pomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy
KardamonovyBigos jest bardzo bardzo aromatyczny i porządnie przyprawiony. Składniki: 1 mała główka kapusty (u mnie młodej) 1 por 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól słodka i ostra papryka curry ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Wykonanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy(...)wodą i gotujemy 15 min. Po tym czasie wodę odlewamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy i por. Do chwili dodajemy pokrojone papryki oraz startą na oczkach marchew i pietruszkę. Smażymy całość około 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i obie papryki, lubczyk i szczyptę curry. Wlewamy
Walijskie Pichceniepomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy
Kardamonovykaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej(...)włoszczyzny) ok. 400ml Do smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu
Wylizany Rondelkaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej(...)włoszczyzny) ok. 400ml Do smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu
Wylizany Rondelwedle uznania może pod pasować nawet najmniejszym smakoszom. Składniki: 500g łososia 200g krewetek (ja użyłam już obranych i podgotowanych) puszka cieciorki (240g) 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 2 cm imbiru pęczek szczypiorku kozieradka, kmin rzymski, kolendra, kardamon, kurkuma, sól, pieprz 200g fasolki szparagowej zielonej 150g groszku cukrowego 400 mleczka kokosowego light (puszka) łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo(...)ryż (gotowany z kurkumą i kardamonem) oraz papadoms Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż w kolejności posiekaną cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir następnie przyprawy oraz szczypiorek. Zalej wodą (tak aby zakryć warzywa) i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zalej mlekiem kokosowym i zmiksuj. Do gotującego się sosu wrzuć kawałki łososia, krewetki, cieciorkę oraz zielone warzywa – fasolkę i groszek. Gotuj na wolnym
wysmienitypomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos - na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy, zagotowujemy
Kardamonovynastępnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos. Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g wątróbki kurczaka 1-2 szyje kurczaka 2 liście laurowe 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1 łyżeczka tymianku oliwa z oliwek lub olej(...)kokosowy do polania Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy z najgrubszych łupinek, a resztę zostawiamy, seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek. Do brytfanki można dorzucić wszystkie podroby i szyję z kurczaka, które w nim znajdziecie. Jeśli jednak kupicie kurczaka bez podrobów to koniecznie dokupcie te elementy, gdyż są one bazą aromatycznego
Cooking Monsterkoktajlach co się tylko da ;) Koktajl jest sycący, więc zaspokoi głód na jakiś czas. Doskonale nadaje się na szybkie śniadanie. 3 porcje: ananas 2 pomarańcze połowa limonki łodyga selera naciowego sok z połowy cytryny szklanka wody pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych łyżeczka młodego jęczmienia 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu łyżeczka miodu ze spadzi iglastej (lub innego) 2 garści młodego szpinaku(...)Ananasa, pomarańczę i limonkę obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera wraz z dokładnie umytym szpinakiem, pokrojonym selerem naciowym, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Wsypujemy płatki, wlewamy wodę i miksujemy na gładki koktajl. W Thermomixie, najpierw rozdrobniłam składniki […] Artykuł Zielony koktajl na śniadanie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognaprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ. Składniki na 4 - 5 porcji: 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków 3 duże pietruszki 3 gałązki selera naciowego kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części) 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw sól pieprz czarny pieprz(...)ziołowy natka pietruszki jogurt naturalny Sposób przyrządzania: Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychbazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę(...)boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce
Walijskie Pichceniewsparciem przy zaburzeniach trawiennych, dzięki cholinie pobudza funkcjonowanie mózgu, wzmacnia nerki i układ krążenia oraz jest bogaty w wit, C. Zapomniany kalafior wraz z rumiankiem: doskonała para No i seler naciowy: samo zdrowie, idealne warzywo dla odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy. Inną propozycją gdzie wykorzystany jest(...)małe: 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion ok. 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe różyczki 1-2 łodygi selera naciowego 1 torebka herbaty rumiankowej 1/2 sporej cebuli lub 1 mała 1 szklanka posiekanej marchewki ok. 4 łyżki surowego ryżu (biały lub zdrowiej brązowy) Wykonanie: Umieść kurczaka w dużym garnku z wodą
Sztuka gotowania w/g Samiryprzygotowaniu potrawa i bardzo smaczna, najlepiej smakuje gdy ją doprawimy na ostro. Będziemy potrzebować: 200 g ryżu 1 duży strąk zielonej papryki 1 duży strąk czerwonej papryki 1 seler naciowy 600 g pomidorów 1 średnią cebulę mały pęczek natki pietruszki 1 papryczkę chili 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku: sól, pieprz sos tabasco(...)warzyw na patelni lub w garnku. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki – nie za grube o długości około 3 centymetrów. Umyty seler naciowy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobno kroję i dodaję do papryki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobno kroję
Uwaga Babcia GotujePrzygotowanie: 10 min. Chłodzenie: 3 h30 Porcja dla 4 osób: ● 300 g świeżego obranego ananasa ● 20 g młodych listków świeżego szpinaku ● ½ małego fenkuła (kopru włoskiego) ● 1 mała łodyga selera naciowego ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego ● ½ awokado ● 4 łyżki soku z cytryny ● 1 małe opakowanie chipsów z buraczków, lub chipsów domowych (opcjonalnie) ● sól, pieprz Przygotowanie : Liście szpinaku umyj i osusz(...)Obrany ananas pokrój na małe kawałki. Z kopru włoskiego usuń pierwszą twardą warstwę, pokrój bulwę w cienkie paski. Oczyszczony seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Zmiksuj wszystkie składniki z pieprzem kajeńskim i 60 cl wody mineralnej (lub przegotowanej) Dodaj miąższ awokado pokrojony w kawałki i zblenduj ponownie. Dopraw solą i pieprzem, i przelej do szklanek. Podaj z chipsami z buraczków
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska