stołu, może i Wiosna w końcu się rozsiądzie z nami na dobre i pyszne :) Kremowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i białym winem Potrzebujesz: 350-400g suchego długiego makaronu (spaghetti, buccatini, linguine) 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 6 suszonych pomidorów z oleju 1 czubata łyżeczka musztardy 5-6 dużych pieczarek lub boczniaków 150g świeżych liści szpinaku(...)Podawaj makaron posypany pestkami/orzeszkami i skórką z cytryny, skrop sokiem z cytryny. Smacznego! Creamy pasta with spinach, mushrooms and white wine Ingredients: 350-400g dry long noodles (spaghetti, buccatini, linguine) 1 shallot 3 cloves of garlic 1/2 red chili pepper 6 dried tomatoes with oil 1 heaped teaspoon of mustard 5-6 large mushrooms or oyster mushrooms 150g
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSpaghetti al sugo finto Dziś pozwolę sobie zaprezentować ponownie (bo pisałem już o nim wcześniej) mój najbardziej chyba ulubiony włoski sos, czyli sugo finto . Sugo finto po włosku oznacza dosłownie: "oszukany sos" i jest typowym przykładem włoskiej cucina povera czyli "kuchni biedy". Ci, których nie stać było na jedzenie mięsa (a w każdym razie nie na codzień) zmuszeni byli(...)zioła i dusimy na niewielkim ogniu do osiągnięcia odpowiadającej nam konsystencji. na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy natychmiast z ulubionym makaronem (u mnie tym razem Spaghetti). Smacznego
Pasta Po PolskuSkładniki: 150 g makaronu spaghetti 250 g fileta z ulubionej ryby 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula garść oliwek 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1 mini papryczka … Czytaj dalej Spaghetti z rybą w pomidorach
czarrna od kuchniPulpety z fasoli w sosie pomidorowym to pyszna, bezmięsna alternatywa dla osób lubiących tradycyjne pulpety z mięsem, a także makaron spaghetti w sosie bolońskim. Jeśli szukacie pomysłów na to, czym zastąpić te mięsne przysmaki, to ten przepis jest odpowiedzią Fasola i wszelkie strączkowe to podstawa diety wegetariańskiej. To właśnie warzywa strączkowe są bogactwem białka roślinnego. Białko to jeden z podstawowych(...)smażenia na sos: 1 butelka sosu pomidorowego typu: Pasta Rustica (gęsty sos pomidorowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka listków świeżej bazylii dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wsypujemy do miski. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Wsypujemy do miski z fasolką. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko
WiszniówkaSpaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym opatrzyło się już wam serdecznie? A może chcecie zaskoczyć swoją rodzinę tradycyjną potrawą w odmienionej wersji? Jeżeli tak to ta propozycja jest dla was. Dzięki dodatkowi soczewicy oraz suszonych pomidorów danie nabiera ciekawego charakteru a czosnek idealnie podbija smak kurczaka oraz brokułowego pesto. Dodatkowo zielony kolor makaronu może zaciekawić naszych milusińskich(...)może zachęcić ich do spróbowania czegoś nowego. Składniki - 500 g spaghetti - podwójny filet z kurczaka - 1 szklanka zielonej soczewicy - 1 brokuł - 8 suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - sól, czarny pieprz - oliwa Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni
Świat SmakuZaserwuj sobie danie iście restauracyjne we własnych kątach. Spaghetti ladacznicy - raj dla podniebienia, pyszne! Artykuł Spaghetti alla puttanesca – czyli makaron ladacznicy pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąSpaghetti al pesto di pomodori secchi ) Pesto alla Genovese już było, teraz czas na wersję sycylijską czyli pesto z suszonych pomidorów. Składniki: 300g makaronu - tym razem użyłem gotowego spaghetti , najlepszej chyba włoskiej marki: De Cecco. Ich pasta jest, w przeciwieństwie do większości producentów " trafilata al bronzo " czyli wyciskana przez trafile (sita) z brązu. 100g pomidorów suszonych (w oleju
Pasta Po PolskuPewnie lubicie spaghetti jak 99% Polaków, niemalże uważając to danie za obowiązkową pozycję w swojej kuchni. Bo kto nie umie przygotować spaghetti bolognese? Mniej lub bardziej klasycznie, ale chyba każdy. Większość przygodę w kuchni zaczyna właśnie od tego dania. Ale czy można je podać inaczej niż tradycyjnie? Powiedzmy w formie zapiekanego tortu? Pewnie że tak. Myślę, że taka forma zapiekanki
Bernika - moj kulinarny pamietnikSpaghetti carbonara jak już zdążyłam się przekonać wzbudza wiele kontrowersji i kłótni. Polacy lubią dodawać do tego dania śmietany albo gałki muszkatałowej. Podobno czasem niektórzy używają nawet pieczarek i innych wynalazków. Próbowałam już wersji śmietanowej i była smaczna. Tym razem chciałam jak najbardziej zbliżyć się do oryginału. Przepis znalazłam na YouTube . Nie ukrywam, że nie szukałam(...)specjalnie włoskiej szynki albo odpowiedniego rodzaju sera ;) Składniki: 100 g suchego makaronu spaghetti 2 jajka (jedno całe + żółtko) 50-70g włoskiej szynki, ale ja używam boczku 20g sera pecorino lub parmezanu (ja akurat miałam mozarellę i też było smaczne ;) ) pieprz świeżo mielony sól tylko do gotowania makaronu Danie robi się szybko zgrywając ze sobą poszczególne części. Makaron nie może
W kuchni bez szafekFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Spaghetti bolognese - to jest włoski klasyk. Jest idealny w chwili, kiedy pragniesz czegoś prostego i ponadczasowego. The post Łatwe Włoskie spaghetti bolognese appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyBoce Kotorskiej Konoba Ćatovića Mlini , o której już pisaliśmy w naszym wegetariańskim przewodniku kulinarnym po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan . Tam właśnie zaserwowano nam przepyszne spaghetti z dzikimi szparagami. Niestety po dzikie szparagi trzeba udać się na Bałkany osobiście, a obecna sytuacja uniemożliwia takie eskapady, wiec trzeba sobie radzić inaczej... Składniki (2 porcje(...)spaghetti - 3-4 łyżki oliwy - 3 ząbki czosnku - 250 g szparagów - garść natki pietruszki - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 2) Pokrojony w kosteczkę czosnek smażymy na rozgrzanej oliwie. 3) Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końcówek i kroimy na 3-4 jednakowej wielkości kawałki. Dodajemy na patelnię i smażymy 4-5 minut. 4) W międzyczasie
Roślinożerni urlopowicze