warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki(...)Szczypiorek ((do podania)) Sól i pieprz ((do smaku)) Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach ok. 0,5 cm Na patelni rozgrzej połowę ghee, dodaj pokrojone warzywa wraz z koncentratem czosnkowym i liśćmi laurowymi. Duś przez 5-8 minut, aż zmiękną. Zdejmij warzywa z patelni, rozgrzej resztę ghee i dodaj kurczaka wraz z solą, pieprzem, kuminem
Oslov.boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny. 1 szklanka kaszy bulgur 1 pęczek botwiny 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 jajka 10 dkg boczku wędzonego plastry olej rzepakowy sól, pieprz 2 szklanki bulionu warzywnego Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur(...)dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz, i gotuję jeszcze pięć minut. Do garnka wlewam litr wody, dodaję łyżkę octu, szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka obok siebie i gotuje
wesoła kuchniaspasuje osobom, które są na redukcji, a już na pewno dla osób na diecie białkowo - tłuszczowej. Zaczynamy. Składniki: pół awokado 6 sztuk małych pomidorków cherry 125g mozzarelli 1 gałązka selera naciowego garść sałaty lodowej - wedle uznania drobno posiekana zielonej pietruszki - do smaku dressing: 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy ostrej utarty ząbek czosnku kilka kropel soku(...)cytryny sól, pieprz do smaku Mozzarellę i awokado kroimy w drobną kostkę, selera naciowego na drobne kawałeczki (dodałem tylko jedną gałązkę aby dodać chrupkości w sałatce a taka ilość spowoduje że jego smak nie będzie odczuwalny ), sałatkę lodową w drobne kawałeczki, mini pomidorki na 4 części każdy - wszystko wrzucamy do miski + świeżo posiekana zielona pietruszka. Teraz pozostaje nam zrobić dressing
Smacznie Pysznie Kalorycznieporcje) -1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu -250 g wątróbki drobiowej -250 g mielonego mięsa wieprzowego -1 duża cebula lub 2 małe -1/2 zielonej papryki -2 pałeczki selera naciowego -2 szkl. bulionu drobiowego -3 łyżki oliwy z oliwek -listek laurowy -1 łyżeczka przyprawy cajun (lub po szczypcie: soli, suszonego czosnku, papryki, pieprzu, suszonej cebuli, cayenne, oregano, tymianku) Przygotowanie Wątróbkę(...)oczyścić, pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać
Zielona Kuchniazmniejszymy ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 53 proc. Więcej o diecie MIND - klik . Składniki: 1 szklanka makaronu orkiszowego pełnoziarnistego świderki 1/2 szklanki zielonych oliwek 1/2 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego kilka listków świeżej mięty mieszanka ziaren do sałatki kilka kropel soku z cytryny (do smaku) kilka kropel ulubionej oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz czarny do smaku Wykonanie
Garniec MagalieSkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną cebule 1 puszka tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu pół łyżeczki oregano posiekaną pietruszkę Wykonanie: W kosteczkę kroimy: seler naciowy, pomidory suszone, obraną cebulę, ogórki. Paprykę myjemy
kgwjanczewomacie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli(...)Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini
Z Kuchni Do Kuchniłyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas(...)wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy
Moniki Smakołykimój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovyząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne pół łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 100g roztopionego masła 1 nieduża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 80 ml czerwonego wytrawnego wina rękaw lub torebka do pieczenia PRZYGOTOWANIE: W miseczce wymieszaj oregano, obie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz. Tą mieszaniną nasmaruj(...)dokładnie pierś z indyka i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę o boku 2-3 cm lub w podobne kawałki. Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia
nietylkopasta.plmój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovysałatki jajecznej z pysznym sosem , oraz sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach. Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Składniki: ryż jaśminowy: 100 g jajka: 3 szt. szynka: 100 g seler naciowy: 2 łodygi szczypiorek majonez: 1 łyżka jogurt gęsty: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy również w drobniutką kostkę. Szczypiorek siekamy. 2. Ugotowany ryż przekładamy na sito, aby odparował i lekko przestygł. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. 3. Jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Składniki na sałatkę wkładamy do miseczki
Kuchnia Na Wypasieliści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację. Składniki: cebula 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku papryczka chilli sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 marchewki pasata pomidorowa 500g litr wody lub bulionu szpinak 100g dodatkowo: szpinak do ozdoby, jogurt naturalny, pestki(...)dyni Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem
wysmienitysera camembert 50 g dowolnego innego sera, może być kawałek goudy, mozzarelli 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 pieczarek łyżka masła 1 łodyga selera naciowego 50 g wędzonego łososia garść posiekanych drobno orzeszków ziemnych 3 łyżki tartego parmezanu garść pomidorków koktajlowych garść posiekanej natki 200 ml śmietany 30% sól(...)pieprz Ugotuj musze w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i pieczarki. Dodaj posiekanego selera naciowego oraz kapary i smaż składniki kilka minut. Ściągnij patelnię z ognia i dodaj pokrojonego drobno wędzonego łososia, posiekane sery, natkę pietruszki, łyżkę śmietany i dopraw nadzienie solą oraz pieprzem. Na koniec wmieszaj orzechy. Pozostałą śmietanę wymieszaj z parmezanem, pomidorkami, solą
Mango PapajaPrzepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii. Składniki 2 łodygi selera naciowego 1 awokado 300 g zielonych winogron bezpestkowych 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek kilka gałązek majeranku sól pieprz Przygotowanie Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem
R'n'G Kitchen