seler naciowy - 4547 przepisów (strona:111/304)

Zupa kalafiorowa z serem 64

swojego uznania, dodajemy skwareczki z boczku i posiekany koperek. Składniki i przyprawy do zupy kalafiorowej: 1 kalafior podzielony na małe różyczki 2 marchewki, pokrojone w małą kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w małą kostkę 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 mała cebulka, drobno posiekana 2 łyżki masła około 1,2 litra lekkiego bulionu jarzynowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)zrobienia zupa kalafiorowa z serem. Poniżej przepis na zupę kalafiorową, który warto zapamiętać: Krok 1. W garnku na zupę roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę, gdy zmięknie dodajemy ziemniaki, marchewkę, selera naciowego oraz różyczki kalafiora i smażymy kilka minut, często mieszając. Następnie wlewamy bulion jarzynowy, zagotowujemy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Krok 2. Do gotującej się zupy

Moja Książka Kucharska
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 155

także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom, a ponadto pomaga przy problemach jelitowych. Krótko mówiąc, jedzcie chilli sin carne na zdrowie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 świeże papryki słodkie 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego(...)łyżki dobrego przecieru pomidorowego świeżo wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma

Lamarida.pl
Sałatka z kaszą gryczaną 118

pieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki:  1 woreczek kaszy gryczanej  1/2 czerwonej cebuli 1 mały zielony ogórek 1 słoik marynowanych pieczarek 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki ziaren (u mnie z chilli) - np. Ziarenkowo pęczek rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej pokrojonej wg uznania natka pietruszki 1 obrany ze skórki pomidor świeżo mielony pieprz świeżo mielona(...)miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać z kaszą. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, ogórka, pomidora i rzodkiewkę pokroić wg uznania, a seler naciowy w paseczki. Dodać pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz. Od razu gotowe do spożycia. Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zdrowo i szybko

Trufelkowo
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 133

cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta (u mnie oryginalna grecka z mleka owczo-koziego) - świeży koper - kwaśna śmietana (nie trzeba) Wędzonkę pokroić na małe kawałki, u mnie(...)umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno, do osobnego naczynia. Do garnka z wędzonką dorzucamy pokrojony w kostkę seler naciowy, dodajemy także pozostałe warzywa i gotujemy ok.15 minut. Następnie dorzucamy buraczki, gotujemy 5 minut, dodajemy łodyżki, po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone liście, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą

Smaczne Zdrowe
dietetyczna ryba po grecku 166

danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą(...)wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .  Seler marchew oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach , łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy  do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie do garnka wlewamy wodę

Miód i pieprz
Ryba po grecku 108

grecku Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej  3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą(...)wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .  Seler marchew oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach , łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy  do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc całość jeszcze przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie do garnka wlewamy wodę

Miód i pieprz
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 176

kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego,  opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy i podsmażamy(...)smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut

Kuchenna Kontrrewolucya
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 349

ęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody) - sól i pieprz (dałam kolorowy) do smaku - ziele angielskie - listki laurowe(...)smażyć do miękkości, dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Po chwili dodać wywar z gotowania szynki, uzupełnić wodą do ok.2l. Dodać warzywa (włoszczyznę w słupki oraz pokrojony seler naciowy) doprowadzić do wrzenia i gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy całość ok.20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem

Smaczne Zdrowe
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks 170

Święta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam! Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”. Scroll down for recipe(...)łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki octu z białego wina 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 50 ml zalewy z korniszonów 1 szczypta pieprzu cayenne Składniki na sałatkę: 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę 100 g korniszonów, pokrojonych w plasterki lub kostkę 6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki 200 g paluszków krabowych pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona

karmelowy
Weekend w ogrodzie :) 127

Leczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy(...)później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe.  Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze

vegetanie
Zupa pieczarkowa z makaronem 21

mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej(...)dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy

Lamarida.pl
Zupa pieczarkowa z makaronem 51

tofu , zupa z czerwonej soczewicy , zupę warzywną z połówkami grochu , kremową zupę kukurydzianą , krem z buraków i batatów . Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej alternatywy(...)dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy

Lamarida.pl
Makaron z indykiem i warzywami 70

porcje czas przygotowania 40-50 minut 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki) 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca) 160 ml wytrawnego białego wina 80 g masła 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 plastry pomidorów suszonych w oleju 2-3 łyżki zielonego groszku  około 80 g sera typu Parmezan lub Grana(...)włoszczyzny. 2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z  indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni. 3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu. 4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili

Cztery Fajery
Spaghetti bolognese (delikatny sos) 112

makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać) szczypta oregano świeżo mielony pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy(...)Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy na chwilę z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchew. Obsmażamy i wszystko przekładamy do garnka wraz z boczkiem. Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy

Słodkie okruszki