seler naciowy - 4547 przepisów (strona:83/304)

LETNIA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW. Z PULPETAMI 89

łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Na zupę: pęczek młodej marchewki 1 młody seler pęczek młodej pietruszki 1 młody por mały kalafior żółta fasolka szparagowa 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki śmietanka 18% ziele angielskie liść(...)laurowy sól pieprz posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk Wykonanie: Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior i fasolkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy całość około 15-20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę śmietanką

Walijskie Pichcenie
Zupa z soczewicą 44

rezygnujcie z niego, pasuje jak ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki  sól olej rzepakowy   Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy(...)dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Smażymy 2 minuty. Po tym czasie, do warzyw wlewamy wodę, passatę, doprawiamy liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą i dorzucamy do zupy

Kardamonovy
Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta 85

minut Składniki na przygotowanie 2 porcji 100 g komosy ryżowej Puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika) Pół czerwonej papryki 2 garści szpinaku 2 łodygi selera naciowego Plaster sera feta Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Zataar, oregano, pieprz, papryka wędzona Komosę ryżową ugotować Cebulę i czosnek posiekać Na odrobinie oleju zeszklić na patelni cebulę, po chwili dodać(...)czosnek i także przysmażyć Dodać posiekany seler naciowy, paprykę oraz szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość Po tym czasie wlać na patelnię pomidory Doprawić i dusić jeszcze kilka minut Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę i połączyć z ugotowaną komosą Posypać pokruszoną fetą

HealthyCreations
SAŁATAKA Z TUŃCZYKIEM, MAKARONEM I WARZYWAMI 101

tuńczykiem. Składniki: 250 g makaronu świderki Arc Pol 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka(...)kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać z koperkiem

Kuchnia w oparach
Sałatka owocowa z serem feta 76

Szybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny

R'n'G Kitchen
Krem z pomidorów à la Krwawa Mary 158

obniżać ryzyko raka trzustki i raka szyjki macicy. Same plusy:-) Składniki na 6 porcji: 3 puszki pomidorów duża cebula 3 ząbki czosnku czubata łyżka miodu parę kropel tabasco 150g selera naciowego sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka oregano Dodatkowo można przygotować serowe grzanki Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, zmniejsz ogień i pozwól by cebula się(...)lekko skarmelizowała. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami oraz 2 szklankami wody. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku miodem, solą, pieprzem, sosem tabasco oraz oregano. Całość zmiksuj. Możesz podawać z grzankami serowymi

wysmienity
Sałatka z kaszy gryczanej 379

dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści  kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej  1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie(...)miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego

kgwjanczewo
Lekkie chilli z indyka 35

ciężkie danie, więc postanowiłam przygotowac jego lżejszą wersję - mięso wołowe zastąpiłam indykiem, i  nie dodawałam czerwonej fasoli ale nie poskąpiłam innych warzyw. Znajdziecie tam paprykę, marchewkę, cebulę i seler naciowy. Dzięki temu całość zyskuje lekkości, syci ale nie zapycha jak jego oryginalna wersja. Na wierzch klasycznego chilli con carne często dodaje się śmietanę- ja dodałam pokrojone plasterki avocado. Można(...)diecie, ale wszystkim bo świetnie smakuje. Lekkie chilli z indyka Składniki: 1 łyżka oleju 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 2 papryki ( najlepiej różnego koloru) 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 500 g mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1/2 łyżeczki: ostrej papryki i kminu rzymskiego i chilli (najlepiej w płatkach) soł, pieprz do smaku 1 puszka

Smaczny zeszyt
Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. 339

spokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne.  Zupa lasagne   10 płatów makaronu lasagne  1 cebula  2 kawałki selera naciowego  2 marchewki  1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego  0,5 litra wody  1 litr rosołu / wywaru warzywnego  70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka(...)oregano 4 ząbki czosnku  Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący.    Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 99

więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól pieprz 125 g ravioli z mięsem Arc Pol 1 pęczek koperku 1 mały kubek jogurtu naturalnego olej Makaron ravioli(...)gotujemy. Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć warzywa (ok 4 minut). Podsmażone Warzywa oraz brukselkę gotować w wodzie do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę. Podawać z koperkiem i ugotowanym ravioli

