dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ... Dla mnie to istna uczta dla podniebienia! Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz szczypta cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo: 100g brązowego ryżu Wykonanie(...)dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i podsmażamy całość ok 10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby ryż nam nie przywarł. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę
Walijskie Pichcenieciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu(...)podgrzewałem całość przez około 3 minuty, tak, aby czosnek stał się szklisty, a boczek zaczął tracić swój tłuszcz, cały czas mieszając, aby czosnek i tymianek nie przypaliły się. Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek
Wyprawy kulinarnepieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej(...)czarnuszką Skworcu. Zamknęłam brytfannę i na malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali
Z Kuchni Do Kuchnimogą być różne. Tym razem proponujemy wersję z warzywami. To dopiero uczta dla podniebienia. Składniki: 1 kg świeżych muli 1 łyżka masła ghee 2 cebule 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 pomidory 250 g pieczarek 100 ml białego wina wytrawnego 250 ml soku pomidorowego 250 g różyczek kalafiora 1/2 czerwonej papryki 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Normal(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebule siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle. Po kolei dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy, pokrojone pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Wlewamy wino, sok pomidorowy, zagotowujemy. Wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę. Przykrywamy naczynie, chwilę dusimy
R'n'G Kitchenjuż dzień wcześniej – najlepiej jak przenocuje w lodówce przed przygotowaniem. Składniki (na 3-4 duże porcje): 300g zielonej soczewicy z puszki lub słoika 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 300g pieczarek 2 garści orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy Dijon lub innej kremowej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 6 łyżek(...)sito od odsączay – nie przelewamy jej. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości soczewicy. Następnie zabieramy się za warzywa – marchewki obieramy, cebulę obieramy, selera naciowego myjemy i odcinamy końce. Wszystkie te warzywa bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekane warzywa oraz odrobinę soli i smażymy od czasu do czasu mieszając
Smaczna Stronaok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki: - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej(...)ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1,5-2l bulionu i/lub wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej
Smaczne Zdroweteraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5l Składniki zupy: - 3 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku - kawałek pory - 1-2 łodygi selera naciowego - 4-6 kulek ziela angielskiego - 1-2 listki laurowe - ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek - 2-3 łyżki octu - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - 2 łyżeczki ksylitolu(...)garnka 2 listki laurowe i z 4 kulki ziela angielskiego. Przygotowanie zupy: Do garnka wlać odtłuszczony wywar z golonek, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler naciowy, por i gotować ok.30 minut, do miękkości warzyw. W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wywar uzupełnić gorącą wodą, dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody, ocet, doprawić
Smaczne Zdroweróżnych powodów i wcale tego nie żałuję. Spróbujcie i oceńcie sami! Składniki: 100 g wędzonego boczku w plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 100 g pora, pokrojonego w pół księżyce 1 opakowanie (450 g) mini marchewek IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego , roztartego w moździerzu(...)kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy i boczku podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, pora w półksiężyce i łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki. Smażyłam do momentu, w którym stały się miękkie. Dodałam mini marchewki bez uprzedniego rozmrażania ich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyłam około 2 minut. Wsypałam
Blondynka Gotujezjeść podgryzając suszonymi daktylami, których słodycz podobno wspaniale podkreśla smak przypraw. Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) Składniki /dla 4 głodnych osób: oliwa 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 1 papryczka chilli posiekana (można zastąpić dodanymi razem z przyprawami płatkami chilli lub dodaną razem z bulionem pastą harissa albo pominąć) szczypta szafranu namoczonego w łyżce(...)miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku sól, pieprz Przygotowanie zupy harira: W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, selera naciowego oraz chilli. Smaż na średnim ogniu aż się zeszklą, ok. 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, w tym szafran wraz z wodą, oraz posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki pozostaw do dekoracji
Chilli Czosnek i Oliwapapryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 100 g suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka wędzonej papryki Sos z pieczonej papryki(...)około 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Następnie gotujemy soczewicę około 10 minut, odcedzamy. Na dużej patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone grzyby. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchew trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa dodajemy na patelnię i wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut. W dużej misce mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnywystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna - 1 średnia cebula - 2-3 łyżki aromatycznego(...)miękkkości, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy. Następnie do garnka przelewamy namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła, dodajemy pokrojony w plastry por, pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym
Smaczne Zdroweduże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może(...)smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy nad ogniem. Następnie cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy z łupin, marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Seler naciowy myjemy i kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą
Cooking Monsterkolorowy i co najważniejsze- przepyszny! A w niedługim czasie spodziewajcie się więcej wege "smaczków" na blogu. Co Wy na to? Składniki: 500 g boczniaków mała dynia Hokkaido 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 pomidory 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego czarny pieprz grubo mielony olej do smażenia sól(...)cały sos odparuje. Boczniaki zdejmujemy przekładamy do innego naczynia, a na tej samej patelni zaczynamy smażyć pozostałe warzywa: cebulę pokrojoną w drobną posiekaną, dynię pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Po 5 minutach dodajemy pokrojone papryki, pomidory i przyprawy (liść laurowy, kumin, garam masalę, paprykę słodką i wędzoną). Po chwili do warzyw na patelni wlewamy bulion
Smakowity Blog Kulinarnypenne lub świderki) 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego, jeżeli chcecie aby zapiekanka była bardziej fit użyjcie mięsa drobiowego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 większa marchewka 2 łodygi selera naciowego 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego 1-2 łyżeczki mielonej kolendry 0,5-1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostre papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 500ml przecieru(...)czym odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z rozgniecionym i drobno pokrojonym czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać drobno pokrojonego selera naciowego i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wszystko smażyć przez kilka minut do czasu aż marchewka nieco zmięknie, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać mięso mielone
Codzienne Gotowaniefareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa być musi! Składniki: 50 ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki startego parmezanu 10 szt. czarnych oliwek 15 szt. oliwek kalamata 1 łyżeczka(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy z warzywami. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min. Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i starty parmezan. Po chwili
R'n'G Kitchen