pokazowych. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć, jak rośnie chociażby brukselka, jarmuż czy koper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj 3 biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania(...)pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki
Kuchnia BazyliiWyśmienity wege bigos Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl) 1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)delikatnie dusić. W tym czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko
vegetaniedwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak, to oczywiście nasze odczucie). Polecam dodać do rosołu 2-3 łodygi selera naciowego, który daje niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru(...)smaczny. Ja przygotowuję je w garnku ok.5,5l Składniki: - 1 tuszka perliczki lub 6 przepiórek - 1-2 duże korzenie pietruszki - 3-4 marchewki (najlepiej karotki) - 2-3 łodygi selera naciowego - kawałek pory (daję zarówno kawałek jasny jak i ciemny) - kilka gałązek natki pietruszki - sól himalajska lub morska - woda źródlana lub filtrowana - pokrojona taka pietruszki do posypania Tuszkę perliczki
Smaczne Zdroweskładniki, proste przygotowanie, więc nie ma co dłużej rozprawiać, tylko zabieramy się za gotowanie! Przygotujcie: 200 g brązowego ryżu cukinię, ok. 300 g 2 średnie ziemniaki 4-5 łodyg selera naciowego kilka pomidorów koktajlowych cebulę 4 ząbki czosnku 100-150 g pieczarek 500 g polędwiczki/ piersi z indyka ok 700 ml wody łyżkę koncentratu pomidorowego dwie łyżki masła przyprawy: sól(...)koniec gotowania, a wywar gotujemy nie dłużej niż 5-7 minut. Do naczynia wsypujemy ryż. Na nim układamy mięso. Na mięsie pokrojoną cukinię, pieczarki, grube frytki z ziemniaków, selera naciowego i przekrojone na pół pomidorki. Zalewamy przygotowanym bulionem. Nie wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia
Pichceniomaniaszklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego(...)Wsypujemy cebulę i smażymy 3-4 minuty lub do chwili, gdy będzie miękka. Wówczas dodajemy czosnek i mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż czosnek stanie się aromatyczny. Dodajemy seler naciowy i często mieszając, smażymy 4-5 minut. Dodajemy pastę harrisa, mieszamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, wędzoną paprykę oraz kumin i smażymy jeszcze 5-6 minut. Zdejmujemy garnek
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: 1 litr bulionu drobiowego (lub rybnego) 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 cebula (pokrojona w pół plasterki) 70 g (puszeczka) koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów konserwowych (całych lub w kostce) 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki lub nieco więcej suszonej chili w patkach 4 łyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka(...)dopełnić szklanką bulionu i pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki. Dusić na średnim ogniu pod przykrywką przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony w cienkie krążki seler naciowy i świeże warzywa, dodać resztę bulionu i dalej gotować ok, 10 minut. Mrożone warzywa dodać jeszcze później bo te są najczęściej już zblanszowane. Warzywa powinny pozostać lekko twarde
Sztuka gotowania w/g Samirymakrelą: 250 g wędzonej makreli 6 jajek 3 - 4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy 2 - 3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego pieprz i sól do smaku szczypiorek lub seler naciowy Jak przygotować jajka faszerowane wędzoną makrelą? Jajka zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i podgrzewać na średniej mocy palnika, aby doprowadzić wodę do wrzenia. Po zagotowaniu się wody, jajka(...)wyjęciu żółtka. Można zrobić to łyżeczką lub bardziej artystycznie szprycą do dekorowania, wtedy powstaną wzorki. Jajka faszerowane wędzoną makrelą posypać pokrojonym szczypiorkiem lub udekorować listkami i drobno posiekanym selerem naciowym. Farsz z wędzonej makreli dość szybko obsycha, dlatego jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem. Zobacz również: klops z jajkiem . Jeśli moje przepisy Ci się podobają, lubisz tu zaglądać i chcesz
Kuchcik gotujepołączyłem bakłażana ze świeżymi daktylami. Składniki na 4 osoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa(...)pokrojone w kostkę i 12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe
