sezonie letnim najlepsze są desery i ciasta ze świeżymi owocami. Zaliczyć można do nich też ciasto kruche z kremem i truskawkami . To ciasto nie jest zbyt trudne do przygotowania, jednak po zrobieniu musi poleżeć około półtorej godziny w lodówce, aby krem stężał. Kruchy, maślany spód ciasta, świeże, soczyste truskawki zanurzone w delikatnym kremie, a całość polana białą czekoladą to idealny(...)deser na letnie, słoneczne dni. U mnie ciasto kruche z kremem i truskawkami na wierzchu jest posypane wiórkami kokosowymi, ale mogą to być też uprażone płatki migdałów. Jeżeli ktoś ma obawy, że krem do ciasta może być zbyt rzadki, bo truskawki puszczą sok to można dodać do niego około półtorej łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody. Żelatynę
Danka PichciKokosanki na kruchym cieście robiłam jakoś tak bez przekonania. Zupełnie nie potrzebnie. Ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Jest proste w wykonaniu a smakuje niesamowicie. Do ciasta wykorzystałam dżem borówkowy. Ale podejrzewam, że prawie każdy będzie tu pasował. Najważniejsze, żeby był gęsty i żeby nie miał bardzo dużo cukru, bo wtedy całość wyjdzie za słodka. Tak samo odpowiednie będą powidła(...)większą blaszkę wybierzecie tym ciasto kruche wyjdzie niższe. Ta 20×30 cm wydaje mi się najbardziej optymalna. Kokosanki na kruchym cieście, przepis na blaszkę 20x30cm: Ciasto półkruche: 350 g mąki 80 g cukru pudru 180 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) Dodatkowo: ok 150-200 g gęstego dżemu borówkowego (lub innego) 100 g wiórek kokosowych
RelaxtimeMince pies to kruche ciastka , którymi Anglicy zajadają się na potęgę w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka składają się z warstwy kruchego ciasta, w którym to cieście zamknięte jest aromatyczne nadzienie z owoców . Wbrew pozorom mince pies są bardzo proste do przygotowania i wcale nie takie pracochłonne jakby się to mogło wydawać. Nadzienie dobrze jest sobie zrobić wcześniej zwłaszcza(...)tygodnie, nie ma zatem potrzeby robienia wszystkiego na raz i w tym samym czasie. Jeśli mamy już gotowe nadzienie mincemeat to przygotowanie ciastek mince pies zaczynamy od zarobienia ciasta na kruche ciasto . To kruche ciasto po upieczeniu jest fenomenalne w smaku i niemalże rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto musimy ze sobą szybko połączyć i najlepiej jest to zrobić
MeCooksMiodownik to ciasto, które świetnie sprawdzi się na święta. To dlatego, że ma lekko karmelowy i miodowy smak, a także doskonal łączy się ze składnikami typowymi dla Bożego Narodzenia. Możesz go jednak przygotować na wiele sposobów i udekorować zgodnie z życzeniami. Dzięki temu przepisy na miodownik sprawdzą się o każdej porze roku. No to sprawdź! Nie tylko na święta, czyli(...)pyszny miodownik Miodownik to przepyszne kruche ciasto, które jest (jak sama nazwa wskazuje) na bazie miodu. Przekłada się je różnymi masami takimi jak krem budyniowy i kajmakowy, a także powidłami z kaszą manną. Idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Jego ogromną zaletą jest to, że zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. Przepisy na miodownik z pewnością zachwycą wszystkich
RozdomowionaCiasto parzone – co to jest? Ciasto parzone , nazywane również ptysiowym , jest bardzo smacznym i delikatnym deserem, które jest bardzo popularnym francuskim deserem (fr. pâte brassée ). Stosuje się je do przygotowania malutkich profiterolek , ptysi z kremem , eklerów , a także popularnej karpatki i wiele innych, pięknych, kształtnych ozdobnych deserów jak np. łabędzie z ciasta parzonego. Jak zrobić idealne ciasto parzone(...)stworzyć ciasto parzone potrzebujemy: mąkę, wodę/mleko, tłuszcz, jajka i szczypta soli . Stosujemy mąkę o niskiej zawartości glutenu, nie wyższym niż w mące typu 550. Woda nie powinna być zimna. Mleko stosujemy zamiast wody, aby nasze ciasto było delikatniejsze. Jako tłuszcz stosujemy masło, najlepiej takie o zawartości tłuszczu mlekowego przynajmniej 82%. Jajka średniej wielkości. Przygotowanie udanego ciasta parzone wymaga przestrzegania
SmartBake.plPuszyste rogale z szynką i serem , to wypiek z ciasta drożdżowego , który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie , na kolację oraz jako przekąska . Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczne w smaku. Przygotowanie rogalików drożdżowych zaczynam od zrobienia ciasta, do którego to poza mlekiem, jajkami, mąką i masłem dodaję również jogurt grecki , który nadaje ciastu delikatnej konsystencji. Po połączeniu(...)kilkuminutowym wyrobieniu, ciasto odstawiam do pierwszego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, które chwilę wyrabiam na blacie kuchennym, formuję i odstawiam je do drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z szynki , sera oraz serka kremowego. Nadzienie urozmaicić można dodatkiem szczypiorku, czosnku czy natki pietruszki, jeśli macie ochotę na bardziej aromatyczne rogaliki. Pierwszą kulkę z ciasta drożdżowego wałkuję, pokrywam nadzieniem
