Szkocka zupa porowa Szkocka zupa porowa (cock-a-leekie), to idealna zupa na zimowe dni. Jest gęsta, zawiesista i pożywna. Zupa porowa uważana jest za szkocką zupę narodową, jednak najprawdopodobniej jej pochodzenia można doszukiwać się we francuskiej zupie cebulowej. Pierwszy przepis na tę zupę pojawił się w XVI wieku, jednak nazwa cock-a-leekie weszła do obiegu dopiero w XVIII wieku. Zupa porowa musi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatkó... czytaj dalej...
Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Zupa kapuściana jest podstawą tej diety, dzięki niej możemy stracić od 3 do 6 kg.
Czytaj dalej...Dieta cebulowa, trwa zwykle od 2 do 3 tygodni, jest dietą odchudzającą przeznaczoną dla osób dorosłych. Podstawą diety są warzywa cebulowe. Cebula, por, szczypior oraz czosnek.
Czytaj dalej...