Kulinarny karnet Christopherapracy, na piknik. Do zagryzania krakersami, chipsami tortilli lub świeżymi warzywami. Lekka, świeża i przepyszna. Do pasty wybierzcie kawałki tuńczyka – rozdrobniony nie nadaje się. Oliwę z puszki odlewamy. Seler naciowy myjemy i łodygę bardzo, bardzo drobno siekamy. Cebulkę obieramy, siekamy tak samo – musi być bardzo drobno pokrojona. Siekamy zioła – możecie odłożyć kilka listków czy gałązek do dekoracji. Drobniutko siekamy kapary(...)tuńczyka w oleju/oliwie (140-150g mięsa po odcieku) 1 opakowanie twarożku kanapkowego (150g) 1 mała szalotka lub 1/3 czerwonej cebulki 2 jajka M ugotowane na twardo 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 płaskie łyżki majonezu 3-4 gałązki grubego szczypioru 1 pełna łyżka siekanego kopru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon
Karo in the Kitchenszklanka czarnej fasoli (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) ¼ kg tłustej wołowiny z tłuszczem pokrojonej w bardzo małe kostki ½ szklanki pokrojonego pokrojonego w cienkie plastry (ok. 5 mm) selera naciowego ½ szklanki papryk chipotle (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej chili) 1 szklanka drobno posiekanych pomidorów bez skóry (mogą być z puszki) 2 duże zielone (lub czerwone) papryki pokrojone w kostkę(...)minut. Dodać pomidory, kakao, chipotle, miód i gotować pod przykryciem na małym oogniu przez kolejne 40 minut do czas aż kasza będzie miękka; mniej więcej w połowie gotowania dodać selera naciowego; doprawić solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej tym lepiej, bo chili podobnie jak polski bigos nabiera smaku wraz
Jem więc Jestemnasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, oczyszczony por, łodygę selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, ząbki czosnku pokrojone drobno, aż lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać(...)wody, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.(5-8 minut)Odcedzić, przelać zimną wodą i gotowe. Można nakładać kluski łyżką. Thermomix – wlać wodę, dodać marchew, pietruszkę, por, łodygę selera naciowego, czas 20 minut, obroty 1, temp 100 C – Przygotować dynię, cebulę i czosnek, jak wyżej – dodać wszystko z patelni do naczynia miksującego, czas 15 minut, obroty
Kuchnia PokoleńSkładniki: 6 polędwiczek z kurczaka 2 łyżki sosu sweet - chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 różowe grejpfruty 1 sałata little gem lub wewnętrzne liście ze zwykłej sałaty 1 łodyga selera naciowego pół czerwonej cebuli garść pistacji natka pietruszki (do przybrania) Dressing: 40 ml oliwy z oliwek 1-2 łyżki soku z grejpfruta (do smaku) 1-2 łyżki płynnego miodu(...)się połączyły. Spróbować w razie potrzeby doprawić do smaku miodem. Ułożenie sałatki: Na półmisku ułożyć liście sałaty, na nich układać zgrillowanego kurczaka, a pomiędzy nim cząstki wyfiletowanego grejpfruta. Posypać selerem naciowym i cebulą. Przybrać natką pietruszki i posiekanymi pistacjami. Polać dressingiem i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniestołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie puszka pomidorów krojonych szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu(...)być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy
Apetyt na Zieloneduże czerwone papryki grubościenne 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka fasoli pinto lub białej zwykłej 2 cebule średniej wielkości 5 ząbków czosnku 5 łyżek koncentratu pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka, płaska mielonych nasion kolendry 2 łyżki mielonej ostrej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 2 łyżki brązowego cukru lub miodu sól do smaku smalec(...)przykryć wszystkie składniki, ale żeby nie zaczęły pływać. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, do czasu aż mięso zacznie się robić miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodaj pokrojony seler naciowy i odcedzone z zalewy : obie fasolę i kukurydzę . Dopraw cukrem, mieloną kolendrą, papryką solą do smaku. Gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie, przełóż wszystko do czystych słoików
Ogrodnik w podróżyszybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej(...)stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem dowolnej sałatki np. z kopru włoskiego, jabłka i selera naciowego. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje