Chleb niskosodowy na włoskim zakwasie pszennym lievito madre (receptura P.Giorilli)

Chleb niskosodowy na włoskim zakwasie pszennym lievito madre (receptura P.Giorilli)

Chleb niskosodowy na włoskim zakwasie pszennym lievito madre (receptura P.Giorilli)

Przepis na ten chleb znalazłem w bardzo ciekawej książce Piergiorgio Giorillego "Il grande libro del pane". Jest to chleb z małą zawartością sodu, tak więc soli mamy w tej recepturze jedynie 0,5%, co mi osobiście absolutnie nie przeszkadza i moim zdaniem nie wpływa negatywnie na jego smak. Chleb robiony jest na włoskim zakwasie pszennym lievito madre, ciasto składa się w 27% z mąki pszennej pełnoziarnistej, reszta mąki to pszenna chlebowa typ 650 do 850. Nie miałem akurat mąki pszennej pełnoziarnistej, więc zastąpiłem ją... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.