spaghetti - 5367 przepisów (strona:92/358)

Spaghetti z sosem pomidorowym 185

Dawno temu gdy moje kulinarna zdolności były raczej dość mizerne często „ratowałem” się tym właśnie daniem chcąc nakarmić dzieciaki czymś przy czym nie marudziłyby godzinami. Spaghetti było zawsze potrawą, którą wcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego(...)myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę

Mr. Taste
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 182

małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów makaron spaghetti 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti   parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybkie spaghetti 157

wciskanych ludziom przez media. Zwłaszcza, że to wierutna bzdura, że nie da się przygotować czegoś smacznego i sycącego w takim czasie, w jakim miesza się fixy. Udowodnić? Oto najprostsze spaghetti, które nie zajmie Wam więcej czasu, niż jego fixowy odpowiednim, a nie dość, że jest o niebo smaczniejsze, to jeszcze nieporównywalnie zdrowsze! :) (function(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKIE SPAGHETTI Składniki: - 500 gramów mięsa wieprzowo-wołowego - 2 puszki pomidorów bez skórki - 1 cebula - 150 gramów sera żółtego - olej - zioła prowansalskie - pieprz  - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy

Życie zamknięte w smaku
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 215

swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów  -  i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:)  Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram  mielonego mięsa z indyka  połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki(...)dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego

Taste Therapy
Pesto paprykowo-pietruszkowe - idealne do spaghetti 207

Uwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju sosów. Tutaj pesto użyłam jako sos do spaghetti, ale w najbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można

Corner With Recipes
Makaronowe koszyczki z warzywnym sosem 203

Zamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek

Corner With Recipes
Spaghetti carbonara 245

Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz

Szefowa kuchni
Paprykowe spaghetti 261

Kolejne "inne" spojrzenie na temat spaghetti :) Dzięki papryce potrawa nabiera oryginalności, świetnego smaku oraz aromatu oraz świeżości lata :) Łykniemy też odrobinę witamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie

Świat Smaku
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 228

Ostatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę do spaghetti ochh sos wyszedł obłędny. Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal.  Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego

Niezły Młynek
Spaghetti carbonara 286

propozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :) Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 4 plasterki szynki - 3 żółtka - 250 ml śmietany 18% - mleko - serek topiony - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi internauto - jeżeli

Świat Smaku
Spaghetti po sycylijsku 264

długą przerwę, ale zmieniałam dostawcę Internetu ... To spowodowało ostatnią przerwę ... Mam jednak nadzieję, że szybciutko nadrobię wszelkie zaległości blogowe! Dziś zapraszam Was na mój torcik makaronowy - wersję spaghetti po sycylijsku, które ma swój początek jako danie z ... resztek makaronu z wcześniejszych posiłków.  Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie(...)mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów  60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów świeżo startego parmezanu 2,3 łyżeczki majeranku 2,3 łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek  Opcjonalnie: 2 żółtka Wykonanie: Bakłażany należy pokroić w talarki

Garniec Magalie
Pasta carbonara 237

jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć drobno, ale czasem są to duże kawałki. Większość osób dodaje do carbonary śmietanę(...)wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie

Kulinarna Pokusa
Spaghetti carbonara 233

Bardzo prosty przepis na spaghetti, słyszałam od dawna, a nigdy nie próbowałam carbonary. Danie takie szybkie i pycha, że nie ma fotek :D  Jako że na szybko to i składniki na oko.. oj niedorobiony ten dzisiejszy wpis.. Pomysł żeby się rozgrzać - ugotuję makaron i zrobię coś ze śmietaną. Szybkie przeszukanie Googli w poszukiwaniu słynnej carbonary, która oryginalnie(...)Wiedziałam, wiedziałam, ale dla mnie to sedno. Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline na AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 200 ml śmietany 1 jajko 100 g startego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa szczypta czarnego pieprzu   trochę świeżo startej gałki muszkatołowej łyżka masła

W kuchni bez szafek
Przepis na… – Spaghetti alla carbonara 293

dania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na racjach żywnościowych żołnierzy amerykańskich, którzy podczas II Wojny Światowej przemierzali Sycylię i Półwysep Apeniński. Według innych, danie ma znacznie starszą proweniencję i miało dodawać sił już bojownikom Garibaldiego albo latyńskim górnikom. Zresztą to właśnie(...)Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch, a jeżeli miałaby na to jedynie pół wieku, tym bardziej czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti 200 g guanciale ewentualnie boczku 5 jajek 120 g pecorino romano oliwa sól, pieprz Na podlanej oliwą patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Do naczynia wbijamy cztery żółtka oraz jedno całe

Bon Ton Italia
Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży 292

maleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często

Bon Ton Italia