Kuchnia w oparach
WŁOSKA ZUPA MINESTRONE 64

rozgrzewać zupami. Jedną z takich zupa jest właska minestrona. Aromatyczna, syta i rozgrzewająca zupa prosto z Włoch. Składniki: 1 l bulionu 10 dag zielonego groszku z puszki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka makaronu Arc Pol świderki 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól pieprz Makaron(...)świderki ugotować al dente Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy zmiękną dodać pomidory z puszki i zalać bulionem.  Gotować 15 minut. Dodać pokrojonego pora oraz groszek. Przyprawić solą, pieprzem. Gotować 20 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem

Kuchnia w oparach
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami 86

Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka  3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku  4 ząbki czosnku vegeta, pieprz  1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy(...)dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi

Szefowa kuchni
Sajgonki na zimno 143

zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw. Składniki: - kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6), - 1/2 czerwonej papryki, - 2 pałki selera naciowego, - 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, - 1 mała cebula, - kiełki rzodkiewki, - 1 mała marchewka. Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy(...)cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki. Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę. Na talerz nalewamy trochę wody (ja używam letniej), wkładamy do niej 1 arkusz papieru - nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać

Co na wege obiad?
Warzywa z patelni 118

Zapraszam :) Składniki : 1 puszka fasolki czerwonej 3 marchewki 1 puszka kukurydzy kawałek pora 1 papryka czerwona  2 garści  fasolki mrożonej zielonej 2 selery naciowe  Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 łyżki masła  Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć(...)wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem aż zmiękną  Pod koniec dodać śmietankę i dusić około 6 minut . Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu . Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 186

inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki seler naciowy marchewka czosnek cebula 3 duże pomidory bez skórki sól oliwa z oliwek liście bazylii Przechodzimy do wykonania. Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung. Następnie dolałam wody, wsypałam(...)kolejno – kolendrę i przyprawę do fasolki. Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki. I nastawilam. Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało. Następnie.... Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną cebulę. Dołożyłam pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone. Rozgniotłam..ubijakiem

Z Kuchni Do Kuchni
Placek ziemniaczany pieczony 123

pomijając mąkę. Składniki -ziemniaki , ile..to już wasza decyzja -marchewka 1 lub 2 -2 jaja -parmezan tarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka(...)wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę zmiksowana w blenderze i mieszamy. Ja to zrobiłam wszystko w CC Major i pasta wyszła elegancko. Szklane, żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Rozgrzewająca zupa z serela naciowego i kalafiora – dietetyczna i aromatyczna 108

pieprz ostrości, a papryka wędzona wyrazistości. Z pewnością ta zupa w diecie powinna zagościć na stałe, bo na przemianę materii ma właściwości doskonałe. Składniki: 100 g kuskusu perłowego, młody seler naciowy, 1 kalafior, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, ok. 2l wody, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego(...)Wlewamy gorącej wody ok. 1,5 litra (pozostałą dolewamy później), dodajemy kuskus, 1 płaską łyżkę soli, pieprz młotkowany z kolendrą, część chili i całość gotujemy tylko 5 min. Dodajemy seler naciowy, szczypiorek, koperek, dolewamy gorącej wody, tyle, żeby uzyskać odpowiednią gęstość. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym do smaku, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 min, smaki się

Moniki Smakołyki
Zupa dyniowa – najprostsza 129

nadaje zupie wyjątkowo intensywny, złoty kolor. Warzywa . Wiadomo, że kluczowym składnikiem jest dynia, ale pełny i głęboki smak zupy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Bulion . Smak zupy w ogromnej mierze zależy od bulionu, z dodatkiem(...)porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa 1,5 litra bulionu warzywnego 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% starty kawałek imbiru wielkości 4 cm 1½ łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy Kroki Dynię obierz

Na-talerzu.pl
Mule w białym winie 145

najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière ), jednakże dodaję do nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się  w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych muli nie może zabraknąć wspaniałych belgijskich frytek z grubo krojonych ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych(...)Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli 3 drobno posiekane szalotki 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 laski selera naciowego, pokrojonego na kawałki 1/2 natki posiekanej pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 250 ml białego wytrawnego wina łyżka masła oliwa z oliwek Mule wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą, zeskrob narośla

Food Square