seler naciowy - 4547 przepisów (strona:69/304)

Sałatka z kurczakiem w gyrosie, żurawiną, słonecznikiem, suszonym pomidorem i selerem naciowym 298

Pyszna sałatka z nutą słodkiej żurawiny, kurczakiem podsmażonym w przyprawie kebab - gyros, selerem naciowym, kukurydzą, prażonym słonecznikiem i suszonym pomidorem. Smakuje super, polecam i życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 200 g suszonej żurawiny suszone pomidory (ja dałam 8 sztuk) słonecznik 3-4 łodygi selera naciowego przyprawa kebab - gyros majonez jogurt naturalny szczypiorek

kruche babeczki
Sajgonki z mięsem mielonym 157

chińszczyzny może sobie darować przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko(...)opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby mun namoczyć, odsączyć i pokroić. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z roszponką i fetą 109

Składniki: 100 g sałaty roszponki 100 g ser feta 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 3 łodygi selera naciowego 1/4 cebuli sos sok z połówki małej cytryny łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Sałatę przełożyć do salaterki albo na talerzyki. Pomidor oraz ogórek pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy pokroić w paseczki

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 250

jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka(...)koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej

Słodka Strona
Kotleciki z indyka w sosie curry 170

Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka - 1 szt bułka tarta - ok 2 łyżki cebula - 1 mała olej - 1 łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa  piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą(...)bułce tartej. Etap II - Pieczenie kotlecików Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Uformowane kotleciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut. Etap III - Sos Cebulę i seler naciowy pokrój w małą kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. W garnku rozgrzej olej, w kolejności podsmaż cebulę, seler oraz marchewkę następnie (pod koniec) dodaj czosnek

Wylizany Rondel
Pieczone podudzia z kurczaka z selerem naciowym i marchewką 96

SKŁADNIKI: (3-4 porcje) 8 sztuk podudzi 10-12 łodyg selera naciowego (1 pęczek) 4 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze cebule olej masło sól pieprz            DO PODANIA ziemniaki ugotowane w mundurkach surówka, mizeria PRZYGOTOWANIE: ·        Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni(...)wysuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić dobrze solą i pieprzem. ·        Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki, przełożyć do misy. Seler naciowy umyć i tak samo pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra. ·        Podudzia pokryć wszystkimi warzywami, najpierw cebulą a potem

Calzonella.com
Vichyssoise 112

której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy. Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki. Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim     Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora(...)biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania         Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam   i pokroiłam w krążki. Łodygi selera pokroiłam w plasterki. W garnku roztopiłam masło

Kuchnia u Krysi
Krem z selera naciowego / Cream of Celery Soup 63

Dziś zapraszam na lekką, wiosenną zupę z selera naciowego. Krem jest bardzo delikatny i świetnie sprawdza się jako pierwsze danie. Bardzo dobrze smakuje z czosnkowymi grzankami i płatkami uprażonych migdałów, ale pasują do niego tez wszelkie zdrowe pestki. Smacznego:) ok. 6 dużych gałązek selera naciowego, 3 średnie ziemniaki, 1 - 1 i 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula

Lekcje w kuchni
Grecka pomidorowa 113

poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.  Składniki 500 g  pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz(...)sera feta koncentrat pomidorowy     Przygotowanie   Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem

R'n'G Kitchen
Łopatka duszona z bazylią i białym winem 129

półwytrawnego wina ok 100 ml wody kilka listków laurowych szczypta bazylii, tymianku, lubczyku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sól 2 całe cebule 5-6 ząbków czosnku kilka łodyg selera naciowego olej kokosowy Przygotowanie Mięso z każdej strony mocno podsmażyć na oleju kokosowym. Podpaloną na ogniu cebulę, czosnek, seler naciowy, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie włożyć do brytfanki. Podsmażoną

Gaździnka warzy
Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 100

wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta cukru około 1,5 litra wody oraz: 3 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula (około 100 g) 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 6 łyżek śmietany 12% lub 18% sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu(...)około 15 minut do miękkości fasolki. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie pozostałych składników: Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku. Umytego selera naciowego kroją na mniejsze kawałki (około 1 cm). Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do selera. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 160

myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty.   Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu(...)porcją ziemniaczanych kluseczek lub risotto, to 4 obiadowe porcje dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g mięsa wołowego na gulasz 200g szalotek (po obraniu) 200g marchwii (po obraniu) 200g selera naciowego (po obraniu) 200ml bulionu drobiowego lub cielęcego, u mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilkanaście listków świeżej

Karo in the Kitchen
Zielone smoothie w kolejnej odsłonie - specjalnie dla znajomych z porannej kawy:) 120

mnie forma posiłku to różnego rodzaju koktajle. Na wieczór proponuję mocno schłodzony smoothie na bazie zielonego ogórka. Niskokaloryczny ale bardzo wartościowy wieczorny posiłek. Składniki: 1/2 zielonego ogórka 2 łodygi selera naciowego 1 kiwi 1/2 banana 1/2 szklanki wody gazowanej soku z limonki do smaku Przygotowanie: Obranego ogórka, oczyszczony seler naciowy oraz kiwi i banana kroje w spora kostkę. Przekładam

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka z kozim twarożkiem. 120

Słonawy kozi twarożek, świetnie koresponduje z łagodnym smakiem awokado. Pamiętamy, że awokado szybko ciemnieje i należy je skropić cytryną. Składniki. 50 g koziego twarożku 1 szt. awokado 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz Z awokado wydrążyć kulki. Seler naciowy pokroić w ukośne plasterki. Z pomidora zdjąć skórkę i pokroić

Kulinarny karnet Christophera