czas grillowania, zwłaszcza po powolnym zdejmowaniu obostrzeń. Do mięs warto dodać coś zdrowego i chrupiącego , np. sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, zdrowa i pożywna. Składniki : - 3 łodygi selera naciowego - około 30 cm kawałek rzodkiewki japońskiej japońskiej - jedno średnie jabłko słodko-kwaśne - garść orzechów włoskich Sos: - 100ml jogurtu naturalnego - koperek, sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka majonezu Seler naciowy
Kuchnia Pełna Emocjiskładniki. Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler
Pieprzyć z Fantazjąpenne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy 1 cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Przygotować sos: Boczek posiekać. Seler
Kuchnia w oparachNieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy
Pieprzyć z Fantazjąoliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem(...)wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około
Plate of Joyróżne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler
Jadło i czytadłosałatkę tę jadłam po raz pierwszy podczas wakacji w Hiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna, zwłaszcza, że od dłuższego czasu jestem wielbicielką ... selera naciowego. W restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma) i taką przygotowałam :) Składniki: pęczek selera naciowego
Walijskie PichcenieZatem, jeśli Wy też macie problem co zrobić z nadmiarowym kawałkiem kangura 😋, zapraszam... Składniki (na 4 osoby👱👱👱👱) 1. Marynata: 0,5l czerwonego, wytrawnego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew 3-4 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 liście laurowe 3-4 goździki 2. Ragù: 300g mięsa z kangura (oczywiście, może być także(...)inna dziczyzna) 100g Pancetty 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew 1 butelka (0,7l) passaty 100ml czerwonego, wytrawnego wina 100ml mleka gałązka świeżego rozmarynu 2-3 gałązki świeżego tymianku oliwa (jak zawsze – najlepsza jaką mamy) sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 3. Makaron: 400g makaronu, najlepiej świeżego w typie szerokich wstążek Wykonanie: 1. Marynowanie: mięso
Pasta Po PolskuCaponata to tradycyjne danie sycylijskie, które występuje w wielu wersjach, ale podstawowymi jego składnikami są bakłażany, pomidory i seler naciowy. Jest to rodzaj gulaszu warzywnego o słodko-kwaśnym smaku. To danie może być podawane na ciepło, jak i na zimno, chociaż nam lepiej smakowało w tej pierwszej wersji. Caponatę możemy serwować jako danie głównie z pieczywem lub jako dodatek(...)mięs. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bakłażan 1 średnia cebula 3 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g) 1 łyżka kaparów 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz, bazylia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około
Danka Pichciwięc , chcę czy nie i tak by na mnie wymusili Wieprzowina z Laosu jest pyszna , teraz w sklepach bez problemu można też kupić świeże składniki do jej przyrządzenia , czyli seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego(...)chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżymasła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku z cytryny 100 g selera naciowego 50 g szczypiorku garść świeżego tymianku drobno posiekanego 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku dodatki na dekorację: 150 g masła z orzeszków(...)ziemnych (bez dodatku czekolady) 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 50 g orzechów włoskich - połówki do dekoracji 50 g orzechów laskowych pokruszonych 100 ml selera naciowego 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku rodzynki Wykonanie: Skórkę z kromek chleba można okroić, ale w nawale pracy nie trzeba tego robić i wystarczy je nawilżyć bulionem warzywnym, zanurzając z każdej strony. Jeśli okroiliśmy
Sztuka gotowania w/g SamiryPolsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni(...)łyżka słodkiej mielonej papryki 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni
Mania Gotowaniaalbo jako gotowany podany z masłem i bułką tartą, brokułowa zupa krem z czosnkowymi grzankami też pyszna... Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać również z kurczakiem i wtedy mięsożercy będą również zadowoleni. Składniki: - 3 kolorowe papryki - 1 opakowanie czyli(...)mrożonego brokuła Poltiono - 2 cebule, 1 czerwona 1 biała - 1/2 kostki sera fety (10-12 dag) - 1 papryczka chilii - 2 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - sól, oliwa - świeże liście bazylii 1. W rondlu na wrzącą lekko osoloną wodę wrzucamy zamrożonego brokuła, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, chcemy tylko żeby złapały temperaturę, przelewamy zimną wodą. 2. Z papryki odcinany wierzch, wykrawamy
Apetyczna babeczkakwaśny z kiełkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania kurczaka będziesz potrzebować: 300g filetów z kurczaka, por, marchewkę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 łodygi selera naciowego, 4 plastry świeżego ananasa, 2 szalotki, 3 ząbki czosnku, 400ml passaty pomidorowej, łyżeczkę octu winnego, kiełki fasoli mung, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek(...)seler naciowy i szalotki posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku . 2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekane warzywa. 3. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem. 4. Papryki pokrój w kostkę, marchewkę w cienki słupki i dodaj na patelnię. 5. Zawartość patelni zalej passatą pomidorową i gotuj
