kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy i podsmażamy(...)smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut
Kuchenna Kontrrewolucyaęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody) - sól i pieprz (dałam kolorowy) do smaku - ziele angielskie - listki laurowe(...)smażyć do miękkości, dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Po chwili dodać wywar z gotowania szynki, uzupełnić wodą do ok.2l. Dodać warzywa (włoszczyznę w słupki oraz pokrojony seler naciowy) doprowadzić do wrzenia i gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy całość ok.20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem
Smaczne ZdroweŚwięta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam! Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”. Scroll down for recipe(...)łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki octu z białego wina 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 50 ml zalewy z korniszonów 1 szczypta pieprzu cayenne Składniki na sałatkę: 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę 100 g korniszonów, pokrojonych w plasterki lub kostkę 6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki 200 g paluszków krabowych pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona
karmelowyLeczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy(...)później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe. Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze
vegetaniemojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej(...)dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy
Lamarida.pltofu , zupa z czerwonej soczewicy , zupę warzywną z połówkami grochu , kremową zupę kukurydzianą , krem z buraków i batatów . Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej alternatywy(...)dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy
Lamarida.plporcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku około 80 g sera typu Parmezan lub Grana(...)włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili
Cztery Fajerymakaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać) szczypta oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy(...)Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy na chwilę z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchew. Obsmażamy i wszystko przekładamy do garnka wraz z boczkiem. Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy
Słodkie okruszkiMakarony z Giancarlo Russo w specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: ? 250 g polędwiczki wieprzowej ? 2 łodygi selera naciowego ? 1/2 puszki pomidorów w puszce ? 1 marchewka ? 1 cebula ? 100 ml wina białego wyytrawnego ? 4 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku Ciasto ? 400 g mąki semoliny ? 4 jajka(...)wodę i gotować ok. 3 minuty. ? Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. ? Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. ? Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. ? Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. ? Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. ? Ugotowany
To co kochamsoli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko Nadzienie 1 cebula 1 papryka (ja dałam po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej) 1/2 małej cukinii 1/2 małego bakłażana 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 4-5 gałązek natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Oraz 60 g. mąki pszennej po 1 łyżce sezamu jasnego i czarnego 1 małe jajko(...)ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie: Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, cukinię, bakłażana i seler naciowy pokrojone w kosteczkę. Smaż często mieszając około 10 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę oraz dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto wyłóz na stolnicę, dodaj
Delicious Placeporcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku około 80 g sera typu Parmezan lub Grana(...)włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili
Cztery Fajeryminut Składniki na risotto z pieczarkami i brokułem: 1,5 szklanki ryżu arborio średniej wielkości brokuł 500 g pieczarek papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 5 łyżek oliwy 0,5 łyżeczki płatków chili lub świeża mała papryczka chili 2 łyżeczki soli pieprz do smaku łyżka soku z cytryny(...)pokroić i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać ryż i podsmażać go do czasu, aż będzie szklisty. Ciągle mieszać, aby nie przypalić. Do ryżu dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, po chwili drobno pokrojonego brokuła i pieczarki. Podsmażać do czasu, aż warzywa zaczną się delikatnie przyrumieniać. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Zmniejszyć nieco
Kuchcik gotujepapryka i tofu wędzone. To one robią fajny smak który zastępuje nam aromat mięsa. 1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor duży 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia mała 1/2 pęczka botwiny bez buraków sól, pieprz, papryka wędzona 1 liść laurowy 2 ziela angielskie olej rzepakowy 1 cebula koper świeży Kapustę drobno kroję(...)tofu w kostkę, paprykę wędzoną. Wykładam na talerz. Marchewkę kroję w paski cienkie nożykiem, cukinię kroję na kawałki. Przesmażam je razem na tej samej patelni co tofu, dodaję pokrojony seler naciowy, dodaje pokrojonego i obranego ze skóry pomidora i dusze na wolnym ogniu, można podlać odrobiną wody. Na końcu dodaję botwinę pokrojoną, kapustę ugotowaną, tofu, doprawiam solą, pieprzem, papryką
wesoła kuchniaobiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku(...)różyczki brokułu. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić. Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, wydrążoną z nasion paprykę w paski lub kostkę, tak samo selera naciowego, cukinię pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić czosnek z cebulę, smażyć aż kurczak będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem
Wanilia i Kardamonspecjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka(...)Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą
To co kocham