tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sałatkę Waldorfa. 6 łodyg selera naciowego 1 mała sałata rzymska 30 dkg szynki z kurczaka 6 dkg orzechów włoskich 18 dkg kukurydzy z puszki 25 dkg białego winogrona 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)cytryny 4 łyżki śmietany 6 łyżek majonezu Sałatka Waldorfa Jak przygotować sałatkę. Szynkę z kurczaka i ser Stilton pokroić w średniej wielkości kostkę. Orzechy włoskie pokroić w duże kawałki. Selera naciowego pokoić na małe kawałki. Winogrono przekroić wpół, wyjąć pestki jeżeli takowe ma. Sałatę rzymską pokroić na większe kawałki bądź porwać w palcach. Sos : w miseczce połączyć sól, pieprz, majonez
mecooksużywam szpondru wołowego, tym razem miałam zapas drobno siekanej na tatar 1 kg łopatki 1/2 kg boczku wędzonego 1 seler 3 duże marchewki 1 duża cebula 2 pietruszki 2 bułki szklanka mleka 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy śliwki suszone od Helio przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy oczyszczone i pokrojone(...)mniejsze kawałki mięsa, obraną cebule, marchew, pietruszkę, seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zalewamy wodą, tak by przykrywała mięso i gotujemy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułkę moczymy w mleku. Ugotowane mięsa wraz z bułką i warzywami (możemy zmielić również śliwki wszyskie
Życie zaczyna się w kuchniWykorzystałam małe foremki do babki. Porcja okazała się w sam raz. Chudziutka, lekkostrawna i sycąca. 300 gram świeżego łososia 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego bulion rybny pieprz 3 łyżki żelatyny ocet jabłkowy Przygotuj 1,5 litra przefiltrowanej wody. Dodaj bulion rybny ( nie koniecznie, może być warzywny). Marchew pokrój(...)talarki i seler naciowy. Zagotuj. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojonego w kosteczkę łososia i gotuj jeszcze kilka chwil. Kiedy zakończysz gotowanie wsyp ok 3 łyżek żelatyny. Można zastąpić agar agar. Kiedy całość ostygnie przelewaj do naczyń. Wstaw do lodówki do stężenia. Z podanych składników wyszło
AZgotuj!klarownych. Przed użyciem należy wszystkie części oczywiście umyć, i potem tylko poskładać. Samo składnie części to dosłownie minuta. Wyciskarką przygotowałam dwa soki : Zielony : 1 ogórek zielony 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi 1 gruszka natka pietruszki Wyciskarka wyposażona jest w fajny pojemnik do którego możemy wyciskać bezpośrednio sok, albo też do szklanki jak kto woli. Warzywa przed włożeniem(...)pojemnika tnącego należy pokroić. Jabłka, gruszki na ćwiartki, seler naciowy na kilku centymetrowe kawałki. Jabłka, gruszki pozbawiamy pestek. Sok jest wyciskany w trzech etapach. Pierwszy etap to rozdrobnienie warzyw za pomocą noża tnącego, drugi etap warzywa przerabiane są na pulpe, a trzeci etap mamy już gotowy wyciśnięty sok. Powiem szczerze że byłam bardzo zdziwiona jak wyciskarka dokładnie wyciska
wesoła kuchniamoże trochę więcej, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta 1 duże jajko szczypta soli 4 łyżki oleju Na farsz: 500g mielonego mięsa z szynki 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 250g pieczarek 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku łyżka oleju oraz olej do obsmażenia Sos czosnkowy do podania: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego(...)dodajemy jeszcze odrobinę mąki, za gęste – troszkę mleka lub wody. Odstawiamy ciasto. Przygotowujemy warzywa – marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Seler naciowy myjemy, odcinamy końce i kroimy także w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy – ja nie obieramy, oczyszczam na sucho ręcznikiem papierowym. Pieczarki także kroimy w drobną kostkę. Na patelni
Smaczna Stronamożna dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Bo czy wiedzieliście, że od 1982 roku istnieje oficjalny przepis sosu bolońskiego do makaronu? Lub że dodaje się do niego boczek, czerwone wino, seler naciowy? Jesteście zdziwieni? My także byliśmy. Okazało się jednak, że ten przepis jest świetny i według niego zrobiliśmy doskonały sos bolognese . Składniki na sos bolognese 250 g mięsa mielonego wołowo(...)wieprzowego 150 g wędzonego boczku 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki 1 przecier pomidorowy (500 ml) 1 szklanka mleka 1 1 / 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku (można zastąpić 1 / 2 łyżeczki suszonego) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka suszonego oregano
niecodziennikparyczas grillowania, zwłaszcza po powolnym zdejmowaniu obostrzeń. Do mięs warto dodać coś zdrowego i chrupiącego , np. sałatkę. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, zdrowa i pożywna. Składniki : - 3 łodygi selera naciowego - około 30 cm kawałek rzodkiewki japońskiej japońskiej - jedno średnie jabłko słodko-kwaśne - garść orzechów włoskich Sos: - 100ml jogurtu naturalnego - koperek, sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka majonezu Seler naciowy
Kuchnia Pełna Emocjiskładniki. Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler
Pieprzyć z Fantazjąpenne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy 1 cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Przygotować sos: Boczek posiekać. Seler
Kuchnia w oparachNieodłącznym składnikiem oczywiście jest papryka konserwowa. Składniki: * 20 dkg kaszy bulgur * 1 laska kiełbasy podwawelskiej * 1 mały słoik 300 ml papryki w occie * 1/5 kostki masła * 2 łodygi selera naciowego * 1 marchew * 1 czerwona cebula * sól, pieprz ewentualnie przyprawa uniwersalna Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, kolejno dodawałam startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy
Pieprzyć z Fantazjąoliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem(...)wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około
Plate of Joyróżne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler
Jadło i czytadłosałatkę tę jadłam po raz pierwszy podczas wakacji w Hiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna, zwłaszcza, że od dłuższego czasu jestem wielbicielką ... selera naciowego. W restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma) i taką przygotowałam :) Składniki: pęczek selera naciowego
Walijskie PichcenieZatem, jeśli Wy też macie problem co zrobić z nadmiarowym kawałkiem kangura 😋, zapraszam... Składniki (na 4 osoby👱👱👱👱) 1. Marynata: 0,5l czerwonego, wytrawnego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew 3-4 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 liście laurowe 3-4 goździki 2. Ragù: 300g mięsa z kangura (oczywiście, może być także(...)inna dziczyzna) 100g Pancetty 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchew 1 butelka (0,7l) passaty 100ml czerwonego, wytrawnego wina 100ml mleka gałązka świeżego rozmarynu 2-3 gałązki świeżego tymianku oliwa (jak zawsze – najlepsza jaką mamy) sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 3. Makaron: 400g makaronu, najlepiej świeżego w typie szerokich wstążek Wykonanie: 1. Marynowanie: mięso
Pasta Po Polsku