Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni

Tartine bread Ch. Robertsona w majowej  piekarni

Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni

Warunki na tyle pozwoliły, że znów dołączyłam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber :) Tym razem wybór padł na chleb pszenny Chada Robertsona. Jeśli dobrze zaplanuje się wypiek, ma się dobry zakwas chleby (mój ma dobrych kilka lat) i nie jest się śpiochem, to wystarczy doba, by go upiec. A warto! Jest pięknie wyrośnięty (strukturą trochę przypomina ciabatę), a w domu unosi się niesamowity zapach. Składniki (na 1 bochenek o masie ok. 0,95 kg): Zaczyn (leaven) 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.