cudowny kolor i świetnie smakuje. Dzisiaj na poranne doładowanie akumulatorów klasyka gatunku czyli sok z marchewki. Jednak aby nie było tak nudno, marchewce towarzyszą seler naciowy, jabłko, pomarańcza i nadający nutę pikantności imbir. Można dodać również łyżkę oleju o neutralnym smaku aby pomóc witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach się łatwiej wchłonąć. O marchewce i jej dobroczynnych składnikach pisałam już przy okazji(...)wolnymi rodnikami, nadając jej aksamitną gładkość. Klasyczna marchewka z selerem, jabłkiem, pomarańczą i imbirem Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 marchewki 1 duże jabłko 2 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza ok. 2 cm korzenia imbiru 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Wszystkie składniki kroję na mniejsze kawałki i wyciskam w wyciskarce do soków. 2 Dodaję olej
Book of spellsnasiennym i pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 8 szklanek bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% ser z niebieską pleśnią do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość
karmelowykostek (każda to około 1 łyżka) tak naprawdę możecie użyć każdych warzyw jakie macie, pamiętając aby były w miarę równej ilości 2-3 marchewki kawałek selera 3-4 gałązki selera naciowego 1 cebula pęczek pietruszki kawałek pora (ja użyłam zamrożonych listów, kiedyś mi zostały i aż żal było wyrzucać) 5 liści laurowych łyżka nasion kozieradki łyżeczka ziaren pieprzu czarnego(...)ojeju roślinnego, zaparzaczki do herbaty Przygotowanie: Umieść pieprz i ziele angielskie w zaparzaczce do herbaty. Marchew i seler zetrzyj na tarce i najdrobniejszych oczkach, a cebulę na dużych. Seler naciowy i por posiekaj bardzo drobno. Na rozgrzany olej wrzuć startą cebulę, zeszklij ją dosłownie minutę i dodaj zmieloną (startą w moździerzu) kozieradkę i lubczyk). Dokładnie wszystko przemieszaj. Dodaj wszystkie
greenscarfbogaty jest w smaku. Polecam wszystkim, nie tylko będącym na diecie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 25 g masła 1 batat 1cebula 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 łodyga selera naciowego 1 pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie) 3 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony(...)suszonego tymianku; 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta chili w proszku lub płatkach opcjonalnie 2 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Batata obieramy i kroimy w kostkę, czosnek i seler naciowy w plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski, a następnie w kostkę. Cebulę obieramy i razem z łodyżkami natki pietruszki drobno siekamy. Listki siekamy oddzielnie
cool and mintyPyszna zupa pieczarkowa z makaronem idealna na Wigilię. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 500 g pieczarek lub innych grzybów 3 ząbki czosnku 4 łyżki natki pietruszki 2 łyżki selera naciowego Sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 2 łyżki wegety 2 łyżki czosnku granulowanego 150 g makaronu nitki 1 cebula Masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki drobno kroję. Cebulę(...)oraz drobno posiekaną natkę. Do garnka o grubym dnie wlewam ok 3 litry wody a następie dodaję pieczarki. Zagotowuję, dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz 2 łodygi selera naciowego następnie dodaję 3 ząbki czosnku można przecisnąć czosnek przez praskę. Gotuję ok 15 min a następnie dodaję makaron cienki nitki, gotuję jeszcze ok 4 minuty aż makaron będzie ugotowany
Gotowanie Patkimielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki(...)pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy cebulkę i smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko
Cooking MonsterCzęść u ż ytych do sałatki produktów można znaleźć w ofercie sklepu Green Essence :) Składniki na 1 średnią miskę: SAŁATKA: 2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 1/2 długiego ogórka 1 garść szczypiorku 1-2 garście żurawiny suszonej całej ze sklepu GREEN ESSENCE 2 grube plastry(...)REEN ESSENCE - można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć 3 łyżeczki oleju rzepakowego ze sklepu GREEN ESSENCE sól, pieprz - do smaku Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek i ziaren. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Plastry wędliny pokroić w małe słupki. Przygotować sos. W małym naczynku wymieszać dokładnie
Grunt to przepis!najbardziej wyrafinowane podniebienia. składniki dla czterech osób 1-1,5 kg owoców morza 1 szklanka ryżu do risotto 2 papryki 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 3 łodygi selera naciowego 3-4 łyżki wazowe wywaru rybnego lub warzywnego 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz natka pietruszki szczypior sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe wywaru. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno kawałki pokrojonego selera naciowego, oraz pokrojoną w paski paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około dwudziestu minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, wkładamy
