seler naciowy - 4547 przepisów (strona:111/304)

Weekend w ogrodzie :) 136

Leczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy(...)później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe.  Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze

vegetanie
Zupa pieczarkowa z makaronem 27

mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej(...)dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy

Lamarida.pl
Zupa pieczarkowa z makaronem 57

tofu , zupa z czerwonej soczewicy , zupę warzywną z połówkami grochu , kremową zupę kukurydzianą , krem z buraków i batatów . Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej alternatywy(...)dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy

Lamarida.pl
Makaron z indykiem i warzywami 78

porcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku  około 80 g sera typu Parmezan lub Grana(...)włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z  indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili

Cztery Fajery
Spaghetti bolognese (delikatny sos) 121

makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać) szczypta oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy(...)Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy na chwilę z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchew. Obsmażamy i wszystko przekładamy do garnka wraz z boczkiem. Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy

Słodkie okruszki
Makaron cesarecce z ragout mięsno-warzywnym 37

Makarony z Giancarlo Russo w specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: ? 250 g polędwiczki wieprzowej ? 2 łodygi selera naciowego ? 1/2 puszki pomidorów w puszce ? 1 marchewka ? 1 cebula ? 100 ml wina białego wyytrawnego ? 4 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku Ciasto ? 400 g mąki semoliny ? 4 jajka(...)wodę i gotować ok. 3 minuty. ? Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. ? Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. ? Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. ? Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. ? Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. ? Ugotowany

To co kocham
Bułeczki faszerowane warzywami 95

soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko Nadzienie 1 cebula 1 papryka (ja dałam po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej) 1/2 małej cukinii 1/2 małego bakłażana 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 4-5 gałązek natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Oraz 60 g. mąki pszennej po 1 łyżce sezamu jasnego i czarnego 1 małe jajko(...)ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie: Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, cukinię, bakłażana i seler naciowy pokrojone w kosteczkę. Smaż często mieszając około 10 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę oraz dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto wyłóz na stolnicę, dodaj

Delicious Place
Mielone mięso z indyka z makaronem 71

porcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku  około 80 g sera typu Parmezan lub Grana(...)włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z  indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili

Cztery Fajery
Risotto z pieczarkami i brokułem 88

minut Składniki na risotto z pieczarkami i brokułem: 1,5 szklanki ryżu arborio średniej wielkości brokuł 500 g pieczarek papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 5 łyżek oliwy 0,5 łyżeczki płatków chili lub świeża mała papryczka chili 2 łyżeczki soli pieprz do smaku łyżka soku z cytryny(...)pokroić i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Dodać ryż i podsmażać go do czasu, aż będzie szklisty. Ciągle mieszać, aby nie przypalić. Do ryżu dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, po chwili drobno pokrojonego brokuła i pieczarki. Podsmażać do czasu, aż warzywa zaczną się delikatnie przyrumieniać. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Zmniejszyć nieco

Kuchcik gotuje
Wegański bigos z cukinią i botwiną 166

papryka i tofu wędzone. To one robią fajny smak który zastępuje nam aromat mięsa.   1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor duży 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia mała 1/2 pęczka botwiny bez buraków sól, pieprz, papryka wędzona 1 liść laurowy 2 ziela angielskie olej rzepakowy 1 cebula koper świeży Kapustę drobno kroję(...)tofu w kostkę, paprykę wędzoną. Wykładam na talerz. Marchewkę kroję w paski cienkie nożykiem, cukinię kroję na kawałki. Przesmażam je razem na tej samej patelni co tofu, dodaję pokrojony seler naciowy, dodaje pokrojonego i obranego ze skóry pomidora i dusze na wolnym ogniu, można podlać odrobiną wody. Na końcu dodaję botwinę pokrojoną, kapustę ugotowaną, tofu, doprawiam solą, pieprzem, papryką

wesoła kuchnia
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 138

obiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona  papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku(...)różyczki brokułu. Filet z kurczaka pokroić  w drobną kostkę, posolić. Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, wydrążoną z nasion paprykę w  paski lub kostkę, tak samo selera naciowego, cukinię pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić czosnek z cebulę, smażyć  aż kurczak będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem

Wanilia i Kardamon
Makaron cesarecce z ragout mięsno-warzywnym 118

specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka(...)Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą

To co kocham
Harira - marokańska zupa z limonkami. 159

bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną)  skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty(...)patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić

zadanie-gotowanie
Naleśnikowa lasagne 159

Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm.  Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 250 g boczku surowego wędzonego 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki(...)pieprz. Podsmażamy całość na chrupko i przekładamy do miseczki na bok. Do tego samego rondelka wrzucamy boczek, podsmażamy. W tym czasie w malakserze lub na desce rozdrabniamy drobno seler naciowy, cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli

Cooking Monster
Kolorowa miseczka na przekąskę. 158

przygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli, 2 gałązki selera naciowego, 2 świeże papryki (czerowna i żółta), garść drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżeczki oliwy ekstra virgin, bazylia suszona, ser camembert, orzeszki ziemne smażone i solone FELIX (ok.50g), 8 suszonych pomidorów(...)tortilli nie wyrzucać. Położyć na blaszkę i do piekarnika na 5-7min. - zostaną do pochrupania. Sałatka:  Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić seler naciowy. Dodać szczypiorek oraz pokrojone oliwki i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z dwoma łyżeczkami oliwy, bazylią i pieprzem. Orzeszki włożyć do mocniejszego woreczka i wałkiem do ciasto uderzając dość

W kuchni u Moniki