Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży

Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży

Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży

W maleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy) sól pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bon Ton Italia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.