zwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę(...)pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron
Apetyt na Zielonearchewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 swojska kiełbasa olej śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy(...)tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy tyle wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, po czym skubiemy małe
Walijskie PichcenieSkładniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej * 2 średniej wielkości cebule * 200 g białej fasoli z puszki * 150 g kukurydzy - mrożonej lub z puszki * 4 łodygi selera naciowego * 3 ząbki czosnku * sos lutenica - słoiczek 300g * chili w proszku lub świeża papryczka * sól, pieprz * oregano * olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć(...)cebulę. Do cebuli dodać mięso - zrumienić. Seler naciowy pokroić w plasterki - dodać do mięsa i smażyć około 2-3 minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie dodać pomidory z puszki i odrobinę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę i jeśli użyjecie kukurydzy w puszce, to kukurydzę także - opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć
kolorowotorcikowosprytnemu trikowi, który może znacie już z przepisu Nigelli Lawson na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym . Mam na myśli dodanie do mięsa aromatycznego puree ze zblendowanej cebuli i selera naciowego. Ta warzywna masa dodaje masie wilgoci i wyjątkowego aromatu. Z czym podawać klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką? Klopsiki możecie podawać z makaronem – świetnie sprawdzi(...)przepis Całkowity czas przygotowania 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Klopsiki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu Worcestershire sól, pieprz olej roślinny do smażenia Sos 400 g krojonych
Na-talerzu.plokoło 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około 150 g) 1 cebula (około 100 g) 100 g sera żółtego startego na tarce 1 papryczka chili (zamiast papryczki możemy dodać paprykę ostrą lub pieprz cayenne) 2 ząbki czosnku z przypraw: 1/2 łyżeczki(...)Teraz przygotuję składniki na sos: Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, usuwam nasiona i drobno kroję. Umyty seler naciowy kroję w cienkie plasterki, oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Umyte pieczarki kroję w półplasterki. Przygotowanie sosu – sos możemy przygotować na dużej patelni
Uwaga Babcia Gotujejajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka z selerem naciowym i surimi Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna(...)galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica
Kulinarne przygody Gatityłyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Na zupę: pęczek młodej marchewki 1 młody seler pęczek młodej pietruszki 1 młody por mały kalafior żółta fasolka szparagowa 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki śmietanka 18% ziele angielskie liść(...)laurowy sól pieprz posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk Wykonanie: Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior i fasolkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy całość około 15-20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę śmietanką
Walijskie Pichcenierezygnujcie z niego, pasuje jak ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy(...)dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Smażymy 2 minuty. Po tym czasie, do warzyw wlewamy wodę, passatę, doprawiamy liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą i dorzucamy do zupy
Kardamonovyminut Składniki na przygotowanie 2 porcji 100 g komosy ryżowej Puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika) Pół czerwonej papryki 2 garści szpinaku 2 łodygi selera naciowego Plaster sera feta Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Zataar, oregano, pieprz, papryka wędzona Komosę ryżową ugotować Cebulę i czosnek posiekać Na odrobinie oleju zeszklić na patelni cebulę, po chwili dodać(...)czosnek i także przysmażyć Dodać posiekany seler naciowy, paprykę oraz szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość Po tym czasie wlać na patelnię pomidory Doprawić i dusić jeszcze kilka minut Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę i połączyć z ugotowaną komosą Posypać pokruszoną fetą
HealthyCreationstuńczykiem. Składniki: 250 g makaronu świderki Arc Pol 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka(...)kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać z koperkiem
Kuchnia w oparachSzybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny
R'n'G Kitchenobniżać ryzyko raka trzustki i raka szyjki macicy. Same plusy:-) Składniki na 6 porcji: 3 puszki pomidorów duża cebula 3 ząbki czosnku czubata łyżka miodu parę kropel tabasco 150g selera naciowego sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka oregano Dodatkowo można przygotować serowe grzanki Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, zmniejsz ogień i pozwól by cebula się(...)lekko skarmelizowała. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami oraz 2 szklankami wody. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku miodem, solą, pieprzem, sosem tabasco oraz oregano. Całość zmiksuj. Możesz podawać z grzankami serowymi
wysmienitydużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej 1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie(...)miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego
kgwjanczewociężkie danie, więc postanowiłam przygotowac jego lżejszą wersję - mięso wołowe zastąpiłam indykiem, i nie dodawałam czerwonej fasoli ale nie poskąpiłam innych warzyw. Znajdziecie tam paprykę, marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dzięki temu całość zyskuje lekkości, syci ale nie zapycha jak jego oryginalna wersja. Na wierzch klasycznego chilli con carne często dodaje się śmietanę- ja dodałam pokrojone plasterki avocado. Można(...)diecie, ale wszystkim bo świetnie smakuje. Lekkie chilli z indyka Składniki: 1 łyżka oleju 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 2 papryki ( najlepiej różnego koloru) 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 500 g mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1/2 łyżeczki: ostrej papryki i kminu rzymskiego i chilli (najlepiej w płatkach) soł, pieprz do smaku 1 puszka
Smaczny zeszytspokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne. Zupa lasagne 10 płatów makaronu lasagne 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka(...)oregano 4 ząbki czosnku Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym
Kuchnia na wzgórzu