seler naciowy - 4547 przepisów (strona:89/304)

Sos bolognese 104

bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można(...)Ilość porcji: 5 - 6 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty) 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany 30% 300 ml białego lub czerwonego wina 2 łyżki masła

Kuchcik gotuje
Sałatka z selera naciowego 62

Sałatka z selera naciowego , czyli super pyszna i super zdrowa propozycja dla każdego miłośnika sałatek i warzywnych dodatków do obiadów. Przepis na tę zieloną sałatkę jest niezwykle prosty i wart zapamiętania.  - super zdrowa i pyszna sałatka uniwersalna - idealna do obiadu, na grilla, do wrapów.. - szybki pomysł na wykorzystanie selera naciowego

AniaGotuje.pl
Oczyszczająca moc selera i marchewki 328

suchości skóry, a także trądziku pospolitego. Nie należy też zapominać o właściwościach wspomagających opalanie, a w szczególności przedłużaniu efektu opalenizny, redukcji przebarwień i ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV. Seler naciowy zrobił ogromną karierę w Stanach Zjednoczonych, gdzie słynie ze swoich właściwości odmładzających i upiększających. Jest to warzywo bogate w  witaminy A, E, C, PP (niacyna), a także minerały – zawiera(...)fosfor, wapń, potas, cynk , magnez i żelazo. Dodatkowo ma działanie uspokajające i antydepresyjne. Dieta bogata w seler to dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Seler naciowy nadaje się do jedzenia na surowo, ale jest też świetnym składnikiem sałatek, zup i soków. Do zrobienia soku potrzebna będzie sokowirówka i chwila wolnego czasu  J . Najlepiej pić zaraz po zrobieniu

Kuchenne innowacje
WYTWORNA SALATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZERESNIAMI 101

SCHABEM I CZEREŚNIAMI.   Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji, koniecznie polewamy Kujawskim(...)czereśni (mogą być  z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki 1 łyżka posiekanego koperku sól himalajska oraz biały pieprz do smaku sos: Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka 3 łyżki soku

Moja Książka Kucharska
Caponata 206

ściśle ustalonego przepisu na caponatę, wszystko więc zależy od konkretnego kucharza. Niezmienne jest tylko to, że caponata jest potrawą z bakłażana. Do innych, oprócz wyżej wymienionych, popularnych składników należą seler naciowy, natka pietruszki, pomidory, czosnek czy cebula. Niektórzy dodają też migdały lub orzeszki pinii. Niezależnie od tego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając(...)Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 1 duża cebula (200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 6 łyżek octu winnego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą

Kulinarna Pokusa
SCHABOWE ROLADKI Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI. W PIKANTNYM SOSIE Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ 13

przyrumienienia mięsa. Następnie przekładamy je na talerz, a na tłuszczu po smażeniu mięsa przygotowujemy sos. Na sos: mrożona mieszanka chińska 1/2 czerwonej papryki (zalegała w lodówce) 2 łodygi selera naciowego (zalegały w lodówce) 1 cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra sproszkowana sól pieprz bazylia suszona ziele angielskie liść laurowy koncentrat pomidorowy - do smaku 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu zielenina(...)rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, po czym dodajemy posiekany czosnek, pokrojone drobno łodygi selera naciowego oraz pokrojoną paprykę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość bulionem lub gorącą wodą. Przekładamy roladki i dusimy całość ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę chińską i koncentrat pomidorowy,  dusimy całość do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy

Walijskie Pichcenie
Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami 15

pomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy

Kardamonovy
BIGOS WEGETARIAŃSKI 73

Bigos jest bardzo bardzo aromatyczny i porządnie przyprawiony.      Składniki: 1 mała główka kapusty (u mnie młodej) 1 por 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól słodka i ostra papryka curry ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Wykonanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy(...)wodą i gotujemy 15 min. Po tym czasie wodę odlewamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy i por. Do chwili dodajemy pokrojone papryki oraz startą na oczkach marchew i pietruszkę. Smażymy całość około 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i obie papryki, lubczyk i szczyptę curry. Wlewamy

Walijskie Pichcenie
Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami 47

pomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy

Kardamonovy
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 70

kaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej(...)włoszczyzny) ok. 400ml Do smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.  Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz   dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu

Wylizany Rondel
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 118

kaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa Do gotowania ( wywar z szyi indyczej(...)włoszczyzny) ok. 400ml Do smaku sól pieprz świeże zioła Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.  Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz   dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu

Wylizany Rondel
Zielone curry z łososiem, krewetkami oraz cieciorką – oryginalne danie jednogarnkowe z rybą 77

wedle uznania może pod pasować nawet najmniejszym smakoszom. Składniki: 500g łososia 200g krewetek (ja użyłam już obranych i podgotowanych) puszka cieciorki (240g) 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 2 cm imbiru pęczek szczypiorku kozieradka, kmin rzymski, kolendra, kardamon, kurkuma, sól, pieprz 200g fasolki szparagowej zielonej 150g groszku cukrowego 400 mleczka kokosowego light (puszka) łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo(...)ryż (gotowany z kurkumą i kardamonem) oraz papadoms Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż w kolejności posiekaną cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir następnie przyprawy oraz szczypiorek. Zalej wodą (tak aby zakryć warzywa) i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zalej mlekiem kokosowym i zmiksuj. Do gotującego się sosu wrzuć kawałki łososia, krewetki, cieciorkę oraz zielone warzywa – fasolkę i groszek. Gotuj na wolnym

wysmienity
Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami 86

pomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni.  Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz(...)oliwa Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sos - na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy, zagotowujemy

Kardamonovy
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 109

następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos.   Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g wątróbki kurczaka 1-2 szyje kurczaka  2 liście laurowe 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1 łyżeczka tymianku oliwa z oliwek lub olej(...)kokosowy do polania Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę obieramy z najgrubszych łupinek, a resztę zostawiamy, seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek. Do brytfanki można dorzucić wszystkie podroby i szyję z kurczaka, które w nim znajdziecie. Jeśli jednak kupicie kurczaka bez podrobów to koniecznie dokupcie te elementy, gdyż są one bazą aromatycznego

Cooking Monster
Zielony koktajl na śniadanie 533

koktajlach co się tylko da ;) Koktajl jest sycący, więc zaspokoi głód na jakiś czas. Doskonale nadaje się na szybkie śniadanie. 3 porcje: ananas 2 pomarańcze połowa limonki łodyga selera naciowego sok z połowy cytryny szklanka wody pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych łyżeczka młodego jęczmienia 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu łyżeczka miodu ze spadzi iglastej (lub innego) 2 garści młodego szpinaku(...)Ananasa, pomarańczę i limonkę obieramy ze skórki. Przekładamy do blendera wraz z dokładnie umytym szpinakiem, pokrojonym selerem naciowym, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Wsypujemy płatki, wlewamy wodę i miksujemy na gładki koktajl. W Thermomixie, najpierw rozdrobniłam składniki […] Artykuł Zielony koktajl na śniadanie pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Krem ziemniaczany z pietruszką. 88

naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ. Składniki na 4 - 5 porcji: 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków 3 duże pietruszki 3 gałązki selera naciowego kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części) 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw sól pieprz czarny pieprz(...)ziołowy natka pietruszki jogurt naturalny Sposób przyrządzania: Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych