Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży

W maleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana. Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne.

bti

400 g spaghetti

250 g guanciale (ewentualnie boczku)

4 peperoncino

400 g passaty pomidorowej – przepis tutaj

50 g pecorino

oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy)

sól

pieprz

W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę lub paski guanciale. Mieszamy od czasu do czasu czekając aż się przyrumieni. Wrzucamy posiekaną w drobne kawałki peperoncino. Po kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu.

W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące!

2 uwagi do wpisu “Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży

Dodaj komentarz