Chleb wiejski na zacierze - "brażce", żytnio - pszenny (70/30)

Chleb wiejski na zacierze -

Chleb wiejski na zacierze - "brażce", żytnio - pszenny (70/30)

Chleb, który powstał od zera w ciągu niecałych 3 dni, tylko w wyniku naturalnej, spontanicznej fermentacji słodu: starter-zacier "brażka" na słodzie żytnim 48 h, zaczyn 15 h, ciasto 75+60 minut. "Brażka", inaczej zacier, używana na wschodzie jako półprodukt do produkcji domowego alkoholu, u mnie sporządzona na jasnym słodzie żytnim z dodatkiem rodzynek i niewielkiej ilości octu jabłkowego (w celu zabezpieczenia przed pleśnieniem i właściwego ukierunkowania fermentacji). Bardzo przyjemny chlebowy aromat, tr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.