Dieta cebulowa zwykle trwa od 2 do 3 tygodni, jest dietą odchudzająca, której podstawę stanowią warzywa cebulowe. Cebula, szczypior, por i czosnek sprzyjają utracie wagi, ponieważ są produktami niskokalorycznymi, zawierają duże ilości błonnika, który wpływa pozytywnie na prace jelit i poprawiają przemianę materii, dzięki temu przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej przez organizm. Ponadto zawierają duże ilości chromu, który pomaga hamować nasz apetyt, zwłaszcza na słodycze.
W ciągu dnia powinniśmy spożyć 5 posiłków, cztery powinny zawierać warzywa cebulowe: cebula biała lub czerwona, por, szczypior lub czosnek. Podstawowym posiłkiem w tej diecie jest zupa cebulowa. Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków, grochu i fasoli) jeść najlepiej surowe. Nawadniać organizm powinniśmy z wykorzystaniem soków owocowych i warzywnych, które najlepiej jest przygotować na chwilę przed spożyciem. Nie wolno spożywać tłustych mięs, tłustego nabiału i zdecydowanie powinniśmy ograniczyć spożywanie słodyczy i półproduktów. W przypadku gdy jesteśmy łasuchami i ciężko będzie nam wytrwać bez odrobiny słodyczy, możemy pokusić się o przygotowanie ciasteczek z otrębami i miodem. Poza warzywami cebulowymi powinniśmy spożywać również ryby i chude mięso (np. drobiowe). Nie powinniśmy spożywać posiłków po godzinie 20.00, w przypadku nagłego ataku głodu powinniśmy wypić sok owocowy lub warzywny. Nieodłącznym elementem diety jest lekki sport, dużo spacerujemy, warto również pomyśleć nad wyjściem na basen. Raz dziennie przed podwieczorkiem należy spożyć łyżkę syropu z cebuli.
Diete cebulową powinny brać pod uwagę tylko osoby dorosłe. Nie jest ona odpowiednia dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym lub które mają tendencje do wzdęć. Nie jest ona również wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek diety, należy skonsultować się z lekarzem czy nie ma do niej żadnych przeciwwskazań.