Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem

Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem

Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem

Chleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku.  Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot": https://youtu.be/seCL6jvXZ5U Nie miałem wszystkich wymaganych przez oryginalną recepturę składników, więc nie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.