wyraziste, pełne smaków i aromatów. Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy. Składniki: 2 szkl. białego ryżu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano(...)himalajskiej do podania: garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry i szczypiorek z dymki Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości. Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień
Codziennik Kuchennymięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej , to zawsze(...)smaku . Wyrabiamy na jednolitą masę , obtaczamy w mące , obsmażamy lekko na patelni .Mięso ,może być w środku surowe , ma się zrumienić z wierzchu . Podsmażamy pokrojoną cebulę, marchew , resztę selera naciowego . Tak przygotowane warzywa ,układamy a dnie garnka rzymskiego lub kamionki do zapiekania ( może ,być inne naczynie o głębokim brzegu z pokrywą ) . Dodajemy resztę kukurydzy , pozostałe siekane chilli ,resztę przypraw, cukier
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI (4 porcje) 200 g ziaren orkiszu lub ry żu orkiszowego* 400 g szparagów 30 g masła 2 marchewki 2 szalotki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 500 - 750 ml wywaru warzywnego oliwa z oliwek s ó l, pieprz * Ziarna orkiszu wymagają namaczania i gotowania ok. 60 minut. W moim przepisie użyłam(...)usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy ryż
La grande e la piccola cuocacienkie paski olej do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki włoszczyzny suszonej lub: 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę 1 seler naciowy pokrojony w drobną kostkę 2 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 100 g borowików (lub pieczarek) pokrojonych w plasterki 100 ml śmietanki(...)sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż do zeszklenia cebuli. Następnie
karmelowyłyżeczka soli 2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wrzącej wody 3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski(...)wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smakówfasoli borlotti (w zasadzie powinna być fasola Lamon, ale w Polsce jest raczej niedostępna) - 3 liście laurowe - gałązka rozmarynu - 75 ml oliwy - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - 1 ząbek czosnku - pół łyżeczki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 150-200 g makaronu (najlepszy będzie ditalini lub podobny) - oliwa i radicchio (do podania, opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Fasolę moczymy(...)jakiś czas wypada gotującą się fasolę przemieszać i ewentualnie dodać więcej wody. 2) Gdy fasola będzie już prawie całkowicie miękka, możemy zacząć przygotowywać resztę składników - cebulę, marchewkę, czosnek i seler naciowy kroimy w kosteczkę i smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanej oliwie (75 ml) przez kilka minut, do miękkości. 3) W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu
Roślinożerni urlopowiczekurczaka wystarczy dodać żurawinę, selera i orzechy włoskie, aby doznać rozkoszy w gębie. Do tego prosty sos – składniki do znalezienia w każdej lodówce. Nic tylko przygotować i próbować. Składniki (na 4-5 porcji): 2 szklanki ugotowanego, drobno pokrojonego mięsa z kurczaka – użyłam z podudzia szklanka pokrojonego na drobno selera naciowego 3/4 szklanki obranych orzechów włoskich 1/2 szklanki żurawiny(...)kurczak oddzielamy od kości. Kawałki mięsa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy od razu do miski z sosem. Do tego dodajemy posiekaną z grubsza żurawinę i podobnie posiekane orzechy. Seler naciowy myjemy, odcinamy końca, po czym kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy, aby się połączyło i pokryło sosem. Próbujemy i doprawiamy jeszcze dodatkowo solą
Smaczna Stronarzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę ACQUACOTTĘ : przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej rzeżuchy + trochę do dekoracji koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz(...)ciabatta) W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą mąkę i zamieszać
Bon Appetit Małgorzatyskóry sól, pieprz gruszki z puszki 1 kulka mozzarelli-125g 4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille 3 łyżki sosu Worcestershire 200ml soku z gruszek 1 łyżka masła 3 łodygi selera naciowego 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona 200 g ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire(...)tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki . Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki. W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały
Kulinarny karnet Christopheramięsa mielonego z szynki/indyka/łopatki wg uznania 2 łyżki oliwy pomidorowej (spod suszonych pomidorów) 2-3 ząbki czosnku spora biała cebula strąk czerwonej papryki 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 2 puszki pomidorów pelatti (po 400g) lub duży słoik domowego przecieru pomidorowego (900ml) 2-3 łyżki suszonych płatków papryki sól, czarny pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, kmin rzymski mielony(...)mięso się zetnie. W tym czasie obieramy i trzemy w robocie kuchennym (lub na tarce o dużych oczkach) marchew i paprykę. Dodajemy starte warzywa razem z drobno posiekanym selerem naciowym. Przesmażamy aż warzywa lekko zmiękną (około 5 min). Dodajemy pelatti lub przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, tymiankiem, rozmarynem
Pyry na GazOsoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy) 3 łodygi selera naciowego 5 - 6 suszonych pomidorków 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Wieczorem namoczyć w zimnej wodzie cieciorkę. Wody ma być tak na 2 cm ponad(...)powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić. Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę w której leżały pomidorki i przyprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchcik gotujebulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie(...)dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem. Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny. Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy
