Chleb zakopiański na zsiadłym mleku

Chleb zakopiański na zsiadłym mleku

Chleb zakopiański na zsiadłym mleku

Chleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza .  Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku, to jego dodatek do chleba można pominąć. Zaczyn (kwaso - podmłoda): 250 g mąki żytniej typ 720 200 g  zsiad... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.