seler naciowy - 4547 przepisów (strona:93/304)

Zupa dyniowa 121

jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :)  Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 125 g mascarpone, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 litra wody, 3/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki masła(...)świeże liście szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty, przesmażone listki szałwii Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień

Plate of Joy
Kontynentalny MIX :) 139

mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto(...)odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy

vegetanie
zupa z jarmużu z kaszą gryczaną 83

bardzo dobrze nawet! zupa z jarmużu z kaszą gryczaną - składniki: 2 łyżki oleju, 7 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 duża cebula, 1 duża marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 1 por, 1 duży ziemniak, 2-3 litry wody lub wywaru jarzynowego, 0,5 kg jarmużu, 1/3 szklanki kaszy gryczanej nieugotowanej, sól, pieprz zupa z jarmużu z kaszą(...)gryczaną - przepis Na rozgrzany olej wrzuć posiekany drobno czosnek, cebulę i rozmaryn. Smaż, aż cebula będzie zeszklona. Dodaj pokrojone w kostkę: marchew, seler naciowy i por. Gdy zaczną mięknąć dodaj pokrojony ziemniak i pokrojony w paseczki jarmuż. Po 3-4 minutach wlej wodę lub wywar jarzynowy. Jeśli coś przywarło do dna to mieszając zupę odskrob to. Gotuj około

Eksperyment sobotni
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 132

zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu) 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l) 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula Ząbek czosnku Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej(...)może też być sproszkowana) Parmezan tarty 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w drobną kostkę warzywa: marchewki, selera naciowego, cebulę i ząbek czosnku. Krok 2 Rozgrzej patelnię, wlej olej i dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu, tak aby warzywa zmiękły, ale nie zbrązowiały. Po 8-10 minutach smażenia dodaj do warzyw posiekane drobno prosciutto. Smaż kolejne

Niedzielny kucharz
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią 154

pstrągi 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cukinia mała 7 pomidorków koktajlowych koper świeży melisa świeża sól, pieprz mieszanka ziół 1 łyżka masła 6 plastrów boczku wędzonego 1 gałązka selera naciowego olej rzepakowy 1 cytryna sos ziołowy pstrąg marynata: 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Cebule kroję, pstrąga przekładam do pojemnika, dodaję cebulę, sól, pieprz, majeranek. Rybę nacieram marynatą odstawiam(...)lodówki. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody, dodaję łyżkę oleju. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję pokrojony seler naciowy, cukinię kroję w kostkę, dodaję pokrojone pomidory, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper i melisę. Pstrąga faszeruję kaszą z warzywami, spinam wykałaczkami. Obkładam plastrami boczku, smaruję olejem. Rybę grilluję z każdej strony po 10-15 minut. Podaję z pomidorami z grilla

wesoła kuchnia
Polenta z szybkim sosem bolońskim 170

mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże, zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy(...)się,żeby nie powstały grudy mięsa, kiedy mięso się ładnie podsmaży,dodajemy marchew startą na dużych oczkach,seler naciowy pokrojony w małą kostkę. Chwilę przesmażamy i wlewamy pomidory (latem sparzone, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pestek: zimą passata, pomidory z puszki). Smażymy.Ok 10-15 minut, aż większość soku z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano

Kopystką po garach
Grecka zupa fasolowa 73

Grecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza(...)marginesie: u mnie leje od rana Składniki na około 6 porcji: 1 szklanka suchej białej fasoli, najlepiej małej odmiany, np.  cannellini 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 4 nieduże marchewki 500 – 600 g świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów w zalewie 3 łyżki oliwy extra virgin nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 3 duże liście laurowe, 1 łyżeczka

Even Better Food
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 47

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego 100 g boczku lub pancetty 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 400 g krojonych pomidorów 250 ml mleka 150 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki(...)mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Pozostałe 125 g mozzarelli 30 g parmezanu 250 g makaronu lasagne Kroki Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój boczek. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 8 minut na średnim

Na-talerzu.pl
Fasola w sosie pomidorowym po grecku 75

dużej fasoli jest potrawka w aromatycznym pomidorowym sosie. Fasola w sosie pomidorowym po grecku Składniki:  400g ugotowanej fasoli jaś (użyłam z puszki) 2 cebule 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano duża szczypta tymianku puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyzki koncentratu pomidorowego  duża szczypta cukru sól, pieprz 2-3 łyzki natki pietruszki oliwa(...)smażenia Przygotowanie:  Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.  Wszystko wymieszać i chwilę smażyć aż zmięknie. Dodać zioła - oregano i tymianek, wymieszać i chwile smażyć.  Wlać pomidory i gotować przez

Codzienne Gotowanie
„Sweet china”, zaradny chińczyk 97

chilli.. składniki dla 4 osób: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 marchewka, dość duża kawałek pora, biała część, równa wielkości marchewki 1 średniej wielkości cebula 1 łodyga selera naciowego 2 plastry ananasa, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku 7-8 łyżek słodkiego sosu chilli sól , chilli do smaku dodatkowo: ryż olej do smażenia Filety pokrój w kostkę średniej(...)wielkości, oprósz chilli i solą do smaku, wymieszaj z wyciśniętym praską czosnkiem. Rozgrzej woka, wlej olej, wrzuć pokrojone w słupki warzywa, tylko seler naciowy i cebulę , wiadomo inaczej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaż aż się zrumienią, następnie dodaj kurczaka i ponownie mieszając, smaż do czasu, aż się przyrumieni. Dorzuć ananasa, wlej sos chilli i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i chilli

Ogrodnik w podróży
Dietetyczna lasagne z cukinii 193

nadchodzące gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na tłuste i wysokokaloryczne posiłki.  Dietetyczna lasagne z cukinii  Składniki ( na ok. 4 porcje): 4 łodygi selera naciowego  2 marchewki 4 cebule 1 passata/przecier pomidorowy 1 cukinia  1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazyli 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1 ząbek czosnku sól himalajska, pieprz 1 liść laurowy(...)Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie, posól i podduś na patelni z małą ilością wody i liściem laurowym. Pokrój marchewkę oraz seler naciowy na drobną kostkę i dodaj do cebuli. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną, oregano, bazylie, dokładnie

wegujemy
Zupa z selera naciowego i cukinii 123

Wszelkiego rodzaju zupy uwielbiam! szczególnie te, gdzie jest mało składników, ta pachnie selerem, jest kremowa i bardzo smaczna! Składniki: 1/2 kg selera naciowego 1 mała cukinia 3 ziemniaki 1 cebula 100 serka topionego śmietankowego 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra bulionu drobiowego-domowego  sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz świeżo mielony do smaku kilka plastrów(...)parzonego boczku Jak wykonać ?  Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, tak samo cukinię, cebulę i seler naciowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem.  Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy

Wanilia i Kardamon
Łosoś cytrynowy z warzywami 177

zimowych sytych potrawach. 2 kawałki filetu z łososia sól, pieprz skórka starta z jednej cytryny przyprawa do ryb warzywa: 1 marchewka 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 3 gałązki selera naciowego 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej / mieszanka przypraw/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kulki mozzarella Filety z łososia solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb, startą(...)skórką z cytryny i odstawiam na 30 minut do lodówki. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję też w paski, seler naciowy - cebulę na kawałki. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa,  związuję nitką albo sznurkiem po bokach tak żeby całość była papierem

wesoła kuchnia
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 95

zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18% płatki migdałowe oliwa lub olej lniany jako dodatek(...)zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty

Codziennik Kuchenny