R'n'G Kitchenmnie wersja z kurczakiem i warzywami. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 4 porcje: dwa filety z kurczaka 1 średnia cukinia 2 czerwone papryki 4 łodyżki selera naciowego 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawne wina 2 świeże pomidory 1 litr bulionu około 300 g ryżu arborio lub jaśminowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki(...)minut ciągle mieszając. 2. Wcześniej przygotować bulion. Teraz dodajemy papryki, i wino. Mieszamy i gotujemy kilka minut, żeby wino wyparowało. 3. Dodajemy przepłukany ryż arborio, koncentrat pomidorowy i pokrojonego selera naciowego. Mieszamy, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Teraz całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gorące przekładamy na talerze. Możemy
kruche babeczkidowolnie zamieniać, wymieniać...co kto lubi, co kto woli... Składniki: - 600g nasion strączkowych (u mnie ok.350g fasoli, mieszane 2-3 rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie(...)Fasolę i groch przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą, wrzucam na wędzonki. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchew, korzeń pietruszki i ziemniaki, dorzucam także pokrojony por i seler naciowy. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Rozcieram w dłoniach 3 łyżki majeranku, zalewam całość wodą (do ok.2/3 wysokości), garnek zamykam i wstawiam
Smaczne Zdrowejeleniny na gulasz 1 liść laurowy 1 duża drobno posiekana cebula 4- 5 ząbków czosnku 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego, obrany i pokrojony w plastry 2 czerwone ziemniaki, pokrojone w spore kawałki 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 3/4 puszki pomidorów 1 łyżka mieszanki przypraw(...)laski cynamonu, podzielone na połówki przygotowanie Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć pozostałe składniki - liść laurowy, czosnek, marchewki, seler naciowy, ziemniaki, pomidory. Włożyć mieszankę przypraw zawiniętą w gazę, zalać wszystko bulionem , dodać łyżeczkę octu i gotować na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, tak długo aż mięso będzie
Stare Garymięsem 450 g kości wieprzowych z mięsem 2 udka z kaczki 2 udka z kurczaka (lub 5 skrzydełek) 1 duży korzeń pietruszki 1 duży korzeń selera 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego cienki plasterek świeżego imbiru 450 g mrożonej chińskiej mieszanki warzyw Hortex pęczek natki pietruszki jajka (po jednym na każdą porcję(...)miękkie wyłowić z rosołu. Pozostałe kości z mięsem zostawić nadal w wywarze. Następnie do rosołu dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, imbir i całe łodygi selera naciowego. Wywar gotować jeszcze 30 minut. Gdy odparuje nadmiar wody, to ponownie dolać. Ugotowany wywar przelać do innego garnka przez duże sitko lub durszlak. Do czystego rosołu dodać
Passions hobbies lifejego przygotowanie. Lazania, czyli włoska zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki na lazanie (6-8 porcji): Składniki do sosu mięsnego (ragu): 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 700g mięsa mielonego wołowego 200ml czerwonego wina 2 listki laurowe 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) 700ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka suszonej bazylii łyżka suszonego oregano sól, pieprz(...)makaronową z mięsem mielonym? Jak zrobić sos do lazanii (ragu)? Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojony seler naciowy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Dodać mięso i smażyć na niedużym ogniu, rozdrobnić drewnianą łyżką i mieszać od czasu do czasu. Wlać wino i smażyć
Codzienne GotowanieObiad, Kolacja, Sałatka By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 15 min. Total Time: 15 min. Lekka i szybka propozycja na letni lunch! Ingredients ✔warzywa - mix sałat, rukola, cykoria, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, szczypior - dowolna ilość ✔awokado - pół owocu ✔jajka (ugotowane na twardo) - 2 szt. ✔pestki dyni - 1 łyżka (10g) ✔dressing - 1 łyżeczka oliwy z oliwek + pieprz + sól(...)Recipe", "url": "https://martynacooks.com/salata-z-jajkiem-i-awokado-green-salad-with-eggs-and-avocado/?utm_source=rss&utm_medium=rss", "author": { "@type": "Thing", "name": "MartynaCooks" }, "datePublished": "09/05/2020", "cookTime": "P", "description": "Lekka i szybka propozycja na letni lunch!", "image": "", "recipeIngredient": [ "✔warzywa - mix sałat, rukola, cykoria, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, szczypior - dowolna ilość", "✔awokado - pół owocu", "✔jajka (ugotowane na twardo) - 2 szt.", "✔pestki dyni - 1 łyżka (10g)", "✔dressing - 1 łyżeczka oliwy z oliwek + pieprz + sól
Martyna CooksObiad, Kolacja, Sałatka By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 15 min. Total Time: 15 min. Lekka i szybka propozycja na letni lunch! Ingredients ✔warzywa - mix sałat, rukola, cykoria, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, szczypior - dowolna ilość ✔awokado - pół owocu ✔jajka (ugotowane na twardo) - 2 szt. ✔pestki dyni - 1 łyżka (10g) ✔dressing - 1 łyżeczka oliwy z oliwek + pieprz + sól(...)Recipe", "url": "http://martynacooks.com/salata-z-jajkiem-i-awokado-green-salad-with-eggs-and-avocado/?utm_source=rss&utm_medium=rss", "author": { "@type": "Thing", "name": "MartynaCooks" }, "datePublished": "09/05/2020", "cookTime": "P", "description": "Lekka i szybka propozycja na letni lunch!", "image": "", "recipeIngredient": [ "✔warzywa - mix sałat, rukola, cykoria, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, szczypior - dowolna ilość", "✔awokado - pół owocu", "✔jajka (ugotowane na twardo) - 2 szt.", "✔pestki dyni - 1 łyżka (10g)", "✔dressing - 1 łyżeczka oliwy z oliwek + pieprz + sól
Martyna Cookschlebki pita 4 steki wołowe 1 papryka czerwona 1/2 opakowania rukoli 1 cebula czerwona 1 cukinia sól, piepr papryka słodka, papryka wędzona przyprawa do wołowiny olej rzepakowy 2 gałązki selera naciowego sos czosnkowy: 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypior Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam(...)razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem
wesoła kuchnia