seler naciowy - 4547 przepisów (strona:113/304)

Dieta szybka przemiana - Tygodniowy jadłospis - jesień 117

papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej(...)obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki+fasolka szparagowa lub sałatka: 2 jajka+1/2 awokado+2 ogórki kiszone+garść rzodkiewek+ sosik: musztarda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywna zapiekanka naleśnikowa 120

jajek, a za to z dodatkiem wysokotłuszczowego sera, to będzie również zgodne z zasadami diety niełączenia. Składniki na 4-6 porcji: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 1 spora marchewka 2 średnie czerwone papryki 300ml passaty pomidorowej garść świeżych liści bazylii 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona(...)dużych oczkach. W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek wraz z selerem naciowym i kontynuować smażenie na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodać marchewkę, a po dalszych trzech minutach smażenia paprykę. Warzywa posolić, dodać przyprawy

Even Better Food
Zupa pieczarkowa z makaronem 178

jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża) 1 liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki lubczyku (u mnie mrożone liście) 2 łyżki oliwy(...)górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą

Cooking Monster
Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach 148

oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata! Składniki -pierś z kurczaka -vinaigrette Monini pomarańcza limonka -vinaigrette Monini classico - Pfeffer Gold Skworcu -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią -seler naciowy u mnie mrożony 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę marchewka ćwiartka bialej kapusty grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody Emmentaler w plasterkach  u mnie Lactima(...)vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju.  Obsmaż do miękkości.  Dodaj marchewki i duś pod przykryciem.  Możesz podlać pół szklanki wody. Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby. Przykryj, duś. Od czasu

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańska Jambalaya. 110

wyraziste, pełne smaków i aromatów. Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy. Składniki: 2 szkl. białego ryżu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano(...)himalajskiej do podania: garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry i szczypiorek z dymki Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości. Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień

Codziennik Kuchenny
Kotlety mielone po meksykańsku 137

mięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej , to zawsze(...)smaku . Wyrabiamy na jednolitą masę , obtaczamy w mące , obsmażamy lekko na patelni .Mięso ,może być w środku surowe , ma się zrumienić z wierzchu . Podsmażamy pokrojoną cebulę, marchew , resztę selera naciowego . Tak przygotowane warzywa ,układamy a dnie garnka rzymskiego lub kamionki do zapiekania ( może ,być inne naczynie o głębokim brzegu z pokrywą ) . Dodajemy resztę kukurydzy , pozostałe siekane chilli ,resztę przypraw, cukier

Ogrodnik w podróży
Orkisz ze szparagami (Farro con asparagi) 134

SKŁADNIKI (4 porcje) 200 g ziaren orkiszu lub ry żu  orkiszowego* 400 g szparagów 30 g masła  2 marchewki 2 szalotki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 500 - 750 ml wywaru warzywnego oliwa z oliwek s ó l, pieprz  * Ziarna orkiszu wymagają namaczania i gotowania ok. 60 minut. W moim przepisie użyłam(...)usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na   roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy ryż

La grande e la piccola cuoca
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup 158

cienkie paski olej do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki włoszczyzny suszonej lub: 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę 1 seler naciowy pokrojony w drobną kostkę 2 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 100 g borowików (lub pieczarek) pokrojonych w plasterki 100 ml śmietanki(...)sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż do zeszklenia cebuli. Następnie

karmelowy
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 125

łyżeczka soli  2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wrzącej wody  3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski(...)wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej

Łycha smaków
Włochy - Pasta e fagioli alla trevisana (Makaron z fasolą z Treviso) 40

fasoli borlotti (w zasadzie powinna być fasola Lamon, ale w Polsce jest raczej niedostępna) - 3 liście laurowe - gałązka rozmarynu - 75 ml oliwy  - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - 1 ząbek czosnku - pół łyżeczki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 150-200 g makaronu (najlepszy będzie ditalini lub podobny) - oliwa i radicchio (do podania, opcjonalnie)  Przygotowanie: 1) Fasolę moczymy(...)jakiś czas wypada gotującą się fasolę przemieszać i ewentualnie dodać więcej wody. 2) Gdy fasola będzie już prawie całkowicie miękka, możemy zacząć przygotowywać resztę składników - cebulę, marchewkę, czosnek i seler naciowy kroimy w kosteczkę i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanej oliwie (75 ml) przez kilka minut, do miękkości. 3) W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka z kurczaka, z żurawiną i orzechami włoskimi 68

kurczaka wystarczy dodać żurawinę, selera i orzechy włoskie, aby doznać rozkoszy w gębie. Do tego prosty sos – składniki do znalezienia w każdej lodówce. Nic tylko przygotować i próbować. Składniki (na 4-5 porcji): 2 szklanki ugotowanego, drobno pokrojonego mięsa z kurczaka – użyłam z podudzia szklanka pokrojonego na drobno selera naciowego 3/4 szklanki obranych orzechów włoskich 1/2 szklanki żurawiny(...)kurczak oddzielamy od kości. Kawałki mięsa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy od razu do miski z sosem. Do tego dodajemy posiekaną z grubsza żurawinę i podobnie posiekane orzechy. Seler naciowy myjemy, odcinamy końca, po czym kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy, aby się połączyło i pokryło sosem. Próbujemy i doprawiamy jeszcze dodatkowo solą

Smaczna Strona
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 179

rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz(...)ciabatta) W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą  mąkę i zamieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 160

skóry sól, pieprz gruszki z puszki 1 kulka mozzarelli-125g 4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille 3 łyżki sosu Worcestershire 200ml soku z gruszek 1 łyżka masła 3 łodygi selera naciowego 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona 200 g ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire(...)tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją  sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki . Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki. W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały

Kulinarny karnet Christophera
Paprykowe spaghetti bolognese 96

mięsa mielonego z szynki/indyka/łopatki wg uznania 2 łyżki oliwy pomidorowej (spod suszonych pomidorów) 2-3 ząbki czosnku spora biała cebula strąk czerwonej papryki 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 2 puszki pomidorów pelatti (po 400g) lub duży słoik domowego przecieru pomidorowego (900ml) 2-3 łyżki suszonych płatków papryki sól, czarny pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, kmin rzymski mielony(...)mięso się zetnie. W tym czasie obieramy i trzemy w robocie kuchennym (lub na tarce o dużych oczkach) marchew i paprykę. Dodajemy starte warzywa razem z drobno posiekanym selerem naciowym. Przesmażamy aż warzywa lekko zmiękną (około 5 min). Dodajemy pelatti lub przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, tymiankiem, rozmarynem

Pyry na Gaz
Sałatka z cieciorki i selera naciowego 141

Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu.  Składniki: 1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy) 3 łodygi selera naciowego 5 - 6 suszonych pomidorków 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Wieczorem namoczyć w zimnej wodzie cieciorkę. Wody ma być tak na 2 cm ponad(...)powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić. Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę w której leżały pomidorki i przyprawić solą i pieprzem do smaku

Kuchcik gotuje