Szybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego budyniu w proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kro... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Takie sielskie ciasta na leniwe popołudnie mają u mnie wysokie miejsce, bardzo lubię z serem, ale to Twoje z budyniem też sie apetycznie prezentuje :))
szybkie, bez zbędnej pracy i pyszne - to mi się podoba :) świetny pomysł z tym budyniem na wierzchu, pyszne odróżnienie od tego typu ciast :)
A ja zrobiłam je z truskawkami, i nie wiem czemu chyba wyszedł mi zakalec. Od dawien dawna nie miałam takiej wpadki.Ale w smaku dobre. Może z truskawkami to nie jest zbyt dobry pomysł i lepsze będą te brzoskwinie.
:( Mi to ciasto nie sprawiło żadnych problemów. Może była inna foremka (u mnie 20x20) i trzeba było dostosować czas pieczenia? Jajka z cukrem należy naprawdę długo ubijać (dobre 10 min). Najlepiej jak składniki do ciasta ucieranego mają temperaturę pokojową. Bo wybór truskawek nie powinien tutaj być przyczyną zakalca.
Mi tez nie wyszło , też robiłam z truskawkami, w ogole nie wyrosło , jeszcze takiego przypadku nie miałam , juz robiłam podobne i bylo w porzadku , wiec nei wiem .
Bardzo mi przykro. :( Trudno powiedzieć co mogło być przyczyną. Może czas pieczenia trzeba było nieco wydłużyć, albo budyń był za rzadki lub truskawki dały za dużo soku...
Zrobiłem wyszło smaczne piąteczka za pomysł , polecam wam przetestować przepis z tej stronki http://kpodkuchni.blogspot.gr/2012/06/kruche-ciasto-z-owocami-pianka.html ciasto jest nieziemskie jako owoce dałem brzoskwinie palce lizać
w gwoli ścisłości pkt. 4 najpierw ubijamy jaja na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy cukier- nie mieszamy tych składników od początku razem, wtedy ciasto musi się udać ;)
Miałam blaszke 20x30 i niziutki wyszedł, ale w smaku super. Co zrobic, aby po wyrośnięciu ciasta, szybko nie opadało? Wyjąć z piekarnika po upieczeniu, czy tez trzymać do całkowietgo wystudzenia?
No tak, ja piekłam w dużo mniejszej blaszce 20x20. ;)Ciasto odrobinkę może opaść a to z powodu budyniu (w trakcie pieczenia nieco spulchnie i później faktycznie po wyjęciu z piekarnika wydaje się, że ciasto opadło). Ja wyjęłam od razu z piekarnika, ale można spróbować wystudzić je w piekarniku.
A gdybym chciała upiec je w tortownicy? czy proporcje składników mogą być te same jak w podanym przepisie?
To zależy to od średnicy tortownicy. Żeby zachować proporcje to należałoby upiec w tortownicy o śr. ~22-23 cm.Moje ciasto nie było wysokie (kroiłam kwadraty). Zastosowanie odpowiednio większej lub mniejszej średnicy spowoduje, że ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe (co przekłada się również na długość pieczenia). Powodzenia! :)
Dziękuję za udostępnienie przepisu :)Z braku składników lekko zmodyfikowałam:zamiast mąki tortowej dałam razową żytnią i nie miałam owoców i konfitury, więc dałam budyniu z 0,5 mleka po całej powierzchni, do tego soda oczyszczona zamiast proszku.reszta wg ścisłych wskazań autorki i wyszło REWELACYJNE! :) MNIAM, własnie zajadamyWielkie dzięki!
I wyszło super zdrowe ciacho. :) Super! :) Dziękuję za komentarz i życzę smacznego.