seler naciowy - 4547 przepisów (strona:117/304)

Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 205

zjeść podgryzając suszonymi daktylami, których słodycz podobno wspaniale podkreśla smak przypraw. Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) Składniki /dla 4 głodnych osób: oliwa 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 1 papryczka chilli posiekana (można zastąpić dodanymi razem z przyprawami płatkami chilli lub dodaną razem z bulionem pastą harissa albo pominąć) szczypta szafranu namoczonego w łyżce(...)miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku sól, pieprz Przygotowanie zupy harira: W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, selera naciowego oraz chilli. Smaż na średnim ogniu aż się zeszklą, ok. 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, w tym szafran wraz z wodą, oraz posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki pozostaw do dekoracji

Chilli Czosnek i Oliwa
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 89

papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 100 g suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka wędzonej papryki Sos z pieczonej papryki(...)około 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Następnie gotujemy soczewicę około 10 minut, odcedzamy. Na dużej patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone grzyby. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchew trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa dodajemy na patelnię i wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut. W dużej misce mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 226

wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna - 1 średnia cebula - 2-3 łyżki aromatycznego(...)miękkkości, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy. Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 161

duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może(...)smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy nad ogniem. Następnie cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy z łupin, marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Seler naciowy myjemy i kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą

Cooking Monster
Warzywny gulasz z boczniakami i dynią 143

kolorowy i co najważniejsze- przepyszny! A w niedługim czasie spodziewajcie się więcej wege "smaczków" na blogu. Co Wy na to? Składniki: 500 g boczniaków mała dynia Hokkaido 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 pomidory 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego czarny pieprz grubo mielony olej do smażenia sól(...)cały sos odparuje. Boczniaki zdejmujemy przekładamy do innego naczynia, a na tej samej patelni zaczynamy smażyć pozostałe warzywa: cebulę pokrojoną w drobną posiekaną, dynię pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Po 5 minutach dodajemy pokrojone papryki, pomidory i przyprawy (liść laurowy, kumin, garam masalę, paprykę słodką i wędzoną). Po chwili do warzyw na patelni wlewamy bulion

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 143

penne lub świderki) 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego, jeżeli chcecie aby zapiekanka była bardziej fit użyjcie mięsa drobiowego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 większa marchewka 2 łodygi selera naciowego 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego  1-2 łyżeczki mielonej kolendry 0,5-1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostre papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 500ml przecieru(...)czym odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z rozgniecionym i drobno pokrojonym czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać drobno pokrojonego selera naciowego i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wszystko smażyć przez kilka minut do czasu aż marchewka nieco zmięknie, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.  Dodać mięso mielone

Codzienne Gotowanie
Zupa pomidorowa z oliwkami 66

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa być musi!  Składniki: 50 ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki startego parmezanu 10 szt. czarnych oliwek 15 szt. oliwek kalamata 1 łyżeczka(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy z warzywami. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min. Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i starty parmezan. Po chwili

R'n'G Kitchen
Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim 112

indyka 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego 1 duża marchewka ½ cukinii ½ szklanki fasolki szparagowej ¼ szklanki mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Suchą kaszę wsypuję  do garnka, stawiam(...)kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną

Wanilia i Kardamon
Kurczak duszony w pomidorach, z zielonymi oliwkami 114

jest dobry byleby tylko dobrze chłonął smakowity sos. Składniki (na 2-3 porcje): 6 podudzi z kurczaka ze skórą (około 1kg) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 150ml czerwonego wina 10 suszonych pomidorów z oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy spod pomidorów 150g zielonych oliwek w zalewie sól i pieprz do smaku pół łyżeczki(...)drugiej strony. Usmażone mięso ściągamy na chwilę na talerz.   W międzyczasie gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa – marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnie drobną kostkę jak marchew i cebulę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając przez około 5 minut, aż delikatnie zmiękną

Smaczna Strona
Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 134

Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób): 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn(...)mnie w kosteczkę). 6. Dorzucamy pokrojony drobno por. 7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę. Mieszamy i smażymy dalej. 8. Teraz czas na pomidory. 9. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego. 10. I odsączona biała fasola. 11. Teraz czas na zalanie wszystkiego bulionem w ilości około półtora litra, tak by zakryć warzywa, następnie przyprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną soli (uważajmy

Kawa z mlekiem
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 181

ziół i zielonych warzyw liściastych (i te Wam najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie z całymi pomidorami czy pomarańczami , dzięki czemu(...)funkcję revers. Polega ona na tym, że mamy możliwość włączenia biegu wstecznego w momencie zablokowania urządzania (czasem zdarza się to w przypadku warzyw czy owoców zawierających włókniste części, np. seler naciowy). Wtedy za pomocą jednego przycisku cofamy wszystko z powrotem do góry, udrożniając w ten sposób odpływ. Dodatkowo mamy drobne ulepszenie w postaci zamykanego kraniku odpływu. Możemy w ten sposób

Powiedz dietom nie
Wegańskie Chili sin carne z czekoladą i kawą. 182

łyżeczki soli 4 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego 125ml (pół szklanki) przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1 spora łodyga selera naciowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka fasoli czerwonej 1 marchewka 1 pietruszka 8 łyżek zaparzonej kawy* ok. 20g gorzkiej czekolady (min. 70%) *zaparzyłam 4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy(...)oregano i kminek. Smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy ostrą papryczkę lub chili oraz słodką paprykę. Smażymy, co jakiś czas mieszając przez ok. 2-3 minut. Dodajemy pokrojone warzywa – marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i paprykę i znowu smażymy przez ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżeczkę oleju kokosowego. Naczynie powinno być cały czas natłuszczone. Dodajemy

Fill The Bowl
Zupa z ciecierzycy 163

roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice . 250g ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść laurowy łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki(...)Doprawić solą-cały czas gotować na małym ogniu. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy ok 5 min. pokrojone w słupki marchew i selera oraz pokrojony w plasterki seler naciowy i posiekany czosnek. Warzywa dodajemy do zupy. Dodajemy koncentrat, kolendrę i gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
Chilli Con Carne z wolnowara 170

oczywiście przygotować w tradycyjny sposób, w garnku gotując na niewielkim ogniu, oczywiście odpowiednio skracając czas gotowania. Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g wołowego mięsa mielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów(...)drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć ją do wolnowara włączonego na średnie grzanie (medium). Dodać mięso, drobno pokrojony seler naciowy, przecier pomidorowy (passatę) i krojone pomidory z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy: ziarna pieprzu, listek laurowy, sól, suszone papryczki chili. Przykryć i gotować na małym grzaniu (low) przez około

Codzienne Gotowanie
Coleslaw z młodej kapusty z sosem curry – curryslaw 138

niezbyt cienkie paski. Pozbywamy się głąba (wycinamy, chrupiemy, i po problemie). Kapustę przekładamy do dużej miski. Marchew cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy myjemy, łodygi kroimy na drobne plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie piórka. Dodajemy listki oberwane z pęczka natki pietruszki i namoczone w ciepłej wodzie rodzynki, dokładnie odciśnięte z płynu(...)curry świetnie pasuje także podana do białej ryby, np. do smażonego dorsza. SKŁADNIKI 6 dużych albo 8 mniejszych porcji 600g młodej kapusty białej, najlepiej odmiany stożkowej 120g marchwi 60g selera naciowego 90g czerwonej cebuli garść rodzynek (ok. 35g) namoczonych w ciepłej wodzie garść listków natki pietruszki, w całości garstka mieszanki orzechów – nerkowce, migdały, orzechy laskowe   SOS CURRY 80g majonezu

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania