seler naciowy - 4547 przepisów (strona:105/304)

LEKKA JARZYNOWA. Z KALAFIOREM I KUSKUSEM PERŁOWYM 91

kurczaka skradła nasze serce i ... żołądki 😉  Taka zdrowa zupa będzie też wspaniałym daniem dla naszych milusińskich. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 2 małe dymki kawałek pora 1 mały kalafior 1 puszka 200 g groszku konserwowego natk a pietruszki sól pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie ok 150 g kaszy(...)szalotki oraz por. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zawartość garnka na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę, selera i łodygi selera naciowego oraz przepłukaną na sicie kaszę. Gotujemy 10 minut i dorzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dorzucamy groszek z puszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Chłopski garnek (danie jednogarnkowe) 450

Pudliszki) 500 g ulubionej kiełbasy (u nas ze świniobicia) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por (biała część) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 3 łodygi selera naciowego 2 łyżki domowej kostki bulionowej ( http://www.rngkitchen.pl/2018/06/domowa-kostka-rosoowa.html) 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na duże(...)przykryciem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy. Kiełbasę kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Por kroimy na plasterki. Seler naciowy kroimy na kawałki. Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy. Papryki kroimy na większe części, dodajemy do całości i dusimy

R'n'G Kitchen
Ragoût miesno-warzywne 122

pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.  Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek(...)tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem

Pyry na Gaz
Gulasz rybny z gremolatą 154

duszonej w winie i pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu.  Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju Gremolata(...)batata obieramy, cebulki kroimy w słupki, czosnek w plasterki, a batata w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i batata. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę i cukinie pokrojone w półplastry. Warzywa podlewamy winem, a gdy wyparuje dodajemy pomidory, liść laurowy i podlewamy bulionem. Gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Fasola gigantes 135

ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 2 liście laurowe sól, pieprz Do podania: natka pietruszki ser feta cebula Przygotowanie: Dzień wcześniej  wsypujemy fasolę do dużego garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody(...)zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 1 godzinę, aż będzie miękka. Odcedzamy fasolę na durszlaku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, seler naciowy, marchewkę. Dodajemy pokrojone pomidory, a po chwili pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę

Smakowity Blog Kulinarny
Maltagliati w sałatce 143

Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym,  gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu  BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI  bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka(...)łyżki. Można robic cieniutkie zygzaczki, można też grube. Jak wolisz. Pokrój parmezan w płatki . Na wierzch połóż odcedzony  i przelany zimną, filtrowaną wodą  makaron . Dodaj pomidorki i seler naciowy . Pomidorki udekoruj majonezem. Na wierzch dodaj szynkę z piersi z kurczaka. Posyp czarnuszką, koperkiem. Dla drugiej osoby zrobiŁam podobnie, tylko z tą różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą 49

selerem naciowym. Zupełnie zwyczajna, bez udziwnień. Sprawdzi się świetnie do pieczonych wędlin na święta, będzie fajna na Sylwestra i inne imprezy mniej lub bardziej rodzinne. Znam niewiele osób, które nie lubią tego typu sałatek. I mimo, że sama nie jestem ich wielkim fanem, robię je na imprezy do kogoś. Nic nie zrobię, zawsze takie sałatki schodzą najszybciej. Tak jak pisałam(...)też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest bez zmian. Kukurydza zawsze dobrze współgra z jajkami i selerem naciowym. Nie mówiąc o porze, który jest niezbędny w tego typu sałatkach. Kusiło mnie jeszcze dodanie ananasa, ale to chyba byłoby już za dużo. Z sałatek zdecydowanie wolę te zielone

Kardamonovy
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 144

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej  smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka.  Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam

potrawyregionalne
Sałatka sycylijska nr 2 191

niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 1 kg ogórków 1 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby 2 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki  seler naciowy 4 porcje zalewa: 1 szklanka octu 10% JAMAR 1 szklanka cukru 2 szklanki oleju 3 płaskie łyżki soli 3 łyżki pieprzu listki mięty ziarna kolendry,pieprzu Ogórki umyć(...)poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pokroic w paski również. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli ,kolendry,miety i pieprzu . Gotować około pół godziny. Składniki sałatki dokładnie wymieszać

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą 66

selerem naciowym. Zupełnie zwyczajna, bez udziwnień. Sprawdzi się świetnie do pieczonych wędlin na święta, będzie fajna na Sylwestra i inne imprezy mniej lub bardziej rodzinne. Znam niewiele osób, które nie lubią tego typu sałatek. I mimo, że sama nie jestem ich wielkim fanem, robię je na imprezy do kogoś. Nic nie zrobię, zawsze takie sałatki schodzą najszybciej. Tak jak pisałam(...)też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest bez zmian. Kukurydza zawsze dobrze współgra z jajkami i selerem naciowym. Nie mówiąc o porze, który jest niezbędny w tego typu sałatkach. Kusiło mnie jeszcze dodanie ananasa, ale to chyba byłoby już za dużo. Z sałatek zdecydowanie wolę te zielone

Kardamonovy
Harira – marokańska zupa 136

czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 puszki pomidorów (lub 1 szklanka passaty pomidorowej+1 puszka pomidorów) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki oliwy 2 litry bulionu warzywnego 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)pietruszki. sól, pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub całą noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę do miękkości. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i cebulę w kostkę. W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa oraz przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty. Dodajemy pomidory (lub pomidory i passatę

Moja Mama Gotuje
Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem 135

jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta.  Składniki 2 filety z kurczaka 1/2 małego jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju sól Sos: 1 łyżka mąki 100 ml soku jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego Ryż(...)Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę) Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości. Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą. Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Następnie

R'n'G Kitchen
Curry z botwinką i kurczakiem 159

dajcie się zwieść. Przygotowanie curry jest dziecinnie proste i szybkie. I niezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas ma się ochotę na więcej. Składniki: pęczek botwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki(...)kawałki. Na dużej patelni, a najlepiej w woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne bolognese 242

jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;) Składniki około 300-350g makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut

Pyry na Gaz
PYSZNY GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH. Z WARZYWAMI 133

funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego. Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html Składniki: 1 kg żołądków indyka 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego słodka papryka ostra papryka sól pieprz 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia, 1-2 płaskie łyżki mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Żołądki myjemy, oczyszczamy(...)wylewamy, żołądki zalewamy świeżą wodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy do miękkości. Po upływie ok.o 30 minut do garnka dorzucamy pokrojone obie papryki, marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Dodajemy sproszkowane papryki, sól,  pieprz do smaku i dusimy całość do miękkości warzyw oraz żołądków. Na koniec zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie

Walijskie Pichcenie