widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut. Dorzucamy pokrojone w zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska zmięknie szybko – wrzucamy ją i całość smażymy jeszcze minutę. Pora na sos. Do bazowego sosu stir(...)śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef, polędwica lub łata (u mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu bazowego stir fry z TEGO przepisu
Karo in the Kitchentych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem na "sałatkę ogrodnika" - jedną z moich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach : rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli ( akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach ), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych(...)garści sałaty (ładnie tu wygląda sałata karbowana, dębolistna czy taka o czerwonych/brązowych liściach), porwanej na kawałki 1 ogórek, pokrojony na plasterki kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek
Chilli Czosnek i Oliwasuszonej ciecierzycy oraz nową pastę tahini, którą wyprodukowano z bardziej podprażonego sezamu, przez co ma wyrazistszy smak. Hummus z suszonymi pomidorami podjadaliśmy tym razem z chlebkami Naan i gałązkami selera naciowego. Sobota minęła nam w doborowym towarzystwie, przy wciągających filmach i pysznym jedzeniu. To lubimy. Udostępnij Składniki na hummus z suszonymi pomidorami 125 g suchej ciecierzycy 1 / 2 słoiczka suszonych(...)smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie tahini lub limonką. Hummus z suszonymi pomidorami wyłożyć na półmisek, posypać ziarnami sezamu. Podawać do krakersów, słonych ciasteczek lub kawałków świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Hummus z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparybardzo drobno, wystarczy pokroić jarzyny na 2-3 części. Mały pęczek natki pietruszki składamy na pół, obwiązujemy białą nicią razem z liśćmi laurowymi i wkładamy taki bukiet do garnka. Seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – nie pomijajcie go, ma mocno mineralny, lekko słony smak. Wrzucamy do garnka całą szalotkę – bez obierania z łupinki. Lekko tłuczemy w moździerzu pieprz(...)pieczonego kurczaka, ze skórą i mięsem (opcjonalnie –dodatkowe dwa upieczone skrzydełka) 150-200ml soków i tłuszczu pozostałego po upieczeniu kurczaka 150g marchewki 100g selera bulwiastego 100g pietruszki 85g selera naciowego mały pęczek natki pietruszki 1 cebulka szalotka 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól
Karo in the Kitchenzaskakującego charakteru! Składniki na około 12 szt: 300 g piersi z kurczaka (1 filet) papier ryżowy pół cebuli szalotki świeża papryczka chili ¼ papryki czerwonej 1 ogórek gruntowy kawałek selera naciowego ¼ kopru włoskiego kilka listków rukoli kilka listków kolendry biały i czarny sezam pieprz sól Składniki na zielony dip: 0,5 papryczki chili 5 listków mięty garść lisków kolendry(...)wodzie (nie gorącej) około 60 sekund. Zmiękczony papier przekładamy na szklaną deskę, lekko zwilżoną wodą, aby się nie przykleił. Na środek nakładamy składniki: rukolę, paprykę, ogórek, paski grillowanego fileta, seler naciowy, koper włoski, posypujemy sezamem. Najpierw zawijamy boki papieru do środka, następnie mocno dociskając rolujemy spring rolls. Druga możliwość zwijania, polega na ułożeniu składników do połowy krążka, tak aby lekko
Kierunekuchniawyobraźnia. Składniki: 100 g chorizo, pokrojone w plasterki 250 g piersi kurczaka, pokrojona w kawałki ośmiornica, wcześniej ugotowana* 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto(...)Dodajemy chorizo i chwilę je obsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodajemy czosnek, cebulę i seler naciowy. Dodajemy łyżkę oliwy, pomidory i cukinię i smażymy dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy (paprykę i kurkumę, sól, pieprz), mieszamy. Po chwili wsypujemy ryż
Smakowity Blog Kulinarnyjednych jak i drugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało i tak sobie czekały. Aż mi pamięć wróci ..do tego co zrobił teść. Masło koperek, seler naciowy,kawałek czerwonej papryki parmezan lub grana padano . A znając teścia dodałby i pecorino, co nie jest błędem, gdyż pecorino...ach..kto jadł wie o co chodzi(...)obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią. Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką. Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być...bo gdy wraca się do wspomnień to ono właśnie, pomaga nam strawić
