tortellini a w międzyczasie pokroić paprykę i selera, co można zrobić w kilka minut. Sałatka na szybko idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a także jako posiłek do pracy czy kolacja. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. SMACZNA SAŁATKA NA SZYBKO – PRZEPIS Składniki 1 papryka czerwona 3-4 łodygi selera naciowego 200 g pierożków tortellini z szynką 2 łyżki(...)naturalnego sól pieprz Wykonanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Selera naciowego kroimy w paseczki. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny, majonez, pieprz oraz sól. Całość mieszamy. Artykuł Smaczna sałatka na szybko pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!pysznie smakuje także z pajdą świeżego chleba 😀 Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa papryka 200 g pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łodygi selera naciowego biała część pora 1 cukinia 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym papryka słodka papryka ostra sól curry olej Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone obie(...)cebule wraz z porem i czosnkiem. Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy
Walijskie Pichceniezupy, wszystko gra. No prawie wszystko.. mam nadzieję, że za rok rajd znowu zacznie się na stadionie śląskim. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula pęczek koperku mały kubek jogurtu naturalnego 125 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Brukselkę myjemy(...)obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystko smażymy 4 minuty na wolnym ogniu. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji
Kardamonovywarzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki(...)Szczypiorek ((do podania)) Sól i pieprz ((do smaku)) Cebulę, Marchew i Selera naciowego pokrój w kostkę o bokach ok. 0,5 cm Na patelni rozgrzej połowę ghee, dodaj pokrojone warzywa wraz z koncentratem czosnkowym i liśćmi laurowymi. Duś przez 5-8 minut, aż zmiękną. Zdejmij warzywa z patelni, rozgrzej resztę ghee i dodaj kurczaka wraz z solą, pieprzem, kuminem
Oslov.boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut, a obiad jest do tego tani i wiosenny. 1 szklanka kaszy bulgur 1 pęczek botwiny 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 jajka 10 dkg boczku wędzonego plastry olej rzepakowy sól, pieprz 2 szklanki bulionu warzywnego Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur(...)dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuje na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz, i gotuję jeszcze pięć minut. Do garnka wlewam litr wody, dodaję łyżkę octu, szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka obok siebie i gotuje
wesoła kuchniaspasuje osobom, które są na redukcji, a już na pewno dla osób na diecie białkowo - tłuszczowej. Zaczynamy. Składniki: pół awokado 6 sztuk małych pomidorków cherry 125g mozzarelli 1 gałązka selera naciowego garść sałaty lodowej - wedle uznania drobno posiekana zielonej pietruszki - do smaku dressing: 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy ostrej utarty ząbek czosnku kilka kropel soku(...)cytryny sól, pieprz do smaku Mozzarellę i awokado kroimy w drobną kostkę, selera naciowego na drobne kawałeczki (dodałem tylko jedną gałązkę aby dodać chrupkości w sałatce a taka ilość spowoduje że jego smak nie będzie odczuwalny ), sałatkę lodową w drobne kawałeczki, mini pomidorki na 4 części każdy - wszystko wrzucamy do miski + świeżo posiekana zielona pietruszka. Teraz pozostaje nam zrobić dressing
Smacznie Pysznie Kalorycznieporcje) -1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu -250 g wątróbki drobiowej -250 g mielonego mięsa wieprzowego -1 duża cebula lub 2 małe -1/2 zielonej papryki -2 pałeczki selera naciowego -2 szkl. bulionu drobiowego -3 łyżki oliwy z oliwek -listek laurowy -1 łyżeczka przyprawy cajun (lub po szczypcie: soli, suszonego czosnku, papryki, pieprzu, suszonej cebuli, cayenne, oregano, tymianku) Przygotowanie Wątróbkę(...)oczyścić, pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać
Zielona Kuchniazmniejszymy ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 53 proc. Więcej o diecie MIND - klik . Składniki: 1 szklanka makaronu orkiszowego pełnoziarnistego świderki 1/2 szklanki zielonych oliwek 1/2 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego kilka listków świeżej mięty mieszanka ziaren do sałatki kilka kropel soku z cytryny (do smaku) kilka kropel ulubionej oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz czarny do smaku Wykonanie
Garniec MagalieSkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną cebule 1 puszka tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu pół łyżeczki oregano posiekaną pietruszkę Wykonanie: W kosteczkę kroimy: seler naciowy, pomidory suszone, obraną cebulę, ogórki. Paprykę myjemy
kgwjanczewomacie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli(...)Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj ok.8 minut. Wyłóż na talerz, podawaj z duszonymi jarzynami. Posyp ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. To bardzo sycące danie. Jest bardzo dobre, gdyż tortellini
Z Kuchni Do Kuchniłyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas(...)wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy
Moniki Smakołykimój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovyząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne pół łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 100g roztopionego masła 1 nieduża marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 80 ml czerwonego wytrawnego wina rękaw lub torebka do pieczenia PRZYGOTOWANIE: W miseczce wymieszaj oregano, obie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz. Tą mieszaniną nasmaruj(...)dokładnie pierś z indyka i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę o boku 2-3 cm lub w podobne kawałki. Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia
nietylkopasta.plmój ulubiony bób. W tym przepisie bardzo inspirowałam się minestrone Jamiego Olivera. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego bobu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy na oliwie na niewielkim ogniu (pod przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente
Kardamonovysałatki jajecznej z pysznym sosem , oraz sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach. Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Składniki: ryż jaśminowy: 100 g jajka: 3 szt. szynka: 100 g seler naciowy: 2 łodygi szczypiorek majonez: 1 łyżka jogurt gęsty: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy również w drobniutką kostkę. Szczypiorek siekamy. 2. Ugotowany ryż przekładamy na sito, aby odparował i lekko przestygł. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. 3. Jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Składniki na sałatkę wkładamy do miseczki
Kuchnia Na Wypasieliści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację. Składniki: cebula 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku papryczka chilli sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 marchewki pasata pomidorowa 500g litr wody lub bulionu szpinak 100g dodatkowo: szpinak do ozdoby, jogurt naturalny, pestki(...)dyni Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem
wysmienitysera camembert 50 g dowolnego innego sera, może być kawałek goudy, mozzarelli 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 pieczarek łyżka masła 1 łodyga selera naciowego 50 g wędzonego łososia garść posiekanych drobno orzeszków ziemnych 3 łyżki tartego parmezanu garść pomidorków koktajlowych garść posiekanej natki 200 ml śmietany 30% sól(...)pieprz Ugotuj musze w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmaż szalotkę, czosnek i pieczarki. Dodaj posiekanego selera naciowego oraz kapary i smaż składniki kilka minut. Ściągnij patelnię z ognia i dodaj pokrojonego drobno wędzonego łososia, posiekane sery, natkę pietruszki, łyżkę śmietany i dopraw nadzienie solą oraz pieprzem. Na koniec wmieszaj orzechy. Pozostałą śmietanę wymieszaj z parmezanem, pomidorkami, solą
Mango PapajaPrzepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii. Składniki 2 łodygi selera naciowego 1 awokado 300 g zielonych winogron bezpestkowych 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek kilka gałązek majeranku sól pieprz Przygotowanie Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem
R'n'G Kitchenwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie(...)sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki
Życie zamknięte w smakuimbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:) Składniki: 2 puszki kukurydzy (680 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz cayenne Dodatkowo: 500 g mielonego mięsa papryczka chilli natka pietruszki Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika
Smakowity Blog Kulinarnykwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 1 czubata łyżka jogurtu greckiego łyżka mąki olej Wykonanie: Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego(...)siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy
Walijskie Pichcenie