Z notatnika dietetykakoniec. Na dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu. Składniki: 1 średni por Seler naciowy ( około 12 łodyg ) 1 cebula 1 duży ziemniak ½ l bulionu lub wody 2 łyżki masła klarowanego Sól Szczypta pieprzu cayenne Wykonanie: Pora porządnie myjemy, kroimy na plasterki razem z selerem(...)wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyzarówno wyglądem, jak i konsystencją - wytrawny suflet. Wszystko na bazie puszystej masy jajecznej, mąki oraz odrobiny sody (po upieczeniu jest barrrdzo wilgotne i delikatne). Dodatki, które wykorzystałyśmy to dynia, seler naciowy, świeży imbir, czosnek oraz parmezan (i oczywiście przyprawy:)). Może brzmi dość skromnie, ale możecie uwierzyć nam na słowo, że również prze-pysznie. Czasami i z małą ilością składników(...)naszą małą improwizację (: Składniki: 3 jaja 300ml mleka 100g stopionego masła 82%tł. + do posmarowania foremek ceramicznych 200g przesianej mąki 1 niepełna łyżka przesianej sody oczyszczonej 50 g selera naciowego 60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano) 3 cm obranego, startego świeżego imbiru 1 spory ząbek czosnku 100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry
Symfonia SmakówZapiekanka gulaszowa z ziemniakami: 1 kg wołowiny (np. rostbef, pręga, skrzydło, karkówka) 1 kg niewielkich ziemniaków (po obraniu) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka papryki wędzonej w proszku + 1 łyżeczka do ziemniaków 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego + 1 łyżeczka czosnku granulowanego do ziemniaków 1 łyżka tymianku + 1 łyżeczka(...)mielonym pieprzem, łyżką wędzonej papryki i łyżką czosnku niedźwiedziego. Dokładnie mieszamy rękami, aby każdy kawałek obtoczył się w przyprawach. Zostawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie obie cebule, seler naciowy i marchewki kroimy w drobną kostkę. Zieloną paprykę kroimy w dużą kostkę. Na dużej, głębokiej patelni (jeśli nie mamy takiej, lepiej to robić w garnku) rozgrzewamy 2-3 łyżki
Poezja smakuskorzystania z tego super szybkiego przepisu, który dodatkowo jest też bezglutenowy oraz low fodmap. Składniki: szklanka kaszy gryczanej 500ml passaty pomidorowej 500g mięsa mielonego wołowego (5% tłuszczu) 2 łodygi selera naciowego 3 marchewki 2 pietruszki łyżka oleju rzepakowego 4 główki bok choy 2 łyżki oleju sezamowego ser żółty (u mnie cheddar) 100g odrobina szczypiorku sól, pieprz, oregano, liść laurowy Sposób(...)przygotowania: Seler naciowy, marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i chwile podsmażaj warzywa. Dodaj mięso a następnie passatę pomidorową i dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy razem z liściem laurowym i gotuj około 10 minut. Dodaj szklankę kaszy oraz szklankę wody. Gotuj aż kasza napęcznieje – około 10 minut. W trakcie przygotowania kaszotto na oleju
wysmienitydużo krócej. Dzisiaj przygotowałam małe, zdrowe i lekkie przekąski z jej udziałem. SKŁADNIKI : quinola 100 g 1 sztuka kaki 1 łyżka miodu 1 mała, papryka czerwona 1 łodyga selera naciowego 50 g sera fety sól, pieprz do smaku 1 karambola do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE : Komosę ryżową gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Kaki, paprykę, ser fetę i seler naciowy drobno kroimy. Do miseczki dodajemy ryż, pokrojone warzywa z serem feta oraz płynny miód i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje do małych salaterek. Dekorujemy plastrem karamboli. Przekąski podajemy od razu lub schłodzone
Kulinarne Fantazje Marioliobejrzeć, bowiem łatwiej będzie wam przygotować sałatkę. Polecam wam także na śniadanie mój suflet z jajka . Film Składniki – śniadaniowa sałatka z awokado jedno miękkie awokado pęczek szczypiorku seler naciowy (jedna łodyga) dwa ugotowane jajka limonka łyżka majonezu Łyżka śmietany/jogurtu pieprz i sól Przepis Przygotowanie zaczynamy od ugotowania na twardo jajek. W kostkę następnie kroimy kolejno wspomniane jajka(...)awokado, seler naciowy i szczypiorek. Wszystko wrzucamy do niewielkiej miski, z tym że zostawiamy sobie część szczypiorku do przyozdobienia. Do naszych produktów dodajemy następnie majonez, śmietanę, a także wyciskamy sok limonki i wedle upodobań. Dodajemy też pieprz i sól według upodobań. Gotowe. Koszt: 17 zł (porcja dla dwóch osób) Przygotowanie: 30 minut (z gotowaniem jajek) Sałatka z awokado na grzankach
Kuchennyviral.plobejrzeć, bowiem łatwiej będzie wam przygotować sałatkę. Polecam wam także na śniadanie mój suflet z jajka . Film Składniki – śniadaniowa sałatka z awokado jedno miękkie awokado pęczek szczypiorku seler naciowy (jedna łodyga) dwa ugotowane jajka limonka łyżka majonezu Łyżka śmietany/jogurtu pieprz i sól Przepis Przygotowanie zaczynamy od ugotowania na twardo jajek. W kostkę następnie kroimy kolejno wspomniane jajka(...)awokado, seler naciowy i szczypiorek. Wszystko wrzucamy do niewielkiej miski, z tym że zostawiamy sobie część szczypiorku do przyozdobienia. Do naszych produktów dodajemy następnie majonez, śmietanę, a także wyciskamy sok limonki i wedle upodobań. Dodajemy też pieprz i sól według upodobań. Gotowe. Koszt: 17 zł (porcja dla dwóch osób) Przygotowanie: 30 minut (z gotowaniem jajek) Sałatka z awokado na grzankach
Kuchennyviral.plsycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka płatków chili sól pieprz oliwa z oliwek Cebulę(...)seler naciowy drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W garnku, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, i mbir, rozmaryn kilka ziaren kolor owego pieprzu kilka łodyg natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, marchewkę, c zosnek, por , seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć
Gaździnka warzy