Z Kuchni Do Kuchnichrupiącej sałaty). Gwarantuję, że kolegom z pracy szczęka opadnie, kiedy zobaczą taką cudowną propozycję na drugie śniadanie. Hummus pasuje też do surowych warzyw na zdrową przekąskę (z marchewką, ogórkiem, selerem naciowym). Można go także jeść prosto ze słoiczka, tak jak robię to ja! Nasz dzisiejszy hummus z burakiem zapewne nie jest dla nikogo z foodies, czyli pasjonatów jedzenia, czymś(...)sól i pieprz. Jeśli hummus jest zbyt zwarty, dodaję oliwę z oliwę lub łyżkę lodowatej wody. Dekoruję prażonymi ziarnami sezamu. Podaję ze świeżym pieczywem lub surowymi warzywami, np. selerem naciowym czy marchewką. Hummus przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiczku maksymalnie do 3 dni. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkibezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe (można zastąpić papryką chili) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru(...)przygotowujemy tak: na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i starty kawałek imbiru (około 2 centymetry) następnie dodajemy stratą marchewkę, poszatkowany czosnek i pokrojony na plasterki seler naciowy, chwilę przesmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy trochę wody, tak aby przykryła warzywa i dusimy. Przyprawiamy sosem sojowym, miodem, kurkumą i papryczkami. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do nich pokrojonego w kostkę pomidora, dusimy
Quinoa Raz!dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam do szklanej miski i dodałam jajo. Wymieszalam dokładnie rękami . Następnie dodałam okolo 3 łyżek parmezanu , selera naciowego i ponownie wymieszałam rękami. Delikatnie spróbowałam czy nie trzeba dodać soli, pieprzu Dodałam również czosnek przeciśniety przez praskę. Z powstałej masy zrobilam malutkie kuleczki. We Włoszech nie smaży(...)Ugotowałam MAKARON CZANIECKI TARTE w osolonej wodzie. Na każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny
Z Kuchni Do Kuchnileżały na blacie i przepuściłam je przez tą moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców i warzyw, a ja? Nie będąc dłużna przyjrzałam(...)można myć w zmywarce I co ja o tym sądzę? Moc jak najbardziej ok, nie sądzę aby potrzebna mi była większa. Sokowirówka świetnie radzi sobie zarówno z twardym burakiem, selerem naciowym, czy świeżymi ziołami. Dodatkowo sprawdziłam jak poradzi sobie z rozmrożoną uprzednio czarną porzeczką. Testy zdała na 5+, tym bardziej, że ja do podajnika wkładam po kilka owoców lub warzyw
Blondynka Gotujesosów – jajecznego majonezu, pomidorowego ketchupu, octowego sosu Worcestershire i pikantnego Tabasco lub Srirachy. Wszystkie składniki sosu podane w liście składników bardzo dokładnie ze sobą mieszamy – sos gotowy! Łodygę selera naciowego myjemy i bardzo drobno kroimy ją w kostkę. Puszkę groszku (wzięłam taką małą, 120g groszku) odsączamy dokładnie na sicie. Cebulkę szalotkę, jak najmniejszą, obieramy i bardzo, bardzo drobno siekamy(...)Jeśli chcecie podać ją bardziej elegancko, napełnijcie porcjami sałatki liście cykorii lub wewnętrzne, małe liście sałaty. SKŁADNIKI SAŁATKI 250g paluszków krabowych 80-100g żółtego sera 1 spora łodyga selera naciowego 1 mała puszka zielonego groszku(lub ½ standardowej puszki) 1 maluśka szalotka klika gałązek szczypiorku garstka listków pietruszki SOS MARIE ROSE 3 pełne łyżki stołowe majonezu 3 pełne łyżki stołowe
Karo in the Kitchenwytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli - czosnek granulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light(...)mięso zamiast się rumienić będzie się dusić). Po usmażeniu mięsa na nową rozgrzaną porcje oleju arachidowego wrzucamy warzywa (oprószamy różową solą himalajską) – szybko smażymy cebulę, szalotki, czosnek, paprykę, seler naciowy. Aby warzywa zachowały chrupkość najlepiej smażyć je kolejno – usmażone wykładamy i wrzucamy następne. Rzepę i zieloną cebulkę podrumieniłam osobno na patelni. Do woka przekładamy mięso, wszystkie warzywa, dodajemy sos ostrygowy
mojewypiekiinietylkoprzygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki(...)Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot Mięso gotowe do pieczenia Tuż po wyjęciu z piekarnika Gotowa pieczeń Faszerowaną pierś można podać z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach
W SMAKjedzonka. Ale się rozgadałam, zaczynamy! :) Składniki: 1 cały kurczak (1.8 kg) 100 g masełka smakowego 1 cytryna 2 gałązki świeżego rozmarynu Sos pieczeniowy: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 główka czosnku 1/2 pół pęczka (15 g) świeżych ziół, np.: szałwii, rozmarynu lub tymianku 150 ml białego lub czerwonego wina 600 ml bulionu drobiowego opcjonalnie 1 łyżeczka dżemu(...)warzyw. Ten patent od tamtej pory świetnie się sprawdza w moim domu, bo to moje antywarzywne dziecko wcina sos aż mu się uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje