klarownych. Przed użyciem należy wszystkie części oczywiście umyć, i potem tylko poskładać. Samo składnie części to dosłownie minuta. Wyciskarką przygotowałam dwa soki : Zielony : 1 ogórek zielony 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi 1 gruszka natka pietruszki Wyciskarka wyposażona jest w fajny pojemnik do którego możemy wyciskać bezpośrednio sok, albo też do szklanki jak kto woli. Warzywa przed włożeniem(...)pojemnika tnącego należy pokroić. Jabłka, gruszki na ćwiartki, seler naciowy na kilku centymetrowe kawałki. Jabłka, gruszki pozbawiamy pestek. Sok jest wyciskany w trzech etapach. Pierwszy etap to rozdrobnienie warzyw za pomocą noża tnącego, drugi etap warzywa przerabiane są na pulpe, a trzeci etap mamy już gotowy wyciśnięty sok. Powiem szczerze że byłam bardzo zdziwiona jak wyciskarka dokładnie wyciska
wesoła kuchniamoże trochę więcej, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta 1 duże jajko szczypta soli 4 łyżki oleju Na farsz: 500g mielonego mięsa z szynki 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 250g pieczarek 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku łyżka oleju oraz olej do obsmażenia Sos czosnkowy do podania: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego(...)dodajemy jeszcze odrobinę mąki, za gęste – troszkę mleka lub wody. Odstawiamy ciasto. Przygotowujemy warzywa – marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Seler naciowy myjemy, odcinamy końce i kroimy także w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy – ja nie obieramy, oczyszczam na sucho ręcznikiem papierowym. Pieczarki także kroimy w drobną kostkę. Na patelni
Smaczna Stronamożna dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Bo czy wiedzieliście, że od 1982 roku istnieje oficjalny przepis sosu bolońskiego do makaronu? Lub że dodaje się do niego boczek, czerwone wino, seler naciowy? Jesteście zdziwieni? My także byliśmy. Okazało się jednak, że ten przepis jest świetny i według niego zrobiliśmy doskonały sos bolognese . Składniki na sos bolognese 250 g mięsa mielonego wołowo(...)wieprzowego 150 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki 1 przecier pomidorowy (500 ml) 1 szklanka mleka 1 1 / 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku (można zastąpić 1 / 2 łyżeczki suszonego) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka suszonego oregano
niecodziennikparyczas grillowania, zwłaszcza po powolnym zdejmowaniu obostrzeń. Do mięs warto dodać coś zdrowego i chrupiącego , np. sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, zdrowa i pożywna. Składniki : - 3 łodygi selera naciowego - około 30 cm kawałek rzodkiewki japońskiej japońskiej - jedno średnie jabłko słodko-kwaśne - garść orzechów włoskich Sos: - 100ml jogurtu naturalnego - koperek, sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka majonezu Seler naciowy
Kuchnia Pełna Emocjiskładniki. Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler
Pieprzyć z Fantazjąpenne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy 1 cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Przygotować sos: Boczek posiekać. Seler
Kuchnia w oparachNieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy
Pieprzyć z Fantazjąoliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem(...)wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około
Plate of Joyróżne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler
Jadło i czytadłosałatkę tę jadłam po raz pierwszy podczas wakacji w Hiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna, zwłaszcza, że od dłuższego czasu jestem wielbicielką ... selera naciowego. W restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma) i taką przygotowałam :) Składniki: pęczek selera naciowego
Walijskie PichcenieZatem, jeśli Wy też macie problem co zrobić z nadmiarowym kawałkiem kangura 😋, zapraszam... Składniki (na 4 osoby👱👱👱👱) 1. Marynata: 0,5l czerwonego, wytrawnego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew 3-4 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 liście laurowe 3-4 goździki 2. Ragù: 300g mięsa z kangura (oczywiście, może być także(...)inna dziczyzna) 100g Pancetty 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew 1 butelka (0,7l) passaty 100ml czerwonego, wytrawnego wina 100ml mleka gałązka świeżego rozmarynu 2-3 gałązki świeżego tymianku oliwa (jak zawsze – najlepsza jaką mamy) sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 3. Makaron: 400g makaronu, najlepiej świeżego w typie szerokich wstążek Wykonanie: 1. Marynowanie: mięso
Pasta Po PolskuCaponata to tradycyjne danie sycylijskie, które występuje w wielu wersjach, ale podstawowymi jego składnikami są bakłażany, pomidory i seler naciowy. Jest to rodzaj gulaszu warzywnego o słodko-kwaśnym smaku. To danie może być podawane na ciepło, jak i na zimno, chociaż nam lepiej smakowało w tej pierwszej wersji. Caponatę możemy serwować jako danie głównie z pieczywem lub jako dodatek(...)mięs. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bakłażan 1 średnia cebula 3 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g) 1 łyżka kaparów 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz, bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około
Danka Pichciwięc , chcę czy nie i tak by na mnie wymusili Wieprzowina z Laosu jest pyszna , teraz w sklepach bez problemu można też kupić świeże składniki do jej przyrządzenia , czyli seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego(...)chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżymasła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku z cytryny 100 g selera naciowego 50 g szczypiorku garść świeżego tymianku drobno posiekanego 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku dodatki na dekorację: 150 g masła z orzeszków(...)ziemnych (bez dodatku czekolady) 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 50 g orzechów włoskich - połówki do dekoracji 50 g orzechów laskowych pokruszonych 100 ml selera naciowego 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku rodzynki Wykonanie: Skórkę z kromek chleba można okroić, ale w nawale pracy nie trzeba tego robić i wystarczy je nawilżyć bulionem warzywnym, zanurzając z każdej strony. Jeśli okroiliśmy
Sztuka gotowania w/g SamiryPolsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni(...)łyżka słodkiej mielonej papryki 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni
Mania Gotowania