MeCooksCiasto z rabarbarem to prosty i szybki wypiek. W sezonie rabarbarowym warto go przygotować, gdyż jest szybkie, smaczne i tanie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzeba kilka prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Ciasto należy do wyjątkowo prostych ciast, które idealnie sprawdzi się na przywitanie sezonu rabarbarowego. Kiedy rabarbar się skończy, można oczywiście wykorzystać(...)inne, sezonowe owoce. Ciasto z rabarbarem, które zaprezentuję Wam poniżej to idealny wypiek dla osób początkujących swoją przygodę w kuchni. Zawsze wychodzi, jest proste i szybkie. Z dodatkiem cukru pudru smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! PRZEPIS NA PROSTE CIASTO Z RABARBAREM Składniki 180 g cukru 250 g mąki 4 jajka rozmiar L 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przepiski.plPrzepis na sernik bez pieczenia z sokiem z cytryny, cytrynową galaretką. Całość udekorowana bitą śmietaną, a spód ciasta to biszkopty. To pyszne ciasto, które posmakuje każdemu! Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na cytrynowy sernik bez pieczenia pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku(...)znajdziesz przepisy na następujące ciasta bez pieczenia: Orzechowy serniczek z Nutellą Cytrynowy sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy
Via GustoTorcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie jest przesłodzone, czy mdłe. Słodko-kwaśna frużelina truskawkowa doskonale komponuje się z masą śmietanową, a poza tym nadaje nuty świeżości i orzeźwienia. Do przygotowania torciku użyłam gotowych płatów ciasta francuskiego, gdyż zależało(...)czasie i w tamtym momencie nie miałam kompletnie siły na długie stanie w kuchni. Potrzebowałam prostego i szybkiego ciasta. Torcik z pewnością jeszcze lepiej smakowałby przygotowany z domowego ciasta francuskiego, dlatego osoby ambitne i mające dużo więcej czasu mogą pokusić się o zrobienie własnych blatów z ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na najlepsze ciasto pod słońcem! Malinowa chmurka jest moim osobistym numerem jeden, jest lekka, nie za słodka i orzeźwiająca za sprawą malin. W dodatku przepis jest nieskomplikowany i wcale nie taki trudny do wykonania. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: kilka – 12 godz. Czas pieczenia: 75 min Składniki: Na blaszkę 34×24, przelicznik na inne foremki znajdziesz(...)tutaj . Ciasto kruche: 160 g mąki (1 szklanka) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 3 żółtka szczypta soli Beza: 3 białka szczypta soli 150 g cukru drobnego (2/3 szklanki) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałowych Galaretka z malinami: 3 galaretki malinowe 1 l wrzątku
Słodki BlogKażda okazja jest dobra, by upiec ciasto. Spotkanie z przyjaciółmi, czy wizyta sąsiadów to idealny powód do przygotowania czegoś pysznego. Ciasto na imprezę może być takie, jakie tylko sobie wymyślimy. Nie ma tutaj żadnej reguły czy ograniczeń. Może to być tradycyjna szarlotka, a także wielowarstwowe ciasto przekładane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Często jednak mając zamiar przygotować ciasto na imprezę(...)mamy pomysłu na to, który wypiek wybrać. Nie martwcie się, pomożemy Wam. Zabraliśmy dla Was najlepsze przepisy na pyszne imprezowe ciasta, które z pewnością posmakują Waszym gościom. Każde z nich jest pyszne i warte wypróbowania. 1. Ciasto wykwintne Przepis na: Alledobre.pl 2. Borówkowa chmurka Przepis na: Przepiski.pl 3. Ciasto marsik Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Ciasto kubusiowe Przepis
Damusia.plZbierałam się już od jakiegoś czasu z upieczeniem ciasta Ambasador i dodaniem przepisu na to ciasto na bloga. Jakoś tak się często składało, iż piekłam akurat inne ciasto bądź po prostu nie miałam odpowiedniej okazji, aby to ciasto podać. Aż do teraz, gdyż jeden z członków rodziny miał imieniny i były one dobrym pretekstem do przygotowania tego właśnie ciasta. Ciasto(...)kremie wykorzystać można także rodzynki bądź mieszankę bakalii. Drugi krem budyniowy to krem jasny, który zawiera owoce. Mogą to być pomarańcze, mandarynki, ananas lub brzoskwinie. Po złożeniu ciasto jest dość wysokie, dlatego też świetnie sprawdza się podane jako tort urodzinowy bądź po prostu zaserwowane na deser. Zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na ciasto Ambasador i życzę udanych wypieków
MeCooksCiasto z agrestem i bezą przepis Ciasto z agrestem i bezą to tradycyjny, polski, letni wypiek. Kwaskowaty agrest świetnie łączy się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto z agrestem i pianą będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie kruchego(...)ciasta (to bardzo ważne zwłaszcza w upały). Ja przyspieszam sobie pracę i wkładam ciasto do zamrażarki na 10 minut - ma być mocno zimne, ale nie zamrożone. Takie zimne ciasto o wiele lepiej się piecze, a po upieczeniu jest bardzo kruche. Aby nasze ciasto z agrestem i kruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać agrest ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania
Lekcje w kuchni