Miód i pieprzproszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli(...)połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania wody. Pstrąga podać z warzywkami ,polać
Kulinarny karnet ChristopheraTego typu sałatka świetnie sprawdzi się na letni obiad. 2 porcje Filet z kurczaka 200 gramów makaron ryżowy 70 gramów 2 gałązki selera naciowego lub połowa ogórka zielonego 1 mała marchewka pół stronka papryki czerwonej lub żółtej Połowa czerwonej cebuli opcjonalnie kawałek papryczki chili kilka gałązek kolendry lub szczypiorku Marynata do kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)odstawiamy pod przykryciem na 4 minuty, następnie odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy cienkie plasterki przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Seler naciowy lub ogórka kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni około
Andzia Pichcirozmaitymi dodatkami . Prostota wykonania i forma śmieciucha , czyli co wpadnie to będzie pasowało , sprawia że łatwo je pokochać Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej , ja użyłam fioletowej 2 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka 2 strąki świeżego, kolorowego chilli 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula kawałek dyni , najlepiej Hokkaido ( połówka małej ) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego , drobno startego imbiru(...)więcej ) olej do smażenia dodatkowo : ketchup majonez japoński podsmażone pieczarki szczypiorek Kapustę pekińską drobno siekamy , dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach dynię i cebulę . Łodygi selera naciowego i paprykę , kroimy na cieniutkie plasterki , czosnek wyciskamy praską , kukurydzę odsączamy z zalewy , chilli siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa umieszczamy w misce , dodając do nich kolendrę , miód, imbir sól do smaku
Ogrodnik w podróżysłodkiej marchewki i boczku. Pycha! Spaghetti bolognese z marchewką podaję (klasyk! ) z serem, natką, rukolą, nawet koperkiem. Smacznego Składniki: 150 g boczku gotowanego lub parzonego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych(...)drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i marchewkę pokrojoną w talarki lub startą na tarce na dużych oczkach. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka. Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć
Zasmakuj Kuchnipapryką, wówczas zwiększa się jej przyswajalność. Składniki: - 600g suchej fasoli (po 200g: duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca(...)pieprz do smaku Na dno garnka wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę, dodajemy namoczone dzień wcześniej fasole (razem z wodą), na to wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por i seler naciowy. Następną warstwę stanowią ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, przekrojone na połówki. Dokładamy liście laurowe i ziela angielskie, posypujemy roztartymi w dłoniach 3 łyżkami majeranku. Zalewamy wodą
Smaczne Zdroweweekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga selera naciowego sól 1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS ) olej arachidowy lub inny do smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część(...)pokroić w cienkie paski długości około 5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany wrzucić pokrojoną marchew, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać paprykę i selera naciowego - smażyć 1 minutę. Na koniec dodać pokrojoną w paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę. Warzywa mają pozostać chrupkie ! Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić. Krążki
kolorowotorcikowozjedli zupkę w całości Ja strogonowa robię tak Składniki: 1/2 kg schabu 1/2 kg szynki 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta pieczarki seler naciowy koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) musztarda (1 łyżeczka) majeranek suszony posiekana natka pietruszki olej sól pieprz Do wielkiego garnka wlewam wodę – gotuję ją. Na oleju smażę pokrojony w kostkę(...)samą patelnię wlewam olej, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę – smażę, odcedzam, przekładam do garnka. To samo robię z filetem. Na patelnię wkładam pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Chwilę smażę i dodaję do garnka z mięsem. Na patelnię dodaję pieczarki, smażę dodaję bez oleju do garnka. Pozwalam warzywom i mięsu by chwilę się pogotowały – około 30 minut
MojaQchnia.pl