chwilę, dodajemy obrany seler naciowy, pokrojoną w plastry kiełbasę i pomidory, gotujemy kilka minut. Na sam koniec dodajemy odcedzoną białą fasolę, przyprawiamy i gotujemy  około pięciu minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gulasz warzywny 170

obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy(...)dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy.  3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą

Szefowa kuchni
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 140

zostaje soczysta w środku. Nie bójcie się mocnych połączeń – nadają smakom nowego wymiaru. Egzotyczne pomarańcze i limonka w takim wydaniu świetnie podkreślają smak delikatnego, białego mięsa, a ogórek i seler naciowy dodają nutę świeżości. SKŁADNIKI 2 średnie pstrągi 1 czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół w cienkie plasterki kilka(...)gałązek kopru kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony

Karo in the Kitchen
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 167

zjeść wieczorem coś ciepłego... Widząc młody groszek nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić.... mimo.. niestety wysokiej ceny :( Składniki: 4 skrzydełka 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek selera naciowego pół szklanki młodego groszku 3 młode ziemniaki 5-6 różyczek kalafiora, natka pietruszki sól i pieprz.    Wykonanie:  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka - gotujemy(...)minut po czym dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki,różyczki kalafiora,seler naciowy pokrojony w kostkę. Gotujemy kolejne 15 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz groszek. Całość gotujemy jeszcze chwile, aby ziemniaki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy  posiekaną natkę pietruszki

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWA Z LANYMI KLUSKAMI 206

roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Polecam! Składniki: 1/2 kg skrzydełek 1 mały kalafior 2 młode marchewki kawałek selera łodyga selera naciowego świeży koperek śmietana 18% sól ziele angielskie liść laurowy na lane kluski : 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli Wykonanie:  Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić i  gotować już pokrojone, jednak ja zawsze

Walijskie Pichcenie