Składniki 2 patyczki seler naciowy 2 jabłka sok z pół cytryny-u mnie sok z całej 1 op. insalatina Wykonanie Umyte jabłka pokroić na części i wrzucić do blendera,dodać sok i zmiksować . Dołożyć insalatine*, zmiksować i następnie seler naciowy. Ponownie całość zmiksować .:)) * Insalatina – to nic innego jak salata , do kupienia w Lidlu,Biedronce. Leciutka sałata, o wyjątkowym
w mojej kuchnitarty, polecam firmy Henglein 2 jajka 1 garść szpinaku 100 gram serka topionego 3 łyżki śmietany 10% 1/2 czerwonej papryki 80-100 gram szynki 3 kabanosy 1 pałka selera naciowego 3 łyżki szczypiorku posiekanego 1 łyżka świeżej natki pietruszki dodatkowo: łyżeczka masła forma do terty Przygotowanie: Dno formy do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i odstawiamy(...)Szynkę, kabanosy, paprykę i selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno. Jajka, serek, śmietanę, szpinak blendujemy na gładką masę. Układamy farsz na cieście, zalewamy masą jajeczną. Pieczeamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Życie zaczyna się w kuchnisklepach. A i mi właśnie kapusta pekińska kojarzy się z zimowymi surówkami. Zapraszam na pomysł na dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 2-3 łodygi selera naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać. Kapustę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej(...)Ogórki pokroić w kostkę, a selera naciowego w talarki. 2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, siekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anisię nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso drobiowe np. z rosołu ugotowane warzywa: u mnie marchew, seler naciowy, pietruszka 1 cebula 1 jajko sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej(...)papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików : Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej
Walijskie Pichcenieprosto z patelni :) Bo nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia :) To co wykorzystacie do jego przygotowania oczywiście zależy od tego co znajdziecie w swoich zapasach, u mnie były to: seler naciowy resztka cukinii natka pietruszki łyżeczka oleju kokosowego jajko kilka kotlecików z soczewicy i kaszy gryczanej (przepis znajdziecie TUTAJ ); oczywiście możecie wykorzystać inny składnik Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę(...)oleju, wrzucamy pokrojoną cukinię i łodygę selera naciowego. Podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pokruszone kotlety i smażymy przez chwilę. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajko. Całość przykrywamy przykrywkę i smażymy prze ok 2 - 3 minuty do momentu gdy białko będzie ścięte, a żółtko na wpół płynne, to znak, że nasz obiad jest gotowy :) Smacznego
Taste Of My Daygłówka młodej kapusty 400 g łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek cukier ocet winny koperek 1 marchewka 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka(...)wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut
Walijskie Pichceniełososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka z selerem naciowym i surimi Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna(...)galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami
Kulinarne przygody Gatitywody z cytryną lub octem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę). Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok . Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster ananasa, 2 bardzo duże pęki boćwiny, 2 bardzo duże pęki pokrzywy, imbir i kurkuma wielkości opuszka palca, 3 łyżeczki sproszkowanego soku z trawy pszenicznej. Jest(...)lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz. Sos w proporcjach 1:1: oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź
Jeść, by żyć w zdrowiuwątpienia jedne z naszych ulubionych. Są doskonałe jako przystawka, przekąska lub poczęstunek dla gości. W naszej sałatce oprócz makaronu, znajdziesz również zielony groszek, jajko, paprykę oraz czerwoną cebulkę i selera naciowego. Dzięki temu jest nie tylko pyszna, ale też wyjątkowo kolorowa . Do sałatki możesz dodać szynkę lub pokrojoną pierś z kurczaka. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej pożywna. Jakie sałatki(...)SAŁATKA Z MAKARONEM I GROSZKIEM Składniki: makaron kolanka: 100 g groszek mrożony lub z puszki: 3/4 szklanki jajka: 2 szt. ser żółty: 0,5 szklanki cebula czerwona: 1 szt. seler naciowy: 1 łodyga papryka czerwona: 0,5 szt. musztarda majonez : 3 – 4 łyżki sól i pieprz do smaku pietruszka natka – opcjonalnie SAŁATKA Z MAKARONEM I GROSZKIEM Wykonanie
Kuchnia Na WypasieNależąc do różnych kulinarnych grup fejsbukowych, natknęłam się na sałatki, w których głównym składnikiem był kurczak i seler naciowy. Poszperałam, pomyślałam i jest. I tak na dobrą sprawę można tutaj kombinować do woli: kurczaka zastąpić indykiem, ryż kaszą lub makaronem, żurawinę rodzynkami, zrezygnować z majonezu, dodać por i co tylko chcecie. Zresztą, co ja Wam tutaj - sami wiecie co lubicie(...)najbardziej. A co do przyprawy do gyrosa, można dostać spokojnie z dobrym składem. Składniki: 1 pierś z kurczaka pół szklanki ryżu 1 mała czerwona cebula 1 łodyga selera naciowego pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki duża garść suszonej żurawiny 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól
KardamonovySKŁADNIKI: - jajo ugotowane na twardo - 1 szt. - sałata lodowa - 4 liście (80 g) - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - cebula czerwona - 1/2 szt. (35 g) - seler naciowy - 1/2 laski (20 g) - ser typu feta - (45 g) - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - pieczywo (u mnie bułka grahamka 66 g) WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Cebulę(...)seler naciowy i pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania. Na sałatę wyłożyć pokrojone w ćwiartki jajko, polać olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem. Jak przedstawia się kaloryczność tego posiłku? 455 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasblogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera naciowego Ząbek czosnku Dwie lub trzy marynowane ostre papryczki (można użyć świeżych, lub zastąpić suszonymi) Miód Cukier Sól Ocet winny i balsamiczny Cebulę kroimy w piórka. Najlepiej zrobić to na mandolinie lub szatkownicy. Podobnie czynimy(...)selerem naciowym. W drobną kostkę kroimy dwie-trzy marynowane ostre papryczki. Możemy użyć świeżych lub posłużyć się suszonymi. Całość zasypujemy trzyma łyżkami soli i trzema łyżkami cukru. Zalewamy octem balsamicznym i winnym, w proporcjach 1:1, tak by przykryta była prawie cała cebula. Dodajemy utarty ząbek czosnku i jedną dużą łyżkę miodu. Co jakiś czas całość mieszamy, do momentu
MarcinChefczasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju(...)Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku
Taste Therapymarchewka i pietruszka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 bulionetka z kolorowym pieprzem 1 kostka rosołowa 2 łyżki vegety natka pietruszki 1/2 szklanki ryżu białego 1 łodyga selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam wodę. Następnie wrzuca mięso , liść laurowy, ziel angielskie, kostkę drobiow oraz bulionetkę z kolorowym pieprzem. Gotuję aż mięso będzie miękkawe. Marchewkę oraz(...)pietruszkę obieram, myję i kroję w plastry. Łodygę selera naciowego kroję w pół i dodaję do zupy. Gotuję i wsypuję ryż. Gotuję aż wszystko będzie miękkie
Gotowanie PatkiSkładniki: 50 g ryżu jaśminowego na osobę groszek mrożony seler naciowy bulion warzywno - drobiowy filet z łososia sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Ryż przepłukać do uzyskania klarownej wody i ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić na sitku. W tym samym garnku możemy teraz podgrzać pokrojony seler naciowy i groszek. Ilość zależy od naszego uznania. Gotuję je do miękkości
Karczma Honorietty