bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną) skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty(...)patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić
zadanie-gotowanieLasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 250 g boczku surowego wędzonego 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki(...)pieprz. Podsmażamy całość na chrupko i przekładamy do miseczki na bok. Do tego samego rondelka wrzucamy boczek, podsmażamy. W tym czasie w malakserze lub na desce rozdrabniamy drobno seler naciowy, cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli
Cooking Monsterprzygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli, 2 gałązki selera naciowego, 2 świeże papryki (czerowna i żółta), garść drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżeczki oliwy ekstra virgin, bazylia suszona, ser camembert, orzeszki ziemne smażone i solone FELIX (ok.50g), 8 suszonych pomidorów(...)tortilli nie wyrzucać. Położyć na blaszkę i do piekarnika na 5-7min. - zostaną do pochrupania. Sałatka: Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić seler naciowy. Dodać szczypiorek oraz pokrojone oliwki i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z dwoma łyżeczkami oliwy, bazylią i pieprzem. Orzeszki włożyć do mocniejszego woreczka i wałkiem do ciasto uderzając dość
W kuchni u Monikinawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek(...)patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie
Walijskie Pichcenienieco zwiędniętych warzyw. Udziec z indyka pieczony na warzywach Składniki: Podudzie z indyka z kością (waga około 1kg) Warzywa: kilka marchewek kilka pietruszek ziemniaki (najlepiej sałatkowe) por łodyga selera naciowego kilka ząbków czosnku cebula Kilka gałązek świeżego tymianku Rozmaryn 2 liście laurowe Mieszanka przypraw do mięsa: 1 łyżeczka soli papryka słodka i ostra majeranek zioła prowansalskie pieprz oliwa rękaw(...)pietruszkę) obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ziemniaki obrać, jeżeli używacie ziemniaków sałatkowych (malutkich) to wrzucić je w całości, zwykłe, większe ziemniaki pokroić w większą kostkę. Pora i seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek tylko obrać ze skórki. Rękaw do pieczenia ułożyć na blasze z piekarnika i wrzucić do niego wszystkie przygotowane wcześniej warzywa
Codzienne Gotowanieporcji Bulion warzywny/ drobiowy ok 1 litr ciecierzyca - 200 gr przed namoczeniem soczewica - 100 gr przed namoczeniem cebula - 2 średnie czosnek - 3 ząbki marchewka - 1 szt seler naciowy - 2 łodygi świeży imbir - 1 łyżeczka startego puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół(...)dodatkiem łyżeczki sody i kminu w celu zapobieżenia wzdęciom. Etap II - Czosnek & Przyprawy Po zakończeniu etapu I, w dużym garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, seler naciowy i marchewkę pokrojoną w plasterki (najlepsza będzie ta z bulionu) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz starty imbir, chwilę smażymy. Etap III - Bulion Do garnka
Wylizany Rondeloliwek – 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego, ewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść płatków migdałów – sok z 1/2 cytryny opcjonalnie: – 2 łodygi selera naciowego – 4 łyżki tequili albo wódki – awokado – kwaśna śmietana (kilka łyżeczek) – bazylia świeża albo mięta Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jednego mniejszego zostawić. Resztę pokroić(...)małym kleksem kwaśnej śmietany posypane płatkami migdałów i pozostałymi pokrojonymi oliwkami. Gazpacho można też podawać posypane drobno pokrojonymi pozostałymi warzywami (papryka, ogórek, awokado), płatkami migdałów i ozdobione liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni. Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie węgierskie Chłodnik z botwinki Stek
Pociąg Do KuchniPolenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :) Składniki : 4 duże podłużne papryki białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy(...)odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :) Ze środka wycinamy pestki i niepotrzebne włókna. Odstawiamy. Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą). W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, soli nie dodajemy, ponieważ
vegetaniepapryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej(...)obiad filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g) +bataty pieczone z olejem sezamowym+fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki+fasolka szparagowa lub sałatka: 2 jajka+1/2 awokado+2 ogórki kiszone+garść rzodkiewek+ sosik: musztarda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajek, a za to z dodatkiem wysokotłuszczowego sera, to będzie również zgodne z zasadami diety niełączenia. Składniki na 4-6 porcji: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 1 spora marchewka 2 średnie czerwone papryki 300ml passaty pomidorowej garść świeżych liści bazylii 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona(...)dużych oczkach. W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek wraz z selerem naciowym i kontynuować smażenie na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodać marchewkę, a po dalszych trzech minutach smażenia paprykę. Warzywa posolić, dodać przyprawy
Even Better Foodjeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża) 1 liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki lubczyku (u mnie mrożone liście) 2 łyżki oliwy(...)górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą
Cooking Monsteroczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata! Składniki -pierś z kurczaka -vinaigrette Monini pomarańcza limonka -vinaigrette Monini classico - Pfeffer Gold Skworcu -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią -seler naciowy u mnie mrożony 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę marchewka ćwiartka bialej kapusty grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody Emmentaler w plasterkach u mnie Lactima(...)vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. Możesz podlać pół szklanki wody. Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby. Przykryj, duś. Od czasu
Z Kuchni Do Kuchniwyraziste, pełne smaków i aromatów. Dodatek ciecierzycy i fasoli sprawia, że nawet mięsożercy zakochają się w wegańskiej odmianie tej potrawy. Składniki: 2 szkl. białego ryżu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano(...)himalajskiej do podania: garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry i szczypiorek z dymki Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości. Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień
Codziennik Kuchennymięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej , to zawsze(...)smaku . Wyrabiamy na jednolitą masę , obtaczamy w mące , obsmażamy lekko na patelni .Mięso ,może być w środku surowe , ma się zrumienić z wierzchu . Podsmażamy pokrojoną cebulę, marchew , resztę selera naciowego . Tak przygotowane warzywa ,układamy a dnie garnka rzymskiego lub kamionki do zapiekania ( może ,być inne naczynie o głębokim brzegu z pokrywą ) . Dodajemy resztę kukurydzy , pozostałe siekane chilli ,resztę przypraw, cukier
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI (4 porcje) 200 g ziaren orkiszu lub ry żu orkiszowego* 400 g szparagów 30 g masła 2 marchewki 2 szalotki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 500 - 750 ml wywaru warzywnego oliwa z oliwek s ó l, pieprz * Ziarna orkiszu wymagają namaczania i gotowania ok. 60 minut. W moim przepisie użyłam(...)usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy ryż
La grande e la